Χρηματοδοτεί Δήμους για μια «πράσινη» Περιφέρεια

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΞΕΔΩΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ 23 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ – ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ»

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2019 16:30

Με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού εκδόθηκε η Πρόσκληση του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 που αφορά σε χρηματοδότηση των «Πράσινων Σημείων» των Δήμων, Οικιακής Κομποστοποίησης και Συστημάτων διαλογής στην πηγή, σε εφαρμογή των προβλέψεων του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Θεσσαλίας (ΠΕΣΔΑ). Αποτελεί μια σημαντική περιβαλλοντική δράση για τη Θεσσαλία.

Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ και καλύπτει τα απαιτούμενα έργα του τομέα που προβλέπονται στον ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας.

Σε σχετική δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός αναφέρει: «Η προστασία του περιβάλλοντος και η μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον αποτελούν Στρατηγική της Περιφερειακής Αρχής μας και εξ αρχής στόχο μας για τη Θεσσαλία. Με τη σύνταξη του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας από την Περιφέρεια και την έγκρισή του, τη συνεχή συνεργασία μας με τους 3 ΦΟΔΣΑ της Θεσσαλίας αλλά και τους Δήμους, εργαζόμαστε για τη Θεσσαλία και τους κατοίκους της, για την ποιότητα ζωής και την αειφορία. Εξασφαλίσαμε τις απαιτούμενες πιστώσεις στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα : από το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Θεσσαλίας για τις Δράσεις που προκηρύσσουμε σήμερα με προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ και για συμπληρωματικές δράσεις για τα 3 Νησιά μας με δεύτερη Πρόσκληση που πρόκειται να εκδοθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς και από το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την κατασκευή των τριών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και συμπληρωματικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Εξασφαλίζουμε λοιπόν τη δυνατότητα να συνεχίσει η Θεσσαλία να είναι μια «πράσινη» Περιφέρεια, επικεντρωνόμενη πλέον στην πρόληψη και την Ανακύκλωση, τηρώντας τις προβλέψεις του περιβαλλοντικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνουμε την Ανακύκλωση πράξη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία» δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός. «Σειρά τώρα των Δήμων να ανταποκριθούν ολοκληρώνοντας τις μελέτες και αδειοδοτήσεις και ωριμάζοντας τα έργα τους, ώστε να υποβάλουν έγκαιρα προτάσεις στην Πρόσκληση του ΠΕΠ.Θ, για χρηματοδότηση και υλοποίησή τους. Έχοντας πλέον αντιμετωπίσει ως χώρα τα θέματα που σχετίζονται με ζητήματα κανονισμών και χρηματοδότησης για τις δράσεις που προκηρύσσουμε σήμερα, δίνουμε επαρκές χρονικό διάστημα στους Δήμους για να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Οι Υποβολές και Εντάξεις των έργων προβλέπεται να γίνονται με σειρά προτεραιότητας υποβολής. Ως εκ τούτων, αλλά και για λόγους πραγματικής αναγκαιότητας υλοποίησης των έργων αυτών, αναμένουμε την άμεση υποβολή εκ μέρους των Δήμων».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρόσκληση «Πράσινα σημεία, Οικιακή Κομποστοποίηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και Συστήματα διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων ηπειρωτικής Περιφέρειας Θεσσαλίας» αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων Α’ Προτεραιότητας σύμφωνα με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Θεσσαλίας (ΠΕΣΔΑ) που εμπίπτουν στα μέτρα ΑΣΑ 2, ΑΣΑ 4, ΑΣΑ 6 και ΑΣΑ 8 αυτού. Αναλυτικότερα και ανά μέτρο:

*Μέτρο ΑΣΑ 2 – Ανάπτυξη δικτύου πράσινων σημείων: προβλέπονται τέσσερα κεντρικά Πράσινα Σημεία στις πρωτεύουσες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) και από ένα τοπικό πράσινο σημείο στους λοιπούς δήμους της Θεσσαλίας. Ειδικά για τις νήσους Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπεται πέραν των Πράσινων Σημείων και η δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΣΜΑΥ).

*Μέτρο ΑΣΑ 4 – Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης: προβλέπεται η προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης προκειμένου να καλυφθεί ποσοστό 4 - 5% των νοικοκυριών των Δήμων Θεσσαλίας.

*Μέτρο ΑΣΑ 6 – Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων: προβλέπεται η χρηματοδότηση Συστημάτων Διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι, οχήματα / απορριμματοφόρα συλλογής καφέ κάδων).

*Μέτρο ΑΣΑ 8: Προμήθεια τεμαχιστών ογκωδών.

Επίσης, η Πρόσκληση που εκδίδεται προβλέπει χρηματοδότηση για την υποστήριξη προς τους Δήμους για ενημέρωση και Τεχνική Υποστήριξη προς τους πολίτες για τη χρήση των κάδων οικιακής κομποστοποίησης ή/και για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων για το πρώτο έτος λειτουργίας τους, μέσω συμβάσεων με επιστήμονες κατάλληλης ειδικότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass