Σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτη εργασία από το ΠΕΚΑ Θεσσαλίας

"ΣΑΦΑΡΙ" ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ - 18.000 ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2019 22:10

Καθολικούς, στοχευμένους και επιτόπιους ελέγχους με έμφαση στην παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και στα νησιά των Σποράδων (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Σκύρος) για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας, ξεκινά από σήμερα το ΠΕΚΑ Θεσσαλίας.

Η περιφερειακή ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ που έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Ιούλιο και εδρεύει στη Λάρισα θα ξεκινήσει ελέγχους ταυτόχρονα με όλα τα ΠΕΚΑ της χώρας με εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να εμπεδώσουν το κλίμα ορθής ασφαλιστικής συνείδησης και να προστατεύσουν τις υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Είναι ενδεικτικό, όπως δηλώθηκε στην "Ε", οι έλεγχοι θα γίνουν με «πυξίδα» τα στοιχεία του Αυγούστου που προκύπτουν από το Π.Σ. Εργάνη. Βάσει αυτών των στοιχείων εντοπίζονται εύκολα οι εργοδότες εκείνοι που παρεκλίνουν από την οδό της νομιμότητας. Αυτοί οι εργοδότες είναι που θα ελεγχθούν άμεσα από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και φυσικά θα υποστούν τις συνέπειες της παραβατικής τους συμπεριφοράς. Οι σαρωτικοί έλεγχοι από το υπ. Εργασίας θα επικεντρωθούν σ ' αυτούς τους εργοδότες. Απολύσεις (εικονικές) μέσα στον Αύγουστο, υποδηλωμένη εργασία κ.λπ. αποτελούν μερικά μόνο τερτίπια πολλών εργοδοτών προκειμένου να μην αποδίδονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Όμως, όλες αυτές οι πρακτικές αφήνουν ίχνη στο "Εργάνη" τα οποία είναι διαθέσιμα στα ελεγκτικά όργανα για στοχευμένους ελέγχους.

Σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζονται το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», επαναβεβαιώθηκε ότι η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους των εργοδοτών, αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου και μία από τις πλέον κρίσιμες συνιστώσες στη συνολική ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου. Ακολούθως, αποφασίστηκε:

* Η περαιτέρω στόχευση των προγραμματισμένων ελέγχων, μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης των αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ώστε να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις με αποκλίνουσα συμπεριφορά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο.

* Η επέκταση της περιόδου εντατικοποίησης των ελέγχων, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019, με στόχο οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000, με έμφαση σε τουριστικούς προορισμούς, όπως στις παράλιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, νησιά του ΒΑ Αιγαίου, Σποράδες, νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, Κρήτη, νησιά Ιονίου, παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας (παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας), Κ. Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία,) και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων, που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, με την ανάληψη των καθηκόντων τον Ιούλιο και διαπιστώθηκε η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ, μετά τη σχετική χαλάρωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

Τα πορίσματα των παραπάνω ελέγχων, όπως και αυτών της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν ιδιαιτέρως και προς μία διαφορετική, θετική αυτή τη φορά, κατεύθυνση. Οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη "μαγιά" για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβραβευθεί η άσκηση μίας κοινωνικά υπεύθυνης και υγιούς επιχειρηματικότητας, με επίκεντρο το σεβασμό στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, στον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του», όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

ΤΟ ΠΕΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σημειώνεται πως το ΠΕΚΑ Θεσσαλίας έχει τέσσερα ελεγκτικά τμήματα, δύο στη Λάρισα και από ένα σε Τρίκαλα και Βόλο συγκροτείται σήμερα από 27 άτομα συνολικά ενώ σύντομα και σε πλήρη οργανωτική δομή όλα τα τμήματα θα απαρτίζονται από 20 άτομα που θα φέρουν την ονομασία "επιθεωρητές ασφάλισης". Πρόκειται επί της ουσίας για ειδικά κλιμάκια που πραγματοποιούν επί 24ώρου βάσεως επιτόπιους, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Ενημερωτικά διευθυντής του νέου ελεγκτικού Κέντρου είναι ο κ. Αριστοτέλης Κωστόπουλος και ο προϊστάμενος του Α΄ τμήματος ελέγχου των ΠΕΚΑ κ. Αλέξανδρος Τζιούρης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass