Το κυβερνητικό σχέδιο για ν. Κατσέλη και «κόκκινα» δάνεια

ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2019 15:03

Eυρεία υπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της άφιξης τη Δευτέρα στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΔΝΤ). Ουσιαστικά οι συναντήσεις θα αρχίσουν από την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup και οι θεσμοί αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.


Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες της αξιολόγησης, αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών με γνώση των συζητήσεων, ανέφερε πως το «χρηματοοικονομικό» αποτελεί το πλέον πολύπλοκο και σημαντικό θέμα και αφορά τόσο στο διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», όσο και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.
Για το πρώτο (θα υπάρξει και σχετική συνάντηση σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων), είπε ότι το νέο σχήμα θα βρίσκεται κοντά στο κυπριακό μοντέλο «Εστία» με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου. «Δεν πάμε σε Κατσέλη minus» ανέφερε ο συγκριμένος παράγοντας ερωτηθείς για το εάν θα μειωθεί το όριο αξίας για την προστασία της α’ κατοικίας.  Εν ολίγοις το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» και επιμήκυνσης και στη συνέχεια το δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης. Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (π.χ. όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή στο νέο σχήμα.
Πηγές διευκρινίζουν ότι στον βαθμό που το νέο σχήμα δεν είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση την 1η Μαρτίου, οπότε εκπνέει η ισχύουσα παράταση του ν. Κατσέλη, θα δοθεί νέα παράταση για όσο χρειαστεί, ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς κενά.
Σχετικά με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο αξιωματούχος θεωρεί ότι πιο εύκολο να εγκριθεί από την Κομισιόν και να εφαρμοστεί είναι το σχέδιο του ΤΧΣ (APS), το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί στην Ιταλία. Κατά τον ίδιο, δεν αποτελεί πρόβλημα το ύψος των κρατικών εγγυήσεων, καθώς θα ληφθεί το rating (βαθμολογία) από δείγμα χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος ίσως ενσωματωθεί σε 2η φάση, εάν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Ερωτηθείς για τις κυοφορούμενες ρυθμίσεις οφειλών έως 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τόσο αυτή του Υπουργείου Εργασίας (με επανυπολογισμό των οφειλών έως 31/12/2016 και ένταξη -χωρίς επανυπολογισμό- και των οφειλών έως 31/12/2017), όσο και εκείνη του Υπουργείου Οικονομικών. Η ολιστική ρύθμιση για οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες με Μόνιμο Εξωδικαστικό Μηχανισμό σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί το β΄ εξάμηνο φέτος. Ενώ ο ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ανάλογα με την καταβολή των δόσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass