Έρχονται τα e-τιμολόγια και βιβλία

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ - ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΙΚ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2019 22:04

Σε ένα σημαντικό βήμα που θα εκσυγχρονίσει την επικοινωνία των επιχειρήσεων με τη Φορολογική Διοίκηση, θα καταπολεμήσει το γραφειοκρατικό κόστος που είχαν οι προηγούμενες «χάρτινες» διαδικασίες, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στο να αντιμετωπίζονται φαινόμενα παραβατικότητας ενισχύοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό, προχωρά στο επόμενο διάστημα το Υπ. Οικονομικών.

Μιλώντας από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου προανήγγειλε πως με την ΑΑΔΕ η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η νομοθετική παρέμβαση που πρωτίστως θα βάλει "φρένο" στη διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων και θα δρομολογήσει την κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων το 2019, ενώ από την επόμενη χρονιά θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Όπως ελέχθη στο περιθώριο του συνεδρίου πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων αλλά θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με την εξοικονόμηση πόρων, την αυτοματοποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους. Να σημειωθεί πως η εφαρμογή δύο πολύ σημαντικών μέτρων, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης φορολογικών βιβλίων, είχε ανακοινωθεί από πέρυσι, με τους επιχειρηματικούς φορείς να ανταποκρίνονται θετικά στην πρωτοβουλία αυτή.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί και το οποίο θα παρουσιαστεί τόσο από την κ. Παπανάτσιου όσο και από τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή στη Λάρισα, στην εκδήλωση που διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή 22 Μαρτίου στη Λάρισα το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας, τα ηλεκτρονικά βιβλία όπως έχουν σχεδιαστεί είναι έτοιμα να δεχθούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα με την καταχώριση στα βιβλία, απλώς αυτό θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ. Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια), η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα τιμολόγια να καταχωρίζονται στα συστήματα της ΑΑΔΕ μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώριση αυτή θα ενημερώνονται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη. Με τον τρόπο αυτό οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (χονδρικές πωλήσεις, παροχές υπηρεσιών κ.λπ.) θα παρακολουθούνται, θα διασταυρώνονται και θα επαληθεύονται αυτόματα τη στιγμή της πραγματοποίησής τους σε πραγματικό χρόνο ενώ θα μειώνεται συνολικά το έργο καταχώρισης στα βιβλία οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Ταυτόχρονα τα βιβλία όλων των επιχειρήσεων θα τηρούνται ηλεκτρονικά. Οι λογιστές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων θα έχουν διασυνδεθεί on line με τις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ ώστε να αποστέλλουν αυτόματα σ’ αυτές όλα τα δεδομένα των οικονομικών συναλλαγών των επιχειρήσεων τη στιγμή που θα τα καταχωρούν στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία.

ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ TAXIS

Μετά τη θεσμοθέτηση των δύο αυτών μέτρων θα ακολουθήσει και η εφαρμογή του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ. Με το μέτρο αυτό, όλα τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τη στιγμή της έκδοσής τους. Η εφαρμογή και του μέτρου αυτού θα επιτρέψει την ηλεκτρονική ενημέρωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο και για τις λιανικές συναλλαγές των επιχειρήσεων. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής σε όλες τις επιχειρήσεις θα οδηγήσει στον δραστικό περιορισμό των κρουσμάτων φοροδιαφυγής στο λιανεμπόριο και στις παρεχόμενες στο ευρύ κοινό υπηρεσίες, που εκδηλώνονται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων ή της έκδοσης πλαστών αποδείξεων από αδήλωτες ταμειακές μηχανές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass