Μειώσεις στα τιμολόγια διανομής φυσικού αερίου

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 38 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ *ΤΑ 5ΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ «ΕΔΑ ΘΕΣΣ» *200 ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2019 22:04
Από τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χθες ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεων. Μπακούρας, η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Κατερίνα Στάχταρη, ο διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων, κ. Μιχ. Στεργιόπουλος και η διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων Θεσσαλίας, κα Ευθυμία Καλογήρου Από τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χθες ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεων. Μπακούρας, η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Κατερίνα Στάχταρη, ο διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων, κ. Μιχ. Στεργιόπουλος και η διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων Θεσσαλίας, κα Ευθυμία Καλογήρου

Σε μείωση των τιμολογίων διανομής φυσικού αερίου και επενδύσεις επέκτασης δικτύων, ύψους 38 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία, στοχεύει μέσα στην επόμενη πενταετία η Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας- Θεσσαλονίκης (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της προγράμματος, το οποίο παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ιμπέριαλ», στη Λάρισα.

Με τη μείωση του κόστους διανομής θα επωφεληθούν αναμφίβολα οι 18 συμβεβλημένοι, με την εταιρεία, χρήστες- πάροχοι ενέργειας, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, αλλά άγνωστο είναι αν αυτή θα μετακυλήσει και στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

«Αυτό εξαρτάται από την πολιτική που θα ακολουθήσει κάθε πάροχος», διευκρίνισε στην «Ε» ο διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Μιχάλης Στεργιόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων ενέργειας, το πιο πιθανό είναι να ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Να σημειωθεί πως η εταιρεία ήδη διαθέτει τα χαμηλότερα τιμολόγια μεταφοράς – διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ως αποκλειστικός και ανεξάρτητος διαχειριστής του δικτύου διανομής στις γεωγραφικές περιοχές αρμοδιότητάς της (Θεσσαλία-Θεσσαλονίκη) μέχρι και το 2043, διαγράφει επί είκοσι χρόνια τώρα ανοδικούς δείκτες ανάπτυξης, κατακτώντας όλο και μεγαλύτερους στόχους.

«Σήμερα στη Θεσσαλία, το 61% του πληθυσμού, των οικιακών καταναλωτών, χρησιμοποιεί φυσικό αέριο» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, παρουσιάζοντας την πορεία διείσδυσης του φυσικού αερίου στη Θεσσαλία και το υφιστάμενο δίκτυο.

Ο γενικός διευθυντής, παρουσίασε τα κύρια επιχειρησιακά, λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας διετίας, υποστηρίζοντας ότι: «Σήμερα μόνο στη Θεσσαλία, οι συμβάσεις σύνδεσης συνολικά αγγίζουν τις 102.300 (το 48% στον νομό Λάρισας) και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 175 εκατ. ευρώ επενδύσεις - οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 556,7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνοντας και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης - με ένα δίκτυο αγωγών 1.022 χιλιομέτρων, που καλύπτει και τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.

Ειδικότερα, στον Νομό Λάρισας τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο οι Δήμοι Λάρισας, Κιλελέρ, Φαρσάλων, Ελασσόνας και Τυρνάβου και οι συμβάσεις σύνδεσης ανέρχονται σε 48.045, με 441 χλμ. δικτύου.

Στον Νομό Μαγνησίας έχουν ενταχθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου οι Δήμοι Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου και οι συμβάσεις σύνδεσης ανέρχονται συνολικά σε 29.137 με ένα δίκτυο που αγγίζει τα 319 χλμ.

Στον Νομό Τρικάλων τροφοδοτούνται οι Δήμοι Τρικκαίων και Μετεώρων με 11.238 συμβάσεις σύνδεσης συνολικά και 106 χλμ. δικτύου, ενώ στον Νομό Καρδίτσας και συγκεκριμένα στον Δήμο Καρδίτσας, 11.516 καταναλωτές εξυπηρετούνται από δίκτυο 102 χιλιομέτρων. Να σημειωθεί ότι η Δυτική Θεσσαλία τροφοδοτήθηκε με φυσικό αέριο το 2009».

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, ο Νομός Λάρισας κατέχει τη μερίδα του λέοντος του δικτύου φυσικού αερίου στη Θεσσαλία, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η σύνδεση των νοικοκυριών των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου, όπου, σύμφωνα με τη διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων Θεσσαλίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κα Ευθυμία Καλογήρου, μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 200 συμβόλαια παροχής.

Ο κ. Μπακούρας προχώρησε σε έναν απολογισμό των επιχειρησιακών στόχων που επιτεύχθηκαν με επιτυχία, κατά την περίοδο 2017-2018, στο σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας και είναι οι εξής: «Η διασφάλιση των περιοχών της Αδείας, η αδιάλειπτη διανομή φυσικού αερίου μέσα από ένα ασφαλές και αποδοτικό δίκτυο, τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής στην Ελλάδα, ο υψηλός δείκτη διείσδυσης, που σήμερα ανέρχεται στο 61% του πληθυσμού στις περιοχές της Αδείας, η οικονομική αποδοτικότητα των επενδύσεων με απόδοση για τους μετόχους, το σταθερό και υγιές εργασιακό περιβάλλον, τα μηδενικά ατυχήματα, η ανάπτυξη της αγοράς με δημιουργία προοπτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και ο περιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων προς το περιβάλλον».

Σημείωσε δε, ότι η επιτυχία οφείλεται «στο αποτελεσματικό και σταθερό management με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην υιοθέτηση ενός εξορθολογισμένου λειτουργικού μοντέλου, στον στοχευμένο σχεδιασμό επενδύσεων ύψους 556,7 εκατ. ευρώ σε υποδομές, στην υλοποίηση επενδύσεων με τεχνικο – οικονομικά κριτήρια, προς όφελος της εταιρείας και των καταναλωτών, στην απόλυτη συνέπεια στην τήρηση του Προγράμματος Ανάπτυξης, στην τήρηση του Ρυθμιστικού και Νομικού Πλαισίου, στην συνεργασία και ανάπτυξη Σχέσεων με Αρχές και Φορείς, στην πρωτοπορία στις νέες τεχνολογίες και στη συνεχή εκπαίδευση – κατάρτιση προσωπικού, αξιολόγηση της απόδοσης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων».

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

38 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το Δ.Σ. της εταιρείας πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για την επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές, συνολικού προϋπολογισμού 93 εκατ. ευρώ, προορίζονται για τη Θεσσαλία 38 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μπακούρας τόνισε: «Εντός του 2019 θα τροφοδοτηθούν, η Νέα Αγχίαλος, η Αγιά, ο Παλαμάς και οι Σοφάδες. Τέλος, μέχρι το 2023, δοθείσης της έγκρισης του Προγράμματος Ανάπτυξης από τη ΡΑΕ, θα ενταχθούν στο δίκτυο διανομής το Μουζάκι, η Πύλη, το Συκούριο, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη και η Φαρκαδόνα».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass