Τι προβλέπεται για τη σύνταξη ορφανών

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2018 15:28

 Με έγγραφο του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζεται ο τρόπος συνταξιοδότησης των ορφανών και από τους δυο γονείς παιδιών, τα οποία πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές, που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Όπως αναφέρεται, τα ορφανά αυτά δικαιούνται να λάβουν το συνολικό ποσό της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος γονέας από τον οποίο έλκουν το δικαίωμα. Δηλαδή δικαιούνται το 100% της σύνταξης του θανόντα και όχι το 50%.  Αν ο θανών, από τον οποίο έλκουν το δικαίωμα ήταν ασφαλισμένος, η σύνταξη θα υπολογιστεί με τις παλιές καταστατικές διατάξεις του εκάστοτε φορέα κύριας ασφάλισης, αν ο θάνατος ήταν πριν τις 13 Μαΐου του 2016 ή με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου αν ο θάνατος συνέβη από 13/5/2016 και μετά. Στη συνέχεια θα δικαιωθούν στο 100%. Βασική προϋπόθεση είναι να μην εργάζονται, να μην ασκούν κάποιο επάγγελμα ή να μην λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία.
ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ
Εξάλλου Στα 768 ευρώ καθορίζεται πλέον το ελάχιστο πλαφόν για την σύνταξη θανάτου που χορηγείται σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων και επιμερίζεται μεταξύ των δικαιούχων. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για θανάτους από 13.05.2016 και μετά, ακόμα και αν το εργατικό ατύχημα συνέβη πριν από την ίδια ημερομηνία (ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass