Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Δημοσίευση: 25 Νοε 2018 15:41

Οι ιστορικές ρίζες της Κοινωνικής οικονομίας ανάγονται στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις του 19ου αιώνα στην Ευρώπη. Σήμερα η παρατεταμένη κρίση του κράτους πρόνοιας επέτρεψε την επάνοδο της χρησιμότητας των συνεταιρισμών και μίας νέας κοινωνικής οικονομίας, της επονομαζόμενης οικονομίας της αλληλεγγύης.

Η θέση της Κοινωνικής οικονομίας οριοθετείται ανάμεσα στην κρατική πολιτική και στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Καλύπτει επομένως τις ανάγκες εκείνες που δημιουργούνται από την έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων λόγω απουσίας υψηλού προσδοκόμενου κέρδους, και που δεν δύναται να συμβάλλει ο κρατικός τομέας λόγω μη ύπαρξης δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών μέσων. Η Κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα κατοχυρώθηκε με τον Ν. 2716/1999 και την εμφάνιση των ΚΟΙ.Σ.ΠΕ. και η κοινωνική επιχειρηματικότητα με τον Ν.4019/2011 ενώ επικαιροποιήθηκε με τον Ν.4430/2016 δίνοντας στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ τη σημερινή της μορφή.

Σύμφωνα λοιπόν και με το αρ.2 του Ν. 4430/2016 ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ορίζεται το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που στηρίζονται σε μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης των σχέσεων παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης και επανεπένδυσης, βασισμένες στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης της συνεργασίας καθώς και τον σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το Ελληνικό κράτος έχει θεσπίσει έναν αριθμό μέτρων ασφαλιστικών και φορολογικών καθώς και μέτρα και ρυθμίσεις για τη διατήρηση επιδομάτων και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων εργαζομένων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και που εργάζονται σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Εχουν προβλεφθεί επίσης διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές απαλλαγές.

Ως το τέλος του 2018 θα προκηρυχθούν δύο δράσεις για την άμεση επιχορήγηση υφιστάμενων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και για την επιχορήγηση νέων φορέων. Στη συνέχεια θα συσταθεί Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας ως ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας το οποίο θα παρέχει δάνεια σε φορείς ΚΑΛΟ. Οι ιδιαιτερότητες επομένως των επιχειρήσεων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας έχουν να κάνουν με την οργάνωση, τη διοίκηση και την διανομή των κερδών. Εφαρμόζεται δημοκρατικό σύστημα στη λήψη των αποφάσεων σύμφωνα με την αρχή ένα μέλος μία ψήφος ανεξάρτητα από τη συνεισφορά κάθε μέλους.

Φορείς ΚΑΛΟ είναι: ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, ΚΟΙ.Σ.Π.Ε., ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και οποιοδήποτε άλλο μη μονοπρόσωπο νομικό πρόσωπο εφόσων σωρευτικά συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

-Αναπτύσσει δραστηριότητες συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας.

- Εφαρμόζει δημοκρατικό σύστημα λήψης αποφάσεων.

- Προβλέπεται στο καταστατικό του περιορισμός στη διανομή των κερδών.

- Εφαρμόζεται σύστημα σύγκλισης στην αμοιβή της εργασίας.

- Αποβλέπει στην ενδυνάμωση των οικονομικών δραστηριοτήτων της και τη μεγιστοποίηση της παραγόμενης κοινωνικής ωφέλειας.

- Δεν έχει ιδρυθεί και δεν διοικείται άμεσα ή έμμεσα από ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ α' ή β' βαθμού, ή από άλλο νομικό πρόσωπο του ευρύτερου δημόσιου τομέα (εκτός εξαιρέσεων).

Ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας απασχολεί ήδη περισσότερα από 14 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε. δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 6% του συνόλου των εργαζομένων, ενώ στην Ελλάδα, στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας είναι εγγεγραμμένοι μέχρι σήμερα

Από τον Δημ. Κ. Κούρια, λογιστή φοροτεχνικό, μέλος της ΕΦΕΕΛ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass