Κοινοτικές ενισχύσεις 22 δισ. € την επόμενη 7ετία για την Eλλάδα

ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΩΣ Η Ε.Ε. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ - ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2018 22:05

Του Γιώργου Νούλη
Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Τη διαβεβαίωση πως η ΕΕ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου οι άνευ προηγουμένου θυσίες του ελληνικού λαού να αποδώσουν, αποκαλύπτοντας πως την επόμενη επταετία οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα ανέλθουν για τη χώρα στο ύψος των 22 δισ. ευρώ έδωσε από τη Λάρισα ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μιλώντας χθες στο επιχειρηματικό δείπνο που διοργάνωσε ο ΣΘΕΒ, παρουσία πολιτικών παραγόντων της περιοχής, εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλίας και μελών του επιχειρηματικού Συνδέσμου, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, στον ρόλο της Ελλάδος στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στις προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλίας και στη φιλοσοφία του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου της Κομισιόν.


Τονίζοντας πως σ΄ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον η Ένωση αποδείχτηκε ισχυρότερη από όσο νόμιζαν κάποιοι καταστροφολόγοι, ο κοινοτικός αξιωματούχος απαρίθμησε τις προτεραιότητες, που πρέπει να δρομολογηθούν στην ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, όπως στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ΟΝΕ, στην αντιμετώπιση της προσφυγική κρίσης και στη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου, στην κατάρτιση ενός κοινοτικού προϋπολογισμού που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των 500 εκατ. πολιτών, στη διαχείριση της εφαρμογής διεθνών εμπορικών συμφωνιών, και στη μεταρρύθμιση της ίδιας της ΕΕ και της δημοκρατικής νομιμοποίησής της, ενόψει και των Ευρωεκλογών του 2019.
Εστιάζοντας τις απόψεις του σε εθνικό επίπεδο τόνισε πως η χώρα μπαίνει σε ομαλή περίοδο, αλλά χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Πρέπει επειγόντως, πρόσθεσε, να κινηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά, να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια, να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, να διορθώσεις τις παθογένειες του παρελθόντος ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να γίνουν αισθητά και στα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.
Μιλώντας για τις προοπτικές της Θεσσαλίας, εξέφρασε τη δυσθυμία του για την απουσία επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτεί το πακέτο Γιούνκερ και τονίζοντας πως την επόμενη επταετία επίκεινται για τη χώρα κοινοτικοί πόροι 22 δισ. ευρώ, πρότεινε το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στην ποιοτική εξαγωγική γεωργία, στην έρευνα και την τεχνολογία, στις ψηφιακές καινοτόμες υπηρεσίες και στις μεταφορές.   
Μιλώντας τέλος για τη φιλοσοφία των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης και απορρόφησης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΘΕΒ
Στην εκπόνηση και υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου οικονομικής πολιτικής που θα οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από την κρίση, με τόλμη, ειλικρίνεια, συγκεκριμένα μέτρα επαρκώς κοστολογημένα, αλλά και με ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, τονίζοντας με έμφαση πως αποτελεί «το βασικό ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλίας, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη».  «Σ΄ αυτό το στρατηγικό σχέδιο, στο επίκεντρο πρέπει να τεθεί ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και κυρίως η μεταποιητική δραστηριότητα, είπε προσθέτοντας πως «με τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα χρειάζεται να κερδίσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, για να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της. Ο στόχος αυτός δεν εξασφαλίζεται αυτόματα, με την έξοδο από τα μνημόνια. Απαιτεί προσπάθεια, αυτοσυγκράτηση και κυρίως μια υπεύθυνη και συγκροτημένη οικονομική πολιτική. Η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια κινητήριο δύναμη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, πάνω σε υγιείς βάσεις. Πρόκειται για ένα στόχο που απαιτεί άρση των υφιστάμενων εμποδίων, ενίσχυση των κινήτρων, αλλά και συνεργασία και συντονισμό μεταξύ Πολιτείας και επιχειρηματικών φορέων. Η Επιχειρηματική Κοινότητα θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτή την προσπάθεια με πράξεις, με συνέπεια και ουσία».  
Θεωρώντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του πως οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση διαγράφονται σήμερα γενικά ευνοϊκές, τόνισε πως «οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι αμελητέοι. Το μέλλον εξαρτάται από τις δικές μας αποφάσεις και πράξεις» είπε επικαλούμενος τη χαρακτηριστική φράση από τον Ιούλιο Καίσαρα του Σαίξπηρ «Το πεπρωμένο μας δεν βρίσκεται στα αστέρια αλλά στα χέρια μας»...  
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
H επιστροφή στη δυναμική ανάπτυξη περνάει από την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Αγοραστός. Αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής μιας διαφορετικής οικονομικής πολιτικής και μιας παραγωγικής επανάστασης προσέγγισε στα λάθη και στις στρεβλώσεις που υπονομεύουν την παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα, όπως την υπερφορολόγηση, την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, του ενεργειακού κόστους κ.ά. Αποκαλύπτοντας τέλος τις καθοριστικές πρωτοβουλίες της ΕΝΠΕ, με την αρωγή του κ. Σχοινά, στην αλλαγή της χρηματοδοτικής αρχιτεκτονικής  της ΕΕ εξέφρασε την προσδοκία οι χρηματοδοτήσεις να έχουν και κοινωνικό υπόβαθρο.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων  Απ. Καλογιάννης, στον χαιρετισμό του ανέδειξε τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στο νέο οικονομικό περιβάλλον, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Λάρισα μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλο ανάπτυξης, μίλησε για την επιχειρηματική δυναμική της πόλης, την προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος να εντάξει στην ανάπτυξη ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς προκειμένου, όπως τόνισε, να συνδιαμορφώσουν το αύριο της περιοχής.
Να σημειωθεί τέλος πως η διοίκηση του ΣΘΕΒ επιφύλαξε για τον κ. Σχοινά ιδιαίτερη τιμή καθώς τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος του, ενώ παρόντες στο δείπνο ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης και οι βουλευτές Νικ. Παπαδόπουλος, Αννα Βαγενά και Χρ. Κέλλας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass