«Φωτιά» παίρνουν τα καύσιμα στον ν. Λάρισας

ΑΛΜΑ 13 ΛΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ - ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΈΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2019 22:02

Σε κόστος σχεδόν απαγορευτικό για τους εκδρομείς του Πάσχα έχουν φτάσει τα καύσιμα, αμόλυβδη και πετρέλαιο στη Λάρισα αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας. Τόσο οι διεθνείς εξελίξεις στην αγορά πετρελαιοειδών όσο και το ισχύον φορολογικό καθεστώς πιέζουν ασφυκτικά τις εγχώριες τιμές καυσίμων με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να καταγράφεται μια σταθερή ανατιμητική τάση, η οποία έχει «οδηγήσει» τη μέση τιμή της αμόλυβδης στον ν. Λάρισας στο 1,63 ευρώ το λίτρο ακριβότερη κατά 13 λεπτά σε σχέση με τα τέλη του περασμένου χρόνου, όταν η μέση τιμή κυμαινόταν στο 1,50.


Με βάση μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,637 ευρώ ανά λίτρο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει την τρίτη υψηλότερη τιμή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Ολλανδία και τη Δανία.
 Με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να «σκαρφαλώσει» και στα 80 δολάρια, ο πήχης του άλματος των καυσίμων ίσως να τεθεί και ψηλότερα, με τους καταναλωτές έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ανυπεράσπιστοι μπροστά στο νέο κύμα ανατιμήσεων, χωρίς να ακούνε το παραμικρό για μείωση των φόρων, που καλύπτουν το 63% της λιανικής τιμής της αμόλυβδης!
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με πανελλαδική μέση τιμή το 1,637 ευρώ ανά λίτρο, οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις, ανέρχονται στο 1,03 ευρώ ανά λίτρο. Τα υπόλοιπα είναι η διυλιστηριακή τιμή και το κέρδος των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων. Με βάση τις σημερινές τιμές, το κέρδος των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων, δηλαδή δύο κρίκων της αλυσίδας στην αγορά καυσίμων, υπολογίζεται στα 10 λεπτά ανά λίτρο.
Να θυμίσουμε πως στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, η διεθνής τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 77,7 δολάρια, αλλά μέσα στο δίμηνο που ακολούθησε κατρακύλησε στα χαμηλά επίπεδα των 50,44 δολαρίων το βαρέλι. Σε αυτό το διάστημα και οι Έλληνες καταναλωτές είδαν με ανακούφιση τις λιανικές τιμές των καυσίμων να υποχωρούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, όχι βέβαια λόγω κάποιας αλλαγής στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ή στο ΦΠΑ, αλλά λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών. Τώρα όμως τα δεδομένα άλλαξαν η εικόνα έχει αναστραφεί και οι καταναλωτές διαπιστώνουν έντρομοι ότι οι πινακίδες των πρατηρίων καυσίμων έχουν αρχίσει να «βαραίνουν» επικίνδυνα, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
 Στα πρατήρια του Δήμου Λάρισας χθες η τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων έχει εκτιναχθεί κατά μέσο όρο στο 1,624 (στο νομό 1,634) με τη φθηνότερη τιμή στο 1,579 και την ακριβότερη στο 1,728 ευρώ το λίτρο. Στα τέλη του περασμένου χρόνου η μέση τιμή στη Λάρισα διαμορφωνόταν στο 1,505 ευρώ το λίτρο. Εν ολίγοις είχαμε ένα άλμα τουλάχιστον 13 λεπτών το λίτρο.
 Η μέση τιμή της αμόλυβδης των 100 οκτανίων, στον Δήμο Λάρισας ήταν χθες στο 1,853 (στο νομό 1,824) με τη φθηνότερη τιμή στο 1,629 και την ακριβότερη στο 1,945. Στα τέλη του περασμένου χρόνου η μέση τιμή της συγκεκριμένης αμόλυβδης ήταν στο 1,740 ευρώ/λίτρο και πλέον αν δεν διαφοροποιηθούν τα πράγματα οδεύει ολοταχώς να σπάσει το φράγμα των δύο ευρώ!
 Στις τιμές του diesel κίνησης δεν παρατηρούνται πάντως μεγάλες αποκλίσεις καθώς η μέση τιμή στα πρατήρια του Δήμου Λαρισαίων ήταν χθες στο 1.388 (στο νομό 1,389) όταν στα τέλη του περασμένου έτους η τιμή βρισκόταν στο 1369, μια διαφορά περίπου 2 λεπτών δηλαδή. Πάντως η φθηνότερη τιμή είναι στο 1,388 και η ακριβότερη στο 1,479.
Οι μόνοι ευνοημένοι στην παρούσα φάση είναι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το υγραέριο κίνησης καθώς η μέση τιμή στη Λάρισα είναι στο 0,796 όταν με το κλείσιμο του χρόνου ήταν στο 0,804, ενώ τον περασμένο μήνα η τιμή του ήταν στο 0,812 ευρώ.
ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Εξάλλου η χθεσινή μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διανομή του οποίου παύει στο τέλος του μήνα λόγω της λήξης της φετινής χειμερινής περιόδου, ήταν στο 1,062 ευρώ. Στα τέλη του 2018 βρισκόταν στο 1,039, ενώ σας θυμίζουμε πως η περίοδος άνοιξε με τιμές από 1,13 έως 1,18. Δηλαδή το πετρέλαιο θέρμανσης είναι φθηνότερο τώρα αλλά πολλά εκ των πρατηρίων δεν έχουν τις επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν τη ζήτηση.
ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ
Πάντως παράγοντες της εγχώριας αγοράς καυσίμων προειδοποιούν ότι λίαν συντόμως οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις, που θα οδηγήσουν ακόμη ψηλότερα τις τιμές των καυσίμων ωστόσο στον προεκλογικό διάλογο δεν υπάρχει ούτε νύξη για αναπροσαρμογή της φορολογίας, η οποία πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έχει και δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω των επιβαρύνσεων στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων. Και αυτό γιατί αν δεν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές ίσως να δημιουρηθεί ένα «ντόμινο» ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Η όλη εικόνα όπως είναι λογικό έχει θορυβήσει και τους πρατηριούχους καθώς βλέπουν πως η κατανάλωση μετά την 25η Μαρτίου όπως σχολιάζει στην «Ε» η πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών ν. Λάρισας Ελσα Παπαδοπούλου έχει φθίνουσα πορεία ενώ προβληματίζονται και ανησυχούν στην περίπτωση που ανατιμήσει τραβήξουν και άλλο την ανηφόρα, γιατί σταδιακά θα περάσουν στην παραγωγική αλυσίδα, στη βιομηχανία, στις μεταφορές, θα μειώσουν την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα και θα αυξήσουν το λαθρεμπόριο...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass