Τέλος εποχής για το εργοστάσιο της ΡΟΚΑ

Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2018 22:05
Τα εκσκαπτικά μηχανήματα έπιασαν από χθες δουλειά για να αρχίσει να στήνεται μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο η νέα ενεργειακή μονάδα του Ομίλου Τα εκσκαπτικά μηχανήματα έπιασαν από χθες δουλειά για να αρχίσει να στήνεται μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο η νέα ενεργειακή μονάδα του Ομίλου

Eνα από τα εμβληματικότερα κτίρια της τοπικής βιομηχανίας των περασμένων δεκαετιών και σημείο αναφοράς της πάλαι ποτέ ακμάζουσας και ανθούσας ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, της ΡΟΚΑ των αδελφών Καζαντζή, πέρασε οριστικά στη λήθη...
Οι εγκαταστάσεις του κτιρίου που τις δεκαετίες ΄70 και ΄80 αποτελούσε τη ζωντανή ιστορία του κλάδου και βασικός πυλώνας στην προσπάθεια εκβιομηχάνισης της οικονομίας του νομού, μεγαλειώδες και επιβλητικό για εκείνη την εποχή, αποτελεί από χθες παρελθόν, καθώς κατεδαφίστηκε προκειμένου στη θέση του να κατασκευασθεί φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Το κτίριο συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ., ένα «κουφάρι» τα τελευταία χρόνια, που απλά υπενθύμιζε μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί, βρισκόταν στο 6ο χλμ. της παλαιάς εθνικής Λάρισας - Θεσσαλονίκης είχε περάσει μετά την πτώχευση της εταιρείας, στον όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Μόλις προ διετίας βγήκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς παραχωρήθηκε από τους ιδιοκτήτες στη δημοτική αρχή για την προσωρινή στέγαση των πρώτων προσφύγων. Από χθες το πρωί τα εκσκαπτικά μηχανήματα έπιασαν δουλειά, ισοπεδώνοντας το κτίριο προκειμένου να δημιουργηθεί ο χώρος για την εγκατάσταση της νέας ενεργειακής μονάδας του Ομίλου, μιας επένδυσης άνω των 3 εκ. ευρώ, που θα επιφέρει πολύπλευρα οφέλη στη θυγατρικής της EΧLCO.
Σημειώνεται πως ο εισηγμένος στο ελληνικό χρηματιστήριο όμιλος πέρα από τις κινήσεις που σχεδιάζει σε ταπητουργία και διέλαση αλουμινίου (διείσδυση σε νέες αγορές, διεθνής προσανατολισμός με ανάπτυξη εξαγωγών) προσδοκά τεράστια οφέλη και από την εμπλοκή του στον χώρο της «πράσινης οικονομίας» και ειδικότερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού ήδη έχει εγκαταστήσει δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς  και σχεδιάζει και άλλους που μόλις θα εγκριθούν από τη Ρ.Α.Ε. θα ενισχύσουν την ενεργειακή ισχύ του στα 20 μεγαβάτ.   
Το φωτοβολταϊκά πάρκο, που θα γίνει στον χώρο του εργοστασίου της ΡΟΚΑ θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, θα είναι ισχύος 4 Μεγαβάτ, θα αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 50 στρεμμάτων και θα αποτελείται από 12.000 περίπου φωτοβολταϊκά στοιχεία των 345 W. Για τη στήριξη των panels θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα αλουμινίου EXALCO SYNERGY και αναστροφείς Inverters Abb ενώ το κατασκευαστικό έργο έχει αναλάβει η εταιρεία «GERO». Στην εγκατάσταση του σταθμού που θα ξεκινήσει άμεσα, θα απασχοληθούν 60 άτομα και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί  στα τέλη του προσεχούς Μαρτίου.
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΡΟΚΑ
Σημειώνεται πως η κλωστοϋφαντουργία ήταν στο παρελθόν ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας ειδικά της δεκαετίες, ΄60 και ‘70. Ωστόσο, με το πέρασμα του καιρού, άρχισε να χάνει τη βαρύτητά της, ενώ τα πλήγματα που δέχτηκε από ανταγωνιστές του εξωτερικού σε όρους κόστους παραγωγής δεν της επέτρεψαν να ανακάμψει. Όπως ήταν επόμενο περιήλθε σε περίοδο ύφεσης, με σημαντική μείωση της εγχώριας παραγωγής και των επενδυτικών δραστηριοτήτων, με συνέπεια να οδηγηθεί σε συρρίκνωση και πολλές κλωστοϋφαντουργικές μονάδες να αναστείλουν ολοσχερώς τις εργασίες τους. Μια από αυτές ήταν και η ΡΟΚΑ Α.Ε. που στις ημέρες της μεγάλης της ακμής είχε εξαιρετικά μεγάλο κύκλο εργασιών και απασχολούσε εργατικό δυναμικό 300 ατόμων πριν οδηγηθεί σε «λουκέτο» και πτώχευση το 1993. Η επιχείρηση μετατρεπόμενη από οικογενειακή επιχείρηση σε ανώνυμη εταιρεία, υπήρξε για ένα διάστημα από τις μεγαλύτερες της χώρας, καλύπτοντας  ένα σημαντικό μερίδιο της ετήσιας παραγωγής. Ο εκ των ιδρυτών της εταιρείας, μάλιστα, ο Στέφανος Καζαντζής διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών από το 1976 έως τον Νοέμβριο του 1985.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
(Φωτ. Λεων. Τζέκας)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass