Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου οι φοροδηλώσεις

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΟΡΟ

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2019 22:07

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου  αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η έναρξη υποβολής από νωρίς εξυπηρετεί φορολογούμενους και φοροτεχνικούς, τους μεν πρώτους επειδή θα λάβουν νωρίτερα τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται (όσοι βεβαίως θα έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό), τους δε δεύτερους γιατί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να μελετήσουν, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις δηλώσεις.


Βέβαια αν και η εσπευσμένη έναρξη των δηλώσεων θα επέτρεπε στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να δοκιμάσει και την πιθανότητα να ξεκινήσει και σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, από όσους θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, ωστόσο και φέτος η εξόφληση θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη στο τέλος Ιουλίου η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση η αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας ξεκίνησε με την προχθεσινή κοινοποίηση του τύπου και του περιεχομένου του βασικού εντύπου, του Ε1, δείχνοντας πως φέτος υπάρχει σοβαρός προγραμματισμός και αυξημένες οι πιθανότητες,  «αν όλα πάνε καλά, όπως εκτιμούν φοροτεχνικοί, οι δηλώσεις να υποβάλλονται από τις 20 Μαρτίου και μετά». Θυμίζουμε πως πέρυσι η υποβολή των δηλώσεων άρχισε στις 19 Απριλίου.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Πάντως έως τις 28 Φεβρουάριου εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία έχουν διορία για να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Taxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα του 2018. Εξαιρετικά για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής η προηγούμενη μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
Επίσης στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία  για τη γνωστοποίηση όσων ζευγαριών θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστές δηλώσεις. Να επισημάνουμε πάντως πως ούτως ή άλλως η εφορία φέτος θα εκδώσει δύο διαφορετικά εκκαθαριστικά για τους συζύγους, ανεξάρτητα από το εάν θα υποβάλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση.
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
Ωστόσο  ο τελικός λογαριασμός της εφορίας για χιλιάδες φορολογούμενους θα είναι «φουσκωμένος». Παρά το ότι δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των φυσικών προσώπων, δεν είναι λίγες οι παγίδες και οι ανατροπές που κρύβουν οι φετινές δηλώσεις, οι οποίες θα φέρουν έξτρα φόρους για πέντε κατηγορίες φορολογουμένων.
Στους χαμένους της εφορίας περιλαμβάνονται οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί, Πανεπιστημιακοί και λοιποί των ειδικών μισθολογίων. Στο ποσό των αναδρομικών που έλαβαν, εκτός από τον φόρο 20% που έχει ήδη παρακρατηθεί, θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 2,2% έως 10%. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AirBnB και έχουν δώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ θα πρέπει να εμφανίσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα για τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές 15%- 45%.
Παράλληλα, τρεις ακόμη κατηγορίες βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας. Πρόκειται για τους έγγαμους που θα υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις και θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων, τους ελεύθερους επαγγελματίες που για πρώτη φορά θα δηλώσουν αναλυτικά μία προς μία αλλά και στο σύνολο όλες τις επαγγελματικές δαπάνες, καθώς και τους μεσίτες και εμπόρους που θα πρέπει να εμφανίσουν όλες τις συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ που είχαν το 2018.
Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, η συμπλήρωση φέτος του εντύπου Ε3 αποτελεί εφιάλτη. Θα πρέπει να δηλώσουν αναλυτικά όλες τις δαπάνες, δηλ. τα έξοδα που έκαναν το 2018. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να δηλώσουν αναλυτικά και τα ποσά που δαπανούν για να πληρώσουν ΔΕΚΟ, ενοίκια, δαπάνες για διαφημίσεις και έξοδα για ταξίδια στο εξωτερικό.
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ 023
Πάντως αξίζει να επισημάνουμε πως μετά την κοινοποίηση του τύπου και περιεχομένου του εντύπου Ε3 για το φορολογικό έτος 2018, είχε δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός στους φοροτεχνικούς αναφορικά με τη συμπλήρωση του κωδικού 023 του εν λόγω εντύπου. Στον κωδικό 023 διενεργείται επιμερισμός των «Πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών» ανά Κ.Α.Δ. βάσει του εσωτερικού υποπίνακα, όπως αυτοί έχουν δηλωθεί στο υποσύστημα Μητρώου του Taxis.  Σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε3, η ανάλυση του κωδ. 023 του πίνακα Α του εντύπου Ε3, για το φορολογικό έτος 2018 είναι προαιρετική μέχρι 3ο βαθμό (εξαψήφιος Κ.Α.Δ.). Από το φορολογικό έτος 2019 η ανάλυση του κωδικού 023 θα διενεργείται βάσει των Κ.Α.Δ όπως έχουν δηλωθεί στο υποσύστημα Μητρώου του Taxis (μέχρι 4ο βαθμό).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass