Πώς θα "τρέξει" η ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών του τ. ΟΕΚ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ Ν. ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2019 15:02

Και οι δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ, που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μπορούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που ισχύει από το 2018 εφόσον δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση.

Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά σε οφειλές δικαιούχων δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ) και συγκεκριμένα στον τρόπο επαναπροσδιορισμού του χορηγηθέντος δανείου, στον τρόπο εξόφλησης άληκτου κεφαλαίου, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στους τόκους κεφαλαίου και στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών των δανειοληπτών.

Η σχετική ρύθμιση μάλιστα που καλύπτει περίπου 40.000 δανειολήπτες του Οργανισμού, που καταργήθηκε το 2012, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019. Να σημειωθεί ότι αρχικά, οι δανειολήπτες ανέρχονταν σε περίπου 80.000 όμως, βάσει της ρύθμισης, οι μισοί έχουν ήδη απαλλαγεί από το χρέος τους, καθώς αυτό ήταν έως 6.000 ευρώ και διεγράφη.

Η νέα εγκύκλιος του γ.γ. Ανδρέα Νεφελούδη, που «πατάει» πάνω σε πρόσφατη υπουργική απόφαση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, διευκρινίζει το πλαίσιο ένταξης για τους δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στον νόµο Κατσέλη (3869/2010) -εντάσσονται ακόµη και όσοι έχουν πρωτόδικη απόφαση, αλλά όχι τελεσίδικη- όπως επίσης και για δικαιούχους οι οποίοι δεν ιδιοκατοικούν και δεν κάνουν χρήση της κατοικίας τους, ενώ «κλειδώνει» την παράταση των αιτήσεων έως 31 Δεκεµβρίου 2019.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι δανειολήπτης που έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο 3869/2010 (ν. Καστέλη) και εκκρεμεί η έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό ή έχει ζητήσει την ανάκληση ή μεταρρύθμιση δικαστικής απόφασης, μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του ΟΕΚ.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ

Επίσης, η εγκύκλιος διευκρινίζει πως η προϋπόθεση της ιδιοκατοίκησης δεν ελέγχεται στις εξής περιπτώσεις:

* Εάν έχει επέλθει θάνατος του αρχικού δικαιούχου και η κατοικία και το δάνειο έχουν περιέλθει στους κληρονόµους του, οι οποίοι αντιµετωπίζονται όπως ακριβώς οι αρχικοί δικαιούχοι.

* Εφόσον ο χρήστης της κατοικίας για ειδικούς λόγους (όπως οικογενειακούς, εύρεση εργασίας σε άλλη πόλη ή εκτός χώρας) αναγκάζεται σε αλλαγή τόπου κατοικίας.

* Εφόσον η εκµίσθωση προκύπτει ως αναγκαία λόγω οικονοµικής ανέχειας για τη διαβίωση του δικαιούχου και της οικογένειάς του. Στην περίπτωση αυτή θα συνεκτιµώνται στοιχεία όπως η ανεργία, ο αριθµός των προστατευόµενων µελών, το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδηµα, επιστροφή στην πατρική κατοικία λόγω ανεργίας.

* Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν εκµισθώνει την κατοικία του, αλλά κάνει µερική χρήση αυτής (π.χ. λίγους µήνες τον χρόνο).

* Σε περίπτωση που η κατοικία παραµένει κενή (όπως, π.χ., στην περίπτωση ανήµπορου υπερήλικα, ο οποίος διαµένει µε τα τέκνα του).

* Σε περίπτωση που η κατοικία καθίσταται ακατάλληλη για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του δικαιούχου, π.χ. λόγω αύξησης των µελών της οικογένειας, λόγω ΑµεΑ του οποίου οι ανάγκες δεν µπορούν να εξυπηρετηθούν εξαιτίας ανυπαρξίας σχετικών προδιαγραφών στην οικία κ.ά., ή ο δικαιούχος έχει προβεί σε µίσθωση ή αγορά άλλου ακινήτου µε λήψη δανείου και παράλληλη εκµίσθωση της οικίας.

* Σε όλες τις περιπτώσεις εκµίσθωσης της οικίας δεν λαµβάνεται υπόψη το ύψος του µισθώµατος που εισπράττεται συγκριτικά µε το τυχόν καταβαλλόµενο για µίσθωση άλλης κατοικίας.

* Εφόσον η οφειλή του δανειολήπτη δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ, καθώς αυτή διαγράφεται.

* Εάν η κατοικία παραµένει σε ηµιτελή κατάσταση

Προσοχή όμως. Σε όλες τις περιπτώσεις εκμίσθωσης της οικίας δεν λαμβάνεται υπόψη το ύψος του μισθώματος που εισπράττεται συγκριτικά με το τυχόν καταβαλλόμενο για μίσθωση άλλης κατοικίας. Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες ο ένας σύζυγος – ο δικαιούχος – δεν ενδιαφέρεται να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις, αποκτά δικαίωμα αίτησης ένταξης ο άλλος, εφόσον είναι ιδιοκτήτης της δανειοδοτηθείσας κατοικίας και εκ τρίτου συμβαλλόμενος της δανειακής σύμβασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass