Το αποτέλεσμα των εκλογών απογείωσε το Χρηματιστήριο

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ - ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2019 15:00

Με ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου υποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο και τα ομόλογα να προεξοφλούν περαιτέρω εξελίξεις, σε οικονομικό, επενδυτικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο.

 Πιο ηχηρό μήνυμα της βούλησης του εκλογικού σώματος δεν θα μπορούσε να δώσει η αγορά, με τους αναλυτές να ερμηνεύουν ως καλά νέα για την πορεία της οικονομίας το αποτέλεσμα της προχθεσινής κάλπης. Και αυτό γιατί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απομακρύνει σενάρια πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς λόγω της παροχολογίας και των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις ενώ η μικρή προεκλογική περίοδος δεν αφήνει χώρο για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών. Σε κάθε περίπτωση με δεδομένη την νέα προσφυγή στις κάλπες το κύριο ζητούμενο για την επενδυτική κοινότητα είναι να μην δημιουργεί ζήτημα για την πολιτική σταθερότητα της χώρας και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ είναι βέβαιο ότι η προοπτική σχηματισμού μιας κυβέρνησης με πιο φιλική στάση προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις θα επιταχύνει τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα.

Μετά το αποτέλεσμα της "κάλπης" τα ραντεβού των επόμενων ημερών με τους δανειστές αλλάζουν προτεραιότητες αλλά δεν αναβάλλονται. Η τρίτη αξιολόγηση για το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας πρέπει να ανακοινωθεί στις 5 Ιουνίου, μαζί με όλες τις υπόλοιπες συστάσεις για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συντάσσει η Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Θα περιλαμβάνει τις συστάσεις - κριτική και τα μέτρα που ανακοίνωσε ή έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και για τις υπόλοιπες καθυστερήσεις και δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας

Οι όποιες συστάσεις στο σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων θα πρέπει να ειδωθούν υπό το βλέμμα των εθνικών εκλογών που ακολουθούν στο τέλος Ιουνίου. Ανάλογα με την έκβαση του δεύτερου αυτού "ημιχρόνου" θα κριθεί και το χρονολόγιο των παρεμβάσεων που θα ακολουθηθεί. Άγνωστο παραμένει και το αν στο μεσοδιάστημα η παρούσα κυβέρνηση θα καταθέσει στις Βρυξέλλες μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Στις 5 Ιουνίου όμως θα ανακοινωθούν και οι συστάσεις των Θεσμών για τις καθυστερήσεις που συνεχίζουν να παρατηρούνται σε κομβικές μεταρρυθμίσεις (όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια). Θα γίνει και η καταγραφή των δομικών αδυναμιών της Ελληνικής οικονομίας στο πεδίο των εξαγωγών, των επενδύσεων, αλλά και του κοινωνικού κράτους.

Ο πρώτος απολογισμός για το θέμα της οικονομίας θα γίνει στο EWG της 3ης Ιουνίου, ενώ ρόλο θα διαδραματίσουν και οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ που θα γίνουν μία ημέρα μετά, καθώς και τα στοιχεία για την πορεία των 120 δόσεων. Η πρώτη πολιτική συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Μένει επίσης να φανεί αν θα γίνει "κανονικά" η κάθοδος του ΔΝΤ στην Ελλάδα - που είχε προγραμματιστεί για το τέλος Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η ετήσια έκθεση του αλλά και το πώς θα προωθηθεί το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πάντως για την αγορά κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μια δοκιμασία. "Οι παρατεταμένες προεκλογικές περίοδοι οδηγούν την πραγματική οικονομία σε ατονία με ότι αυτό συνεπάγεται», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Όπως τονίζει "ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούν, τα αποτελέσματα δε θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα, οφείλουν να προβληματίσουν και να αποτελέσουν το έναυσμα για μια συζήτηση που ως ζητούμενο θα έχει περισσότερη δημοκρατία, αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη για όλους, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι παρατεταμένες προεκλογικές περίοδοι οδηγούν την πραγματική οικονομία σε ατονία με ότι αυτό συνεπάγεται".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass