Ρύθμιση εξπρές και για τα Ταμεία

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ - ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 120 ΔΟΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2019 15:07

Ξεκίνησε χθες η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α., για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις. Όσοι επιθυμούν να ρυθμίσουν χρέη θα μπαίνουν  χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους ή με τους κωδικούς Τaxisnet στο efka.gov.gr. σε προκαθορισμένο πεδίο και θα υποβάλουν την αίτηση. Σε προαιρετική βάση οι οφειλέτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν την πρόβλεψη για “κούρεμα” της βασικής οφειλής κατά 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%, η οποία όμως οδηγεί στη μείωση του τελικού ποσού της σύνταξης.


Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ δεν γίνεται επανυπολογισμός πάρα μόνο κούρεμα 100% των προσαυξήσεων. Στη συνέχεια, θα ενημερώνονται σχετικά με το τελικό ποσό και τον αριθμό των δόσεων και θα πρέπει να επιλέξουν αν συμφωνούν και αποδέχονται τη ρύθμιση. Όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.
Μετά την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου, ο οφειλέτης θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και θα πρέπει να διαβιβάσει αίτημα για υπαγωγή στη ρύθμιση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Για τους οφειλέτες εργοδότες και οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές υποβάλλεται απευθείας αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ. Αρμόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ. Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον µήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ αν δεν καλύψουν πάνω από δύο δόσεις αποκλείονται από τη ρύθμιση. Αναστολή της διαδικασίας προβλέπεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, αν έχει αναστολή οφειλών ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς θα απαιτηθεί ενημέρωση από τα περιφερειακά καταστήματα του ΕΦΚΑ.
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
Τα σημεία - κλειδιά της νέας ρύθμισης είναι τα εξής:
* Κανένα εισοδηματικό ή περιουσιακό κριτήριο δεν προβλέπεται στη ρύθμιση.
* Προβλέπεται αναστολή όλων των αναγκαστικών μέτρων, καθώς και αναβολή εκτέλεσης ποινής για χρέη προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
* Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασµών, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση και η πληρωμή της πρώτης δόσης τούς δίνει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα για άρση της κατάσχεσης του τραπεζικού λογαριασμού.
* Θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα διμηνιαίας ισχύος κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι της.
* Μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.λπ.). Σημειώνεται, όμως, ότι δεδομένων των διαφορετικών όρων υπαγωγής στη ρύθμιση για κάθε ένα ταμείο, υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικής ρύθμισης για κάθε μία ξεχωριστή κατηγορία χρέους. Π.χ. έστω επαγγελματίας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης με προσωπικό. Χρωστά τόσο προς τον τ. ΟΑΕΕ, όσο και προς το τ. ΙΚΑ. Μπορεί να εντάξει στις 120 δόσεις χωριστά τα χρέη προς τον τ. ΟΑΕΕ και χωριστά προς το τ. ΙΚΑ.
* Στην περίπτωση που κάποιος ενταχθεί σε δύο ταυτόχρονα ρυθμίσεις (π.χ. μία για το ΙΚΑ και μία για τον ΟΑΕΕ), η απώλεια μίας ρύθμισης, σε περίπτωση μη καταβολής των δύο διαδοχικών δόσεων ή μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τη μία ρύθμιση, δεν σηματοδοτεί την απώλεια της άλλης.
* Ελάχιστη υποχρέωση όποιων επαγγελματιών ενταχθούν στη ρύθμιση για χρέη προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ είναι, πέραν, της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, η καταβολή των κατωτάτων εισφορών κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί η «έναντι» καταβολή των τρεχουσών εισφορών για να είναι κανείς συνεπής προς τη ρύθμιση.
* Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι απλήρωτες εισφορές του 2018. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των εισφορών του 2018. Έτσι, δεν είναι σαφή τα τελικά χρέη της περασμένης χρονιάς.
* Όποιος επαγγελματίας ή αγρότης πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του 2019, αλλά παράλληλα χρωστά εισφορές το 2017 -2018, ή πληρωμή που (νομίζει ότι) κάνει για το 2019 θα πιστωθεί για την περασμένη διετία. Έτσι, θα μπορεί να ρυθμίσει το υπόλοιπο του χρέους του 2017 -2018, ενώ θα συνεχίσει να χρωστά το 2019. Π.χ. έστω επαγγελματίες χρωστά τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2018 αλλά και τις εισφορές του α’ 4μήνου του 2019. Πληρώνοντας τις εισφορές του α΄ τετραμήνου, οι πληρωμές αυτές θα πιστωθούν στο 4μηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου. Έτσι θα συνεχίσει να χρωστά τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018, αλλά και το α΄ τετράμηνο του 2019...
* Στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν μπορούν να ενταχθούν τα χρέη προς το ΕΤΕΑΕΠ για την περίοδο 2017 -2018. Αυτά θα πρέπει να πληρωθούν με βάση το υπάρχον πλάνο 36 δόσεων, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές επικουρικού –εφάπαξ. Ωστόσο εντάσσονται στη ρύθμιση τα χρέη προς τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για την προ του 2017 περίοδο. Επίσης για το 2002-2016 μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, οι οφειλέτες να τα επανυπολογίσουν.
* Ο επανυπολογισμός των χρεών προς το ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο 2002-2016 οδηγεί σε μείωση των καταβλητέων εισφορών μαζί και της μελλοντικής σύνταξης. Αν και η διαδικασία αυτή είναι εθελοντική, ούτε ο ΕΦΚΑ, ούτε ο ΕΤΕΑΕΠ ενημερώνουν τους οφειλέτες ποια θα είναι η σύνταξη ή το εφάπαξ που θα πάρουν, εφόσον επιλέξουν τον επανυπολογισμό.
 * Η ρύθμιση θα χάνεται αν δεν καταβληθούν σωρευτικά ποσά που ισοδυναμούν µε δύο δόσεις ρύθμισης και εάν δεν τηρούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις του ασφαλισμένου. Ειδικά για τους µη μισθωτούς, η καταβολή των εισφορών του 2019 θα ελέγχεται µετά την ετήσια εκκαθάριση που πραγματοποιείται στο τέλος του έτους. Μέχρι τότε ο µη μισθωτός θεωρείται ενήμερος µε την καταβολή τουλάχιστον της ελάχιστης εισφοράς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass