Προκαλεί αντιδράσεις το «καπέλο» της ΔΕΗ

ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ - ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ ΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ»

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2018 22:03

Του Γιώργου Νούλη

«Καπέλο»  στη ΔΕΗ  θα πληρώνουν όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις του ν. Λάρισας δεν μεριμνήσουν να ενταχθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου στην υπηρεσία του ηλεκτρονικού λογαριασμού της. Και αυτό γιατί από την 1η του τρέχοντα μήνα οι λογαριασμοί ρεύματος που εκδίδονται από τη δημόσια επιχείρηση σε έντυπη μορφή και τους αποστέλλονται ταχυδρομικώς θα επιβαρύνονται με ένα ευρώ.


Η ΔΕΗ βέβαια με την πρόσθετη αυτή χρέωση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τους πελάτες της καθώς εκτιμά πως με τον ηλεκτρονικό λογαριασμό θα βελτιώσει τους χρόνους και την ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών της, θα εξοικονομήσει πόρους και θα ενισχύσει ουσιαστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά δεν παύει το 1 ευρώ στους έγχαρτους λογαριασμούς της να θεωρείται «χαράτσι» για τον απλούστατο λόγο ότι επιβάλλεται χωρίς τη συναίνεσή του και δίχως εναλλακτική επιλογή.
Η συγκεκριμένη απόφαση της ΔΕΗ έχει προκαλέσει την παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη που θεωρεί ότι η εταιρεία με βάση την ισχύουσα σύμβαση παραβιάζει τα δικαιώματα του καταναλωτή και πλήττει τις πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών (ηλικιωμένους, οικονομικά αδύναμους, κατοίκους  απομακρυσμένων περιοχών) που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο. «Πρόκειται στην ουσία και πάλι για την ίδια κατηγορία ευάλωτων καταναλωτών που επιβαρύνεται και με τις προμήθειες στις τράπεζες και τα ιδρύματα πληρωμών (π.χ. ΕΛΤΑ) ύψους από 0,80 έως 1,20 ευρώ ανά συναλλαγή, επειδή, ακριβώς εξαιτίας αυτής της αδυναμίας τους, δεν μπορούν αυτοδυνάμως να προβούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές λογαριασμών».
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, στην επιστολή που έστειλε στη διοίκηση της ΔΕΗ ζητά όχι μόνο να μην προβεί στη χρέωση, αλλά αντιθέτως, να προχωρήσει στη μείωση κατά 1 ευρώ κάθε λογαριασμού κατανάλωσης, εφόσον ο πελάτης επιλέξει την ηλεκτρονική αποστολή έναντι της έγχαρτης.
 Σε κάθε περίπτωση να επισημάνουμε πως ετησίως κάθε καταναλωτής λαμβάνει έξι λογαριασμούς (τρεις έναντι και τρεις εκκαθαριστικούς).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα δίνει 6 ευρώ για «το κόστος έκδοσης και αποστολής».
Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουν την επιβάρυνση είναι να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία e-bill. Εάν στο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου εκδοθεί λογαριασμός που περιλαμβάνει τη χρέωση και ενεργοποιήσετε το e-bill το αργότερο έως και τις 31/12, το ποσό θα επιστραφεί καθώς θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί.
Η εγγραφή γίνεται μόνο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΔΕΗ στην ενότητα ebill και συγκεκριμένα στη διεύθυνση https://www.dei.gr/EBill/RegistrationType.aspx, ανάλογα με την κατηγορία πελάτη που ανήκετε (φυσικό πρόσωπο/ιδιώτης, νομικό πρόσωπο/εταιρεία, πελάτης πολλαπλού), συμπληρώνοντας την αντίστοιχη ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής.
Με τη σωστή συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής, αποστέλλονται αυτόματα με SMS ο Κωδικός Ενεργοποίησης στο κινητό σας και e-mail Ενεργοποίησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που δηλώσατε. Ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται και εφόσον καταγράψετε τα στοιχεία σας (αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου, ΑΦΜ κα) αποκτάτε άμεσα πρόσβαση στην υπηρεσία e-bill. Σημειώνεται πως επειδή η φόρμα αναζητεί και τον «κωδικό εταίρου» μπορείτε να τον βρείτε στην αριστερή στήλη της σελίδας του έντυπου λογαριασμού, όπου αναγράφονται μεταξύ άλλων το είδος του λογαριασμού, η περίοδος κατανάλωσης, η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού, ο ΑΦΜ κ.λπ.  Επίσης σε κάθε περίπτωση  θα πρέπει να γνωρίζετε τον αριθμό της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου καθώς και το ΑΦΜ σας.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ E-BILL
Πάντως αύξηση 18% στο διάστημα ενός μήνα είχαν οι εγγραφές στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ebill της ΔΕΗ στο διάστημα από 6/11  6/12/18). Όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση, το 49% των ενταγμένων παροχών στο Ebill έχει αποκτήσει ηλεκτρονικό λογαριασμό ενώ οι ενεργοποιήσεις ηλεκτρονικού λογαριασμού σημείωσαν αύξηση 107% στο ίδιο διάστημα. Να σημειώσουμε πως οι πελάτες της ΔΕΗ που επιλέγουν τον ηλεκτρονικό λογαριασμό μέσω της υπηρεσίας e-bill, επωφελούνται από πρόσθετες δυνατότητες που είναι:
- Άμεση  πρόσβαση στους λογαριασμούς όλων των ακινήτων, που οι λογαριασμοί ρεύματος εκδίδονται στο όνομά τους
- Πρόσβαση στους λογαριασμούς ρεύματος του τελευταίου 12μήνου, δωρεάν ειδοποιήσεις κατά την έκδοση λογαριασμών με sms ή/και e-mail
- Δωρεάν ηλεκτρονική πληρωμή με χρήση οποιασδήποτε κάρτας, πρόσβαση στο έντυπο διακανονισμού με τις δόσεις, σε ενημερωτικά έντυπα, προσωποποιημένες επιστολές κτλ.
- Εύκολη αρχειοθέτηση των λογαριασμών και δυνατότητα επιλογής έκδοσης Μηνιαίου ηλεκτρονικού λογαριασμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass