ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΤΑ 80% - ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Σε συμπληγάδες η τοπική αγορά…

* Σε "κόκκινο συναγερμό" οι Θεσσαλοί Βιομήχανοι ξεκινούν καταγραφή των προβλημάτων και των επιπτώσεων - Σήμα κινδύνου για τον ομαλό εφοδιασμό των σούπερ μάρκετ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2015 8:00




Του Γιώργου Νούλη
Τη χαριστική βολή στην τοπική αγορά που παραπαίει επί μακρό χρονικό διάστημα, τόσο εξαιτίας της δομικής κρίσης επιβίωσης όσο και της οικονομικής ανασφάλειας, κινδυνεύει να δώσει η επιμήκυνση των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και το «λουκέτο» στο τραπεζικό σύστημα...
Οι συνέπειες που υφίσταται το λιανικό εμπόριο και η επιχειρηματικότητα της Λάρισας εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας είναι τραγικές με την πλειοψηφία των εμπόρων να προχωρούν σε προσφορές, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια είσπραξης εσόδων που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους, με επιχειρηματίες να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και σε ελλείψεις προϊόντων και τους βιομηχάνους της περιοχής να έχουν ανοίξει γραμμή επικοινωνίας με τις επιχειρήσεις για την καταγραφή των προβλημάτων και την προώθηση προτάσεων για την ταχύτερη άρση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν
Η αγορά της Λάρισας οδεύει δυστυχώς, σε "αχαρτογράφητα νερά", καθώς τα μόνο δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι, η ελεύθερη πτώση της κατανάλωσης κατά 80%, η δραματική συρρίκνωση του τζίρου, η αδυναμία πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, η ανεπάρκεια κάλυψης των δαπανών επιχείρησης, ο φόβος για έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης και μια κρυφή ελπίδα για μη… επιδείνωση της τραγικής αυτής κατάστασης!
Επί της ουσίας, δέκα μέρες μετά την επιβολή capital controls, η εικόνα για το σύνολο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας είναι αποκαρδιωτική καθώς οι συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στην αγορά είναι δραματικές. Οι αλλαγές στη συναλλακτική δραστηριότητα του εμπορικού κόσμου έχουν δημιουργήσει ανισορροπίες καθώς η αγορά κινείτο με μεταχρονολογημένες επιταγές. Σήμερα έχοντας χάσει το εργαλείο προεξόφλησης, λόγω της αρρυθμίας στο τραπεζικό σύστημα, βρίσκονται σε δυσχερή θέση ενώ αρκετές επιχειρήσεις αναμένοντας την εκκαθάριση επιταγών για να απελευθερώσουν διαθέσιμα που θα κατευθύνονταν σε μισθούς, εγκλωβίστηκαν στο πρόβλημα
Πέραν επίσης από την απειλή άρσης των ασφαλιστικών πιστώσεων που κόβει την εμπορική σχέση με τις ξένες αγορές και την απαίτηση των προμηθευτών για εξόφληση τοις μετρητοίς, καταγράφονται εντυπωσιακές αλλαγές και στη συμπεριφορά των Λαρισαίων καταναλωτών, με τα νοικοκυριά ή να έχουν αποκηρύξει τις αγορές αγαθών ή να έχουν στραφεί σε φθηνότερα προϊόντα ή υποκατάστατα. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την αποκλιμάκωση των περιθωρίων κέρδους των εμπόρων, την απώλεια εσόδων και την επιβάρυνση των υποχρεώσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων τους. Εν ολίγοις το εμπόριο το διάστημα αυτό έχει καταδικαστεί σε δυσπραγία και οι έμποροι σε αργό θάνατο…
"Βρισκόμαστε σε συμπληγάδες και σ΄ ένα ανατροφοδοτούμενο βρόγχο ύφεσης, σημειώνει στην "Ε" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γιώργος Τσιαπλές καθώς η αβεβαιότητα για την έκταση των συνεπειών και τον χρόνο αποκατάστασης της ευρυθμίας στην οικονομική δραστηριότητα, έχει παραλύσει την αγορά. Χωρίς ρευστότητα και με κλειστές τράπεζες το εμπόριο κινείται με ρυθμούς βασανιστικούς και οι εκπρόσωποί του δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι. Είθε τα πράγματα να βελτιωθούν τάχιστα, η αγορά να βγει από το τέλμα και η ψυχολογία του κόσμου να αλλάξει"…
Ενώπιον αυτής της κατάστασης, οι φορείς της αγοράς της Λάρισας, σχεδιάζουν εντός των ημερών να προβούν σε νέα συνάντηση, ίσως και σε πανθεσσαλικό επίπεδο, προκειμένου να συνεκτιμήσουν τα δεδομένα και να λάβουν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις.
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Προς υπενθύμιση να επισημάνουμε πως την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουλίου ξεκινούν επισήμως οι θερινές εκπτώσεις αλλά όπως προαναφέραμε ένα μεγάλο ποσοστό των εμπόρων της πόλης έχει ήδη προχωρήσει σε προσφορές, με μειωμένες τιμές σε επιλεγμένα κομμάτια του στοκ τους. Την πρακτική αυτή ακολουθούν και μεγάλες επιχειρήσεις, επισπεύδοντας τις εξελίξεις και εκφυλίζοντας των θεσμό των εκπτώσεων… Παρενθετικά να τονίσουμε πως οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστους και την πρώτη Κυριακή, δηλαδή στις 19 Ιουλίου, τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά.
ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Στο μεταξύ, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των σουπερ μάρκετ της πόλης και η επάρκεια προϊόντων είναι εξασφαλισμένη, είναι βέβαιο πως οι αρρυθμίες που έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία της αγοράς από την τραπεζική αργία, θα προκαλέσουν το επόμενο διάστημα πρόβλημα καθώς οι προμηθευτές έχουν σταματήσει να τιμολογούν μέχρι νεωτέρας και αρκετοί επιλέγουν να πουλήσουν σε όσους εμπόρους πληρώνουν τοις μετρητοίς.
"Εάν συνεχισθεί ο «αποκλεισμός» του επιχειρηματικού κόσμου από το τραπεζικό σύστημα και δεν αποκατασταθούν έστω και μερικώς τάχιστα οι εμπορικές συναλλαγές "είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης", σημειώνει στέλεχος αλυσίδας σουπερ μάρκετ της περιοχής στην "Ε" εκπέμποντας σήμα κινδύνου. Αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, οι ελλείψεις στην αγορά θα αρχίσουν να φαίνονται σε μεγαλύτερη έκταση τις επόμενες ημέρες. Και ναι μεν πρόσθεσε, οι επιχειρήσεις τροφίμων διαθέτουν αυτή τη στιγμή απόθεμα πρώτων υλών, όμως το απόθεμα αυτό εξασφαλίζει περιορισμένο χρόνο λειτουργίας εργοστασίων" πρόσθεσε…
Γι αυτό σχεδόν όλες οι οργανωμένες αλυσίδες, υπό τον φόβο ότι θα ξεμείνουν από εμπόρευμα, έσπευσαν την προηγούμενη εβδομάδα να στοκάρουν ό,τι εμπόρευμα που μπορεί να τους παράσχει η εγχώρια βιομηχανία. Συνεπώς η αγορά τροφίμων τελεί σε αναμονή των εξελίξεων και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι θέμα που θα την απασχολήσει σύντομα... Από την άλλη μεριά πάντως από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου υπάρχουν διαβεβαιώσεις για την επάρκεια των προϊόντων στην αγορά, καθώς και για την ομαλότητα της διακύμανσης των τιμών.
ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Ο ΣΘΕΒ
Τη ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών έχει τεθεί σε "κόκκινο συναγερμό" προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν καταλυτικά την επιχειρηματικότητα. Προκειμένου να καταγράφονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και στο συντομότερο δυνατό χρόνο οι συνέπειες των αποφάσεων των ελληνικών και ευρωπαϊκών οργάνων στις ελληνικές επιχειρήσεις, ο ΣΘΕΒ δημιούργησε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για τα μέλη του ώστε να προωθήσει στους αρμόδιους φορείς προτάσεις και λύσεις για την ταχύτερη άρση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό, η Γραμμή Επικοινωνίας καταγράφει προβλήματα και επιπτώσεις στις εξής ενδεικτικές κατηγορίες:
* Επιπτώσεις στην παραγωγή (π.χ. μείωση- παύση παραγωγής, διαθεσιμότητα πρώτων υλών και ανταλλακτικών, ασφάλεια εξοπλισμού και εγκαταστάσεων κα)
* Επιπτώσεις στη διάθεση (π.χ. προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ασφάλεια αποθηκευτικών χώρων, ελλείψεις προϊόντων κα)
* Επιπτώσεις στις εισαγωγές-εξαγωγές (π.χ. ακυρώσεις, πρόσθετες εξασφαλίσεις, καταστροφές ευπαθών προϊόντων κ.α.)
* Επιπτώσεις στη ρευστότητα και στις πληρωμές (π.χ. διασυνοριακές συναλλαγές, εκκαθάριση συναλλαγών, πληρωμές με μετρητά, κάρτες, κάλυψη εξόδων εξωτερικού κ.α.)
* Επιπτώσεις στις Επενδύσεις (π.χ. καθυστερήσεις, συγχρηματοδότηση, δανεισμός κ.α.)
* Επιπτώσεις στο Ανθρώπινο Δυναμικό (π.χ. καταβολή μισθοδοσίας, αναπροσαρμογή αδειών / βαρδιών, απασχόληση προσωπικού κ.α.)
* Επιπτώσεις στις πωλήσεις και στο κόστος (π.χ. αποχώρηση από αγορές, ακυρώσεις συμβολαίων, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, κόστος χρηματοδότησης, κόστος διάθεσης κ.α.)
* Επιπτώσεις της τραπεζικής «Αργίας» (π.χ. ποια είναι η σημαντικότερη ανάγκη που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα τραπεζικά ιδρύματα τώρα αλλά και όταν ανοίξουν, λόγω των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων) κ.λπ.
Η Γραμμή Επικοινωνίας στην οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να στέλνουν τα αιτήματά τους τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους λειτουργεί στο τηλ. 2410555507, info@sthev.gr τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass