Η ώρα του... λογαριασμού για τους φορολογούμενους

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο «ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ - ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ «ΡΑΒΑΣΑΚΙ»

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2019 17:18

Η ώρα του λογαριασμού για τους φορολογούμενους έφτασε… Από την ερχόμενη Τετάρτη και για ένα εξάμηνο, τουλάχιστον, χιλιάδες νοικοκυριά της Λάρισας, μισθωτοί και επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή των φόρων.

Ο ετήσιος «Γολγοθάς» των φορο-λογαριασμών ξεκινά και κάθε μήνα στο εξής, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξοφλούν τα «ραβασάκια» που θα έρχονται το ένα μετά το άλλο…

Το ζητούμενο βέβαια και ο μεγάλος προβληματισμός για τη φορολογική διοίκηση αλλά και για τη νέα κυβέρνηση είναι εάν τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί θα καταλήξουν στα ταμεία του Δημοσίου ή στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την οποία όλο και περισσότερο τροφοδοτούν οι φορολογούμενοι.

Αύριο εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και μετά από δύο ημέρες την Τετάρτη 31η Ιουλίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, πάνω από 1 εκατ. επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουλίου τον ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Μετά τη λυπητερή του φόρου εισοδήματος, στα τέλη Αυγούστου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι φέτος ελαφρύτερος κατά 10% έως 30%.

Πιο συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 θα πρέπει να εξοφληθούν:

* Ο φόρος εισοδήματος περίπου 3 δισ. ευρώ. Στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται όχι ένας αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 29 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της Εφορίας στην οποία το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές.

* Ο ΕΝΦΙΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Ο φόρος που θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά ή κατά 465 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

* Τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που, όπως φαίνεται, δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξοφληθούν εφάπαξ.

ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Εξάλλου, πρόσθετες υποχρεώσεις έχουν από τα τέλη Ιουλίου και 650.000 περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις τρέχουσες και τις περσινές εισφορές τους, την απόδοση ΦΠΑ και τυχόν οφειλές που έχουν μπει σε ρύθμιση. Ειδικότερα, πρέπει να πληρώσουν:

* Τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης υπέρ του ΕΦΚΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών κάθε μήνα καταβάλλει ποσά της τάξεως των 260 ευρώ και άνω.

* Τη δόση της νέας ρύθμισης σε έως 120 δόσεις για τις περιπτώσεις των επαγγελματιών που είχαν οφειλές από προηγούμενα χρόνια και υπήχθησαν στις διατάξεις της. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των μη μισθωτών ασφαλισμένων το ποσό αυτό κυμαίνεται από τα 50 ευρώ και άνω.

* Τη δόση για τον ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Για ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών με μηνιαίους τζίρους της τάξεως των 1.000 ευρώ τον μήνα, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν κυμαίνεται συνήθως στα 300 με 350 ευρώ.

* Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος 2018 για όσους έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο.

* Την πρώτη από τις πέντε δόσεις σε όσους έχουν προκύψει χρεωστικά υπόλοιπα από την εκκαθάριση των εισφορών του 2018, που γίνεται βάσει των εισοδημάτων του 2017. Για παράδειγμα μη μισθωτός με εισοδήματα 1.000 ευρώ τον μήνα το 2017 καλείται από τα τέλη Ιουλίου και το αργότερο έως τις 30 Αυγούστου να καταβάλει επιπλέον 285 ευρώ τον μήνα σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass