Aνοιξε η εφαρμογή για τα φορολογικά διαζύγια

ΕΩΣ ΤΙΣ 28/2 Η ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ - ΟΙ «ΠΑΓΙΔΕΣ» ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2019 15:30

Την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι σύζυγοι μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιθυμία τους για την υποβολή χωριστών ηλεκτρονικών δηλώσεων ενεργοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σημειώνεται ότι από φέτος είναι δυνατή η υποβολή χωριστών δηλώσεων συζύγων τόσο για την περσινή φορολογική χρονιά όσο και για τις επόμενες με την προϋπόθεση ότι, ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ την επιλογή του αυτή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Είτε μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στο σύνδεσμο:

https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses, είτε με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης, είτε μέσω ειδικώς για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένου λογιστή – φοροτεχνικού με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του τελευταίου. Σε κάθε περίπτωση η ειδική εξουσιοδότηση προς τον λογιστή για τη γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης γίνεται μέσω του TAXISnet. Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, εάν μόνον ο ένας εκ των συζύγων γνωστοποιήσει την επιλογή του για υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενημερώνεται ο άλλος σύζυγος από την Α.Α.Δ.Ε. στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει στη διάθεσή της.
 Μετά την παρέλευση της 28ης Φεβρουαρίου δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης. Η εφαρμογή θα παραμείνει πάντως διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019. H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται. Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή αυτή δεν αφορά τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, ούτε φορολογούμενους σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ
Στο μεταξύ την προσοχή των φορολογουμένων που ετοιμάζονται να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις φορολογίας εφιστούν λογιστές και φοροτεχνικοί, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «παγίδες», ιδιαίτερα για το μέλος του νοικοκυριού που έχει χαμηλό -ή μηδενικό- εισόδημα. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και οι νοικοκυρές που δεν έχουν εισοδήματα από απασχόληση και μέχρι σήμερα έκαναν κοινή δήλωση με τον σύζυγό τους και, προφανώς, οι σύζυγοι που δεν εργάζονται, έναντι της συντρόφου τους. Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, το πρώτο «αγκάθι» είναι τα τεκμήρια. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της ξεχωριστής δήλωσης, αν τα τεκμήρια διαβίωσης που βαρύνουν τον έναν εκ των δύο συζύγων προσδιορίζουν το τεκμαρτό εισόδημά του σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος, η επιπλέον διαφορά εισοδήματος δεν θα είναι δυνατό να καλυφθεί από το δηλωθέν εισόδημα του άλλου συζύγου, διότι αυτό θα αναγράφεται σε ξεχωριστή δήλωση.
Το τεκμήριο στην περίπτωση ξεχωριστής δήλωσης προσδιορίζεται στις 3.000 ευρώ και για το ζευγάρι στις 6.000 ευρώ, αντί για το ποσό των 5.000 ευρώ που ισχύει για το έγγαμο ζευγάρι. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι ο σύζυγος με το μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα θα κληθεί να καταβάλει κατά πολύ υψηλότερο φόρο. Η ξεχωριστή δήλωση ενδεχομένως κρύβει «παγίδες» και για την ανάλωση κεφαλαίου, τον λεγόμενο «οικογενειακό κουμπαρά». Πρόκειται για μια δυνατότητα που χρησιμοποιούν όσοι δηλώνουν μειωμένα εισοδήματα, επιχειρώντας να αποφύγουν την καταβολή φόρου. Η ανάλωση κεφαλαίου προσφέρει τη δυνατότητα σε έναν εκ των συζύγων με μηδενικό εισόδημα, να αγοράσει, για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο επικαλούμενος τα έσοδα του συντρόφου.
Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον υπολογισμό των τεκμηρίων, καθώς πέραν του φόρου μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, έως και κατά 10%, η εισφορά αλληλεγγύης. Υπάρχει, ωστόσο, μια σειρά ερωτημάτων για τις ξεχωριστές δηλώσεις, που χρήζουν απαντήσεων.
Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς τα βασικότερα ζητήματα που υφίστανται σήμερα είναι:
1) Τι θα ισχύσει με τη δήλωση των εξαρτώμενων τέκνων;
2) Τι θα συμβαίνει με τα επιδόματα, όπως για παράδειγμα το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, και το επίδομα θέρμανσης;
3) Πώς ακριβώς θα «χτίζεται» το αφορολόγητο; (εκτιμάται ότι θα κατατεθεί έγκαιρα, στα μέσα Φεβρουαρίου, το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass