Εως και 75% οι μειώσεις στρατιωτικών

Εχουμε πρόβλημα λειτουργίας της Δημοκρατίας, δήλωσε ο εργατολόγος Γ. Ρωμανιάς *Μεγάλη συγκέντρωση για συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό των Ενόπλων Δυνάμεων χθες στη Λάρισα

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2018 22:03

«Οι στρατιωτικοί κατέχουν την πρώτη θέση στον πίνακα των υψηλότερων ποσοστών περικοπών των συντάξεων, σε όλη τη χώρα», υποστήριξε χθες σε ομιλία του στη Λάρισα ο γνωστός οικονομολόγος - εργατολόγος κ. Γεώργιος Ρωμανιάς, παρουσιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα του κλάδου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Οι περικοπές των συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας», υποστήριξε και κατήγγειλε ότι «υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα, που δεν έχει προηγούμενο σε όλη την ιστορία της, καθώς το 2015 νομοθετήθηκε από το ελληνικό κράτος ότι δεν θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή οι νόμοι του Συντάγματος!».

Ο κ. Ρωμανιάς ήταν καλεσμένος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) σε ημερίδα που οργάνωσε στο αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, όπου με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Αυτιά παρουσιάστηκαν τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων- αναδρομικά, συνταξιοδοτικό, υγειονομική περίθαλψη και οι προοπτικές επίλυσής τους.

Αναλυτικότερα για τις συντάξεις των στρατιωτικών ο κ. Ρωμανιάς, ανάφερε μεταξύ άλλων: «Η πρώτη απόφαση του ΣτΕ για την περικοπή των συντάξεων, κατά το πρώτο μνημόνιο, είχε τα εξής χαρακτηριστικά: Το πρώτο ήταν πως κρίθηκε ότι οι περικοπές ήταν συνταγματικά ορθές, λόγω κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, όμως παράλληλα προανήγγειλε πως αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί καθώς δεν επιτρέπεται η ίδια κοινωνική ομάδα να υποστεί όλες τις ζημίες. Ετσι οποιαδήποτε νέα περικοπή θα ήταν αντισυνταγματική. Όμως το 2ο και 3ο μνημόνιο ακολούθησε με θύματα τους συνταξιούχους…».

«Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δέχθηκε οριζόντια μείωση αποδοχών με ετήσιες περικοπές από 50% ως και 75%!», δήλωσε σε ομιλία του ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιπτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος, καταγγέλλοντας αδικία εις βάρος του κλάδου και συγκεκριμένα υποστήριξε: «Για να βγάλουν τη χώρα από την οικονομική κρίση μεταχειρίστηκαν αδίστακτα τα ταμεία των στρατιωτικών. Δεν είναι δικαιοσύνη να «κόβουν» από το δημόσιο 20% και 25% και από τους στρατιωτικούς ως και 75%! Να ισχύσει για όλους τους Ελληνες το ίδιο ποσοστό, αλλιώς μιλάμε για ισοπέδωση και αδικία…». Τέλος ο κ. Πρεζεράκος παρότρυνε να στηρίξουν όλοι οι στρατιωτικοί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), προκειμένου να κατακτηθούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

Την ημερίδα απασχόλησε επίσης το θέμα των συντάξεων χηρείας (νόμος Κατρούγκαλου), με τους εκπροσώπους όλων των σωμάτων ασφαλείας -που πήραν τον λόγο κατά τη διάρκεια ημερίδας- να καταγγέλλουν την κατάργησή του και να ζητούν την επαναφορά του. Παράλληλα όλοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στους αγώνες της ΠΟΜΕΝΣ, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Ελλάδας κ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών κ. Αθαν. Νταβούρας.

Επίσης για τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε ο οικονομολόγος – φοροτεχνικός κ. Χρήστος Κρίγκας, και χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές Ν. Λάρισας κ. Μαξ. Χαρακόπουλος και Κώστας Μπαργιώτας, η πρώην βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέτα Μακρή και ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Δημ. Ρώτας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας η ΠΟΜΕΝΣ βράβευσε την πρόεδρο του παραρτήματος Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ρουμπίνη Λεονταρή για την κοινωνική προσφορά της.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Χρ. Κέλλας, Γιώργος Κατσιαντώνης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθ. Παιδής ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κ. Αθ. Αδαμόπουλος, οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Ενώσεων ν. Λάρισας κ. Θωμάς Ντιντιός, ν. Μαγνησίας Βασ. Δερβίσης, ν. Καρδίτσας Δημ. Γκουλιάς, ν. Τρικάλων Μ. Φασούλας, της Ενωσης Θεσσαλίας Κ. Παπαδούλης και πλήθος κόσμου.

Μηνύματα απέστειλαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της ημερίδας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του στρατιωτικού στην 110 Π.Μ.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass