Νέος νόμος για τις Α.Ε. έπειτα από… 98 χρόνια

ΟΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2019

Δημοσίευση: 09 Νοε 2018 22:15
Από το χθεσινό σεμινάριο της ΕΦΕΕΛ στο Επιμελητήριο για τη λειτουργία των ανώνυμων εταιρειών Από το χθεσινό σεμινάριο της ΕΦΕΕΛ στο Επιμελητήριο για τη λειτουργία των ανώνυμων εταιρειών

Έπειτα από 100 χρόνια, για την ακρίβεια 98, ο νόμος 2190 του 1920 που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των ΑΕ και ισχύει μέχρι σήμερα με πλειάδα τροποποιήσεων, φτάνει στο τέλος του.

Από το νέο έτος το θεσμικό πλαίσιο εκσυγχρονίζεται και οι αλλαγές που επέρχονται είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4548/2018, προσαρμοσμένος πλέον στο ευρωπαϊκό πλαίσιο των κεφαλαιουχικών εταιρειών.

"Για την ιστορία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΛ Νίκος Νάτσιος, οι διατάξεις του Ν. 2190 ψηφίστηκαν από τη Βουλή το καλοκαίρι του 1920, επί κυβερνήσεως Ελευθέριου Βενιζέλου και βασιλείας Αλεξάνδρου. Ήταν μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα ήταν στην πρώτη φάση της μικρασιατικής εκστρατείας, έχοντας βγει από τρεις πολέμους, τους Βαλκανικούς, και τον Α’ Παγκόσμιο. Από τότε ο νόμος, υπέστη πολλές τροποποιήσεις, αναμορφώθηκε, αναπροσαρμόστηκε, ενσωμάτωσε κοινοτικές οδηγίες, μέχρι να γίνει ο τωρινός, που θεωρείται ο σπουδαιότερος νόμος εταιρικού δικαίου στη χώρα μας".

 Για τις αλλαγές που δρομολογεί στις επιχειρήσεις, στις προϋποθέσεις ίδρυσης των Α.Ε, για το περιεχόμενο και το καταστατικό τους , για τις πράξεις που υποβάλλονται σε δημοσιότητα στο ΓΕΜΗ, για το κεφάλαιό τους, για τις μετοχές , για τα αποθεματικά τους, για τα Δ.Σ. και τις Γ.Σ. των μετόχων, για τη διανομή κερδών και γενικά για όλα τα σημαντικά άρθρα του νέου νόμου ενημερώθηκαν χθες τα μέλη της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Λάρισας, σε σεμινάριο που διοργάνωσε η διοίκηση της στο Επιμελητήριο με εισηγητή τον ορκωτό λογιστή Νικ. Κατσίδη.

 Όπως ενδεικτικά επισημάνθηκε το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο των Α.Ε. αυξάνεται πλέον από 24.000 σε 25.000 ευρώ. Οι Α.Ε. που κατά την 1η/1/2019 έχουν κεφάλαιο κάτω των 25.000 ευρώ έχουν διορία έως την 31η/12/2019 είτε να το αυξήσουν είτε να μετατραπούν σε εταιρεία άλλης μορφής. Μετά την 31η/12/2019, Α.Ε. που δεν έχουν προσαρμόσει το κεφάλαιό τους κατά τα παραπάνω δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν νέα καταχώριση στο ΓΕΜΗ. Επίσης από 1ης/1/2020 καταργούνται οι ανώνυμες μετοχές και προβλέπεται η διαδικασία ονομαστικοποίησης των υφισταμένων ανωνύμων μετοχών ενώ το βιβλίο μετόχων μπορεί να τηρείται ηλεκτρονικά

 Επιπροσθέτως στις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται και η ενίσχυση της θέσης του μεμονωμένου μετόχου με νέα δικαιώματα. Ακόμη και αυτός με μία μετοχή μπορεί αποκτήσει το δικαίωμα της ατομικής πληροφόρησης σχετικά με την κεφαλαιακή συγκρότηση της εταιρείας και της δικής του συμμετοχής, ενώ βελτιώνονται οι τεχνικές μέθοδοι λειτουργίας των οργάνων της εταιρείας, με ευρύτερη χρήση των εξ αποστάσεως ψηφοφοριών Δ.Σ. και Γ.Σ.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass