ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ-ΝΕΡΟΥ

Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ΔΕΥΑΛ

* Χαλαρή η κίνηση με τους καταναλωτές να κρατούν στάση αναμονής και –την καλύτερη περίπτωση- να εξοφλούν λογαριασμούς e-banking

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2015 8:16

 

Παύση πληρωμών έχουν κηρύξει οι καταναλωτές τόσο στην εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στη ΔΕΥΑΛ, από την επομένη της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, προκαλώντας «μπλακ άουτ» στη ρευστότητα των Επιχειρήσεων. Οι καθημερινές εισπράξεις παρουσιάζουν επιδείνωση -αν και από χθες η κατάσταση τείνει προς ομαλοποίηση- καθώς οι καταναλωτές έχουν άλλες προτεραιότητες.

Οι συνέπειες όμως από την υφιστάμενη κατάσταση είναι διφορούμενες, καθώς η ΔΕΥΑΛ εκτιμά ότι μπορεί να λύσει άμεσα τα όποια προβλήματα ρευστότητας παρουσιαστούν, εν αντιθέσει με τη ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα και με δημοσιεύματα εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων της, προκειμένου να καλύψει καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις (εργολάβους, προμηθευτές, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κ.λπ.). Στο μεταξύ, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν προχωρήσει και σε μείωση των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΗ

Μικρή είναι η κίνηση, από τη στιγμή που κλείσανε οι τράπεζες, στα ταμεία της ΔΕΗ στη Λάρισα, καθώς η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές δεν τους επιτρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την εξόφληση του ηλεκτρικού ρεύματος. Από την άλλη η Διεύθυνση της τοπικής ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να υπολογίσει την πτώση των οικονομικών της δεδομένων και το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών, καθώς αρκετοί επιλέγουν για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ το διαδίκτυο. Μάλιστα η εκτίμηση είναι ότι όσο θα συνεχίζεται η οικονομική ασφυξία, ολοένα και θα αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που θα επιλέγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους μέσω e-banking, κρατώντας τα μετρητά τους για το τραπέζι της οικογένειας κι άλλες βασικές ανάγκες της καθημερινότητας. Όσον αφορά στην ανοχή που θα δείξει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά, που δεν θα εξοφλήσουν δύο συνεχόμενους λογαριασμούς της, αυτή είναι δεδομένη και δεν οφείλεται στο capital control, αλλά στην κοινωνική πολιτική που ακολουθεί το αρμόδιο υπουργείο στο πλαίσιο ανακούφισης των ασθενέστερων ομάδων. Φυσικά ούτε λόγος για διακοπή ρεύματος λόγω μη εξόφλησης του λογαριασμού.

Σχετικά με τις καταναλώσεις ρεύματος, αυτές παρουσιάζονται αισθητά μειωμένες, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες λόγω της υφιστάμενης κατάστασης υπολειτουργούν. Έτσι η ΔΕΗ σε καθημερινή βάση θέτει εκτός λειτουργίας -και για λόγους συντήρησης- αρκετές μονάδες της. Ωστόσο ακόμη και οι οικιακές καταναλώσεις παρουσιάζονται μειωμένες ακόμη και τούτες τις μέρες, που λόγω υψηλής θερμοκρασίας τα κλιματιστικά θα πρέπε να δουλεύουν συνεχώς. Φαίνεται όμως ότι ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις της Κυριακής και προσπαθεί να κάνει γενικότερα οικονομία σε θέματα δευτερευούσης σημασίας. Αντιθέτως μέρα με τη μέρα φαίνεται να αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος των αρδευτικών γεωτρήσεων, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας απαιτεί περισσότερο νερό σε βαμβάκι και ντομάτα.

ΔΕΥΑΛ

Υποτονική είναι η κίνηση που καταγράφεται και στα ταμεία της ΔΕΥΑΛ κι ας είναι τα ποσά μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα της ΔΕΗ. Στην παρούσα φάση δεν μπορεί η εκτιμηθεί η διαφυγή εσόδων για την επιχείρηση, ενώ υπενθυμίζεται ότι διακοπή παροχής νερού σημειώνεται -κι εφόσον ο καταναλωτής δεν ρυθμίσει το χρέος του- μετά από 3 ανεξόφλητους λογαριασμούς. Όσον αφορά στα αποθέματα της ΔΕΥΑΛ σε καύσιμα στα οχήματά της και σε υλικά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιχείρησης Θοδ. Καφφέ «αυτά είναι αρκετά και δεν θα υπάρξει κάποιο σχετικό πρόβλημα». Τέλος ελαφριά μείωση καταγράφεται στην κατανάλωση νερού, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι αυτό οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass