Στ. Γιαννακίδης: Οικοδομούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΕΝΕΣΕΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 441 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΑνΕΚ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2019 22:07

«Η έξοδος από την εποχή των μνημονίων αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό πάνω στο οποίο οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του χρέους που δίνει ένα καθαρό διάδρομο για την κοινωνία και τους επενδυτές. Να εκμεταλλευτούμε αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα, να χαράξουμε την αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα 10 χρόνια και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο στο δικό μας Υπουργείο Οικονομίας, όσο και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Με αυτά τα λόγια ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης  Στάθης Γιαννακίδης χαιρέτισε την ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στο Επιμελητήριο σχετικά με τις δύο δράσεις του ΕΠΑνΕΚ  «Eργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» και την «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση».


Στην κατάμεστη αίθουσα των συνεδριάσεων του Επιμελητηριακού φορέα, παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλου, επιχειρηματικών παραγόντων, εκπροσώπων φορέων, βουλευτών, στελεχών του κόμματος και πολλών ενδιαφερομένων, ο κ. Γιαννακίδης έδωσε το στίγμα της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής που δρομολογεί το υπουργείο και αποτύπωσε τα βασικά σημεία του νέου παραγωγικού μοντέλου που σχεδιάζεται για τη στήριξη της μικρομεσαίας  επιχειρηματικότητας .
«Το βάρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής, δίνεται στην καινοτομία και την ψηφιακή σύγκλιση, τη γνώση και τις νέες τεχνολογίες καθώς οικοδομούμε ένα εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας, τόνισε χαρακτηριστικά, καθώς από την πρώτη στιγμή, ως Υπουργείο Οικονομίας κινηθήκαμε στην κατεύθυνση της  ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και επενδύσεων» .
 Μιλώντας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία είπε πως «διαθέτουμε μια λίστα με δεκάδες προγράμματα. Κάποια είναι σε εξέλιξη και κάποια θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με τις τράπεζες και την ενίσχυση των επιχειρηματικών δανείων, μπορούν να στηριχθούν και να ενεργοποιηθούν επενδύσεις άνω των 20 δισ. Όμως για να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με την κυβέρνηση, πολιτική σταθερότητα, βελτίωση και συνεχής εξειδίκευση του αναπτυξιακού σχεδίου».
Μιλώντας για το ΕΠΑνΕΚ τόνισε πως κατέχει κεντρική θέση στην προσπάθεια της χώρας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας καθώς αναδεικνύει σε κεντρικό ρόλο παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας όπως τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά - κατασκευές. Συνολικά, από όλες τις έως σήμερα υλοποιούμενες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, έχουν ενταχθεί στο ΕΠΑνΕΚ στο ν. Λάρισας 441 επιχειρηματικά σχέδια με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 20,2 εκατ. € και συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 33,7 εκατ. €.
Σχετικά με τις Υποδομές στάθηκε στα δύο έργα τα οποία έχουν ενταχθεί, στην αποκατάσταση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων και επανάχρησή του ως Χώρου Αρχαιολογικής Συλλογής» προϋπολογισμού 1,1 εκατ. € και στην αναστήλωση - επανάχρηση του Κτιρίου Μπεζεστένι προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 2,5 εκατ. €. Όσον αφορά τον τομέα της Ενέργειας τόνισε πως στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» οι υπαγωγές στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ανέρχονται σε 1.883 νοικοκυριά.  
ΟΙ ΔΥΟ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ακολούθως στελέχη του Υπουργείου παρουσίασαν τις δύο δράσεις του ΕΠΑνΕΚ συνολικού προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ που προσφέρουν  επιδοτήσεις από 10.000 έως 200.000 ευρώ. Οι αιτήσεις για την εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ για την Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας ξεκινούν σήμερα. Όπως ειπώθηκε τα δύο αυτά προγράμματα μπορούν να αξιοποιήσουν μικρές επιχειρήσεις της Λάρισας προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Οι επιχειρήσεις και για τις δύο δράσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr.
Στο μεταξύ να σημειώσουμε πως σήμερα ο κ. Γιαννακίδης  θα απευθύνει χαιρετισμό και στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνεται από το Υπ. Οικονομίας και την Ειδική Γραμματεία ΕΠΤΑ και ΤΣ. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από 10:00 μέχρι 14:00 στο ξενοδοχείο Divani θα γίνει συνοπτική παρουσίαση των έργων που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με πόρους του Επιχειρηματικού Προγράμματος.  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass