Στα 100 δισ. ευρώ η αγορά «κόκκινων δανείων»

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ 17 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2019 15:25

Την διαβεβαίωση ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα προσφέρουν μια σειρά καινοτόμων και βιώσιμων νέων λύσεων και προτάσεων που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά προς όσους πραγματικά έχουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους, έδωσαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης δανείων σε συνάντηση με δημοσιογράφους.


Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις παρουσία του ΔΣ και των υπολοίπων μελών της Ένωσης, αναφερόμενος στα «κόκκινα» στεγαστικά οι εταιρείες δεν έχουν καμιά απολύτως πρόθεση, ούτε είναι αυτοσκοπός να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων και να «πάρουν» τα σπίτια του κόσμου. Αντίθετα σε απόλυτη συνεννόηση μαζί τους έχουν ως στόχο την εξεύρεση λύσης προς όφελος όλων. Συναινετικές διαδικασίες θα ακολουθηθούν και στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Το πρόβλημα θα έχουν μόνον οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, επισημάνθηκε.
Η ΑΓΟΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ
Όπως ανέφερε ο Τάσος Πανούσης, η ελληνική αγορά κόκκινων δανείων, είναι η 4η μεγαλύτερη σε όγκο στην Ευρώπη, προσεγγίζει τα 100 δισ. (80 δισ. βρίσκονται στο ενεργητικό των Τραπεζών, ενώ περίπου 20 δισ. είναι εκτός ενεργητικού), ενώ σε επίπεδο ποσοστού είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με περίπου 45% των δανείων, να χαρακτηρίζονται NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα).
Το ύψος των δανείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος είναι σήμερα περίπου 20 δισ. όμως με δεδομένα τα πλάνα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλει πρόσφατα στον SSM, πάνω από 30 δισ. θα βγουν σε πωλήσεις/τιτλοποιήσεις έως το 2021. Άρα θα δημιουργηθεί μια αγορά που θα ξεπεράσει τα 50 δισ. σε δάνεια υπό διαχείριση τα 2-3 επόμενα χρόνια. Το δύσκολο αυτό έργο, όπως τονίσθηκε, θα αναλάβουν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων οι οποίες εκτός από την εμπειρία διαθέτουν και μεγαλύτερη ευελιξία διαχείρισης. Μέχρι σήμερα 17 εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την ΤτΕ αλλά υπάρχουν και άλλες προς αδειοδότηση, απασχολώντας περί τα 2.000 άτομα αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, με την πλειοψηφία των στελεχών να προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass