Χαοτική η υποδοχή της νέας εφορίας Λάρισας

ΜΕ "ΟΥΡΕΣ" ΚΑΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΕΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2018 22:02

Με κοσμοσυρροή, "ουρές", αναμονή, με συνωστισμό ειδικά στα τμήματα μητρώου και αυτοκινήτων, με γκρίνιες και μουρμούρες, από φορολογουμένους που έσπευσαν να εξυπηρετηθούν και να κλείσουν φορολογικές υποχρεώσεις, ξεκίνησε η πρώτη της νέας Δ.Ο.Υ. Λάρισας.     


 Η χθεσινή ημέρα, ιστορική για τα δεδομένα της φορολογικής διοίκησης του νομού καθώς πέντε χρόνια μετά τη ριζική αναδιάρθρωση των οικονομικών υπηρεσιών της περιοχής, που οδήγησε στη σταδιακή κατάργηση πέντε συνολικά Δ.Ο.Υ. , της Γ΄ Λάρισας και των επαρχιακών Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς και Τυρνάβου, οι δύο εναπομείνασες εφορίες Α΄ και Β΄, ενοποιήθηκαν σε μία ενιαία Δ.Ο.Υ. Με δεδομένο ότι η συγχώνευση, συνοδεύτηκε με περαιτέρω μείωση των υφισταμένων θέσεων εργασίας, η χθεσινή ημέρα πιθανόν να είναι  ενδεικτική της εικόνας που επιφυλάσσει στους φορολογούμενους η νέα υπηρεσία. Και αυτό γιατί το πρώτο δείγμα γραφής της νέας εφορίας ως προς την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων, είναι αρνητικό. Η συνέχεια βέβαια θα δείξει αν πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα - συγκυριακή επίπτωση της διήμερης αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών ή για προμήνυμα μιας χαοτικής κατάστασης για εργαζομένους και φορολογουμένους, την οποία άλλωστε είχε προδικάσει ο σύλλογος εφοριακών.  
  "Θεωρούμε ότι η υλοποίηση μίας τέτοιας συγχώνευσης θα οδηγήσει α) στη φυσική εξόντωση των λιγοστών υπαλλήλων, που θα κληθούν να επωμισθούν ένα δυσβάσταχτο όγκο εργασίας που ξεπερνά τις δυνάμεις τους, β) στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα υποστούν τεράστια ταλαιπωρία προκειμένου να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης του νομού και γ)στη διακινδύνευση, αν όχι στη βέβαιη αποτυχία, της είσπραξης των δημοσίων εσόδων και της επίτευξης της τιθέμενης, αυξημένης για το 2018, στοχοθεσίας" ήταν η μόνιμη επωδός της διοίκησης του συλλόγου που αμφισβητούσε εντόνως την προοπτικής της ενοποίησης.  
Σε κάθε περίπτωση η νέα εφορία, η Δ.Ο.Υ. Λάρισας , η πινακίδα της οποίας φιγουράρει στην είσοδό της, με προσωπικό 164 ατόμων εξυπηρετεί από χθες 250.000 φορολογούμενους! Κάθε υπάλληλος δηλαδή έχει επωμιστεί, την διευκόλυνση τουλάχιστον 1.500 φορολογουμένων του νομού ο καθένας.  Σαφέστατα ένα κομμάτι των συναλλαγών με την εφορία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, αλλά συναλλαγές που εξακολουθούν να γίνονται χειρόγραφα, όπως στη φορολογία Κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων), στον Κώδικα (π.χ. ενάρξεις, παύσεις εργασιών), απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία. Όταν στα τμήματα του μητρώου των δύο εφοριών σχημάτιζαν ήδη "ουρές" από δεκάδες συναλλασσόμενους, η χθεσινή εικόνα δεν εκπλήσσει, δεν κρύβει κάτι το απροσδόκητο.  
Όπως και να έχουν τα πράγματα όμως, οι εφοριακοί καλούνται να υπερβάλουν εαυτόν και να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ενώ σύντομα θα φανεί στην πράξη, αν η αναδιάταξη της δομής της φορολογικής διοίκησης σε οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο, η οποία αναμφιβόλως επισπεύσθηκε μετά το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς στη Β΄ εφορία στις αρχές Μαρτίου, έγινε με σχεδιασμό και μελέτη ή στο "πόδι"…
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ
Παρενθετικά να θυμίσουμε ορισμένους από τους λόγους  που οι εργαζόμενοι θεωρούσαν ανεφάρμοστη και προβληματική την ενοποίηση:
* Ο ν. Λάρισας είναι ο 5ος μεγαλύτερος σε πληθυσμό της επικράτειας, με ιδιαίτερη ποικιλομορφία δραστηριοτήτων και ποιοτικών χαρακτηριστικών (ανεπτυγμένος αγροτικός τομέας, εξαγωγικές επιχειρήσεις κ.λπ), που καλύπτουν όλο το φάσμα του φορολογικού αντικειμένου.
* Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος εργασίας των υπηρεσιών, που παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να περιορισθεί μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση περιορισμού του.
* Μετά τις σαρωτικές συγχωνεύσεις υπηρεσιών, την περίοδο 2012-2013, έχει εξαντληθεί η όποια δυνατότητα ορθολογικοποίησης και αποδοτικότερης αξιοποίησης των υφιστάμενων πόρων της Φορολογικής Διοίκησης στις υπηρεσίες του νομού και συνεπώς, δεν υφίσταται πλέον το παραμικρό περιθώριο για περαιτέρω συγχωνεύσεις με παράλληλες μειώσεις θέσεων εργασίας.
* Μόλις 188 συνολικά υπάλληλοι (σ.σ. αριθμός οργανικών θέσεων, με κάποιους εξ αυτών να οδεύουν σε άλλες υπηρεσίες), δυσανάλογα επιφορτισμένοι με την είσπραξη σχεδόν του 50% των συνολικών εσόδων της περιφέρειας Θεσσαλίας, τη στιγμή που ο στόχος για την είσπραξη του υπόλοιπου 50% των εσόδων εξυπηρετείται  από ένα σύνολο 317 υπαλλήλων που υπηρετούν στους άλλους τρεις νομούς της Θεσσαλίας (Δ.Ο.Υ. Βόλου, Ν. Ιωνίας, Καρδίτσας και Τρικάλων). Η συγχώνευση, προκρίνοντας τη μείωση των 188 θέσεων εργασίας σε 155 στη νέα ενοποιημένη Δ.Ο.Υ., επιτείνει περαιτέρω την, ήδη υπάρχουσα, δυσαναλογία αγγίζοντας τα όρια του απόλυτου παραλογισμού.
* Δεν υπάρχουν στα υφιστάμενα μισθωμένα κτίρια διαθέσιμοι χώροι για να στεγάσουν μία ενιαία υπηρεσία, τουλάχιστον 190 υπαλλήλων – όσοι, δηλαδή,  φρονούμε ότι και θα απαιτούνταν προκειμένου να λειτουργήσει μία ενοποιημένη Δ.Ο.Υ. στο νομό μας σε σχέση με το αθροιστικό έργο και το φόρτο εργασίας τον οποίο θα κληθεί επωμισθεί- και, επομένως, θα απαιτηθεί η μίσθωση νέων χώρων με άγνωστο κόστος".  Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass