EΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΖΗΤΑ ΤΟ SPD

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ για την Ελλάδα

* Ο Σόιμπλε επιμένει ότι η Αθήνα δεν μένει στο ευρώ με τον Τσίπρα πρωθυπουργό

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2015 8:20

 

ΠΑΡΙΣΙ

Συνάντηση θα έχουν απόψε το βράδυ στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της ελληνικής κάλπης το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ζητούν τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Στην ανακοίνωση του Ελιζέ, η οποία αναρτήθηκε και στο Twitter, επισημαίνεται ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την κατεύθυνση μίας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «οι συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο από τις 18:30 [τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας] και κατά τη διάρκεια δείπνου θα εστιαστούν σε κοινή αποτίμηση της κατάστασης μετά το ελληνικό δημοψήφισμα και στη συνέχιση της στενής γερμανο-γαλλικής συνεργασίας επί του θέματος».

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

Εν τω μεταξύ μπορεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να μην έχει επισήμως επικυρωθεί, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του.

Σημειώνει πως οι τελευταίες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση ως προς το ελληνικό ζήτημα και θεωρεί πως το Grexit είναι απίθανο να αποτελέσει μια καθαρή ρήξη, ενώ αντιθέτως μπορεί να δώσει ευκαιρίες. Μάλιστα, θεωρεί πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, μπορεί να είναι η λιγότερη κακή λύση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έρθει στο χείλος της καταστροφής, κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, είναι αναμφίβολα ένα χτύπημα σε έναν από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο... κακοποιός

Για την ελληνική κυβέρνηση και πολλούς Έλληνες, ο Σόιμπλε είναι ο κακοποιός στο δράμα τους, το πρόσωπο μιας άκαρδης γερμανικής ηγεμονία, που επιζητά την επιβολή μιας βασανιστικής λιτότητας σε ανθρώπους που υποφέρουν.

Δεν είναι μια επιβάρυνση που ταιριάζει εύκολα στη φήμη του ως ένας αφοσιωμένος υπέρμαχος της Ευρώπης.

Αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να τα παρατήσει, καθώς έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις επί τέσσερις δεκαετίες στην εθνική πολιτική.

Είναι πεπεισμένος

Οι Financial Times επικαλούνται τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σόιμπλε είναι ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση που θα έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα δυσκολευτεί να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι «μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ο ένας εταίρος λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για τίποτα». Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι μια βασική προϋπόθεση, πρόσθεσε.

Το Σάββατο, μιλώντας στην εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ακόμη και αν αναδειχθεί το «Ναι» στο δημοψήφισμα, οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι "σε μια εντελώς νέα βάση και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες".

Η αντίθεση με την Μέρκελ

Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό, ο Σόιμπλε θα πρέπει να λάβει υπόψιν του την Μέρκελ, την Καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία είναι λιγότερο έτοιμη να δεχτεί ένα Grexit. Ανησυχεί περισσότερο για τα μη χρηματοοικονομικά ζητήματα, όπως είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια, τα οποία επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα. Ο σκεπτικισμός του Σόιμπλε έχει τις ρίζες του στην προσέγγισή του για τα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτός ενσαρκώνει τις πεποιθήσεις πολλών Γερμανών, ότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού ανταποκρίνονται στην κακή οικονομική διαχείριση. Δεδομένου ότι ανέλαβε ως υπουργός Οικονομικών το 2009, είναι υπερήφανος ότι μηδένισε το έλλειμμα, διατηρώντας παράλληλα την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Σόιμπλε προωθεί μια Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων, στην οποία οι βασικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Ένα Grexit δεν είναι μόνο για την αντιμετώπιση ενός αδύναμου μέλους, αλλά για την ενίσχυση της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πιστεύει επίσης ότι είναι καιρός να προχωρήσει η Ευρωζώνη με μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Μετά την τραπεζική ένωση, θέλει κοινά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μιας μόνιμης διοίκησης και κοινοβούλιο της ευρωζώνης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη, η οποία φαίνονται δύσκολες για την αντιμετώπιση του τρέχοντος ευρωσκεπτικισμού στη Γαλλία και σε ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ. Αλλά αυτό δεν σταματά τον Σόιμπλε να κάνει σχέδια, καταλήγουν οι Financial Times.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ

Τις αμφιβολίες του ως προς τι μπορεί να φέρει το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Κάρστεν Σνάιντερ.

Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD, σημείωσε πως αν τελικά επικρατήσει το «Όχι», τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα. «Διερωτάμαι εάν σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σνάιντερ είπε ακόμη πως: «Δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πως θα διαβάσει και πως θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα.

O Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση είναι ούτως η άλλως εξαιρετικά δύσκολη και πως επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, κυρίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Όζντεμιρ, εξέφρασε με τη σειρά του ανησυχίες για την πιθανή επικράτηση του «Όχι», σημειώνοντας πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι υπαρκτά και θα παραμείνουν και στο μέλλον να είναι μέρος των προβλημάτων της Ευρώπης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass