«Κάτω τα χέρια από τις τριετίες»

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΣΘΕΒ - ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣτΕ ΤΟ «ΞΕΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2019 22:08

Με αφορμή την προσφυγή του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΕΒ), ενάντια στο «ξεπάγωμα» των τριετιών, η οποία θα εκδικαζόταν χθες, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) στη Λάρισα, ζητώντας την επαναφορά των τριετιών στους μισθούς, οι οποίες παραμένουν “παγωμένες”.

Αν και τελικά αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο η εκδίκαση της υπόθεσης

στο ΣτΕ, η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας συναντήθηκε χθες με τη γενική διευθύντρια του ΣΘΕΒ, κ. Έλενα Καματέρη, στην οποία παρέδωσε σχετική ανακοίνωση με τις θέσεις του.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «οι βιομήχανοι αξιώνουν προκλητικά στον νέο κατώτατο μισθό να μην περιλαμβάνεται καθόλου χρόνος προϋπηρεσίας, δηλαδή να μην πληρώνεται καμία τριετία.

Με την προσφυγή τους στο ΣτΕ θέτουν ζήτημα για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού, για τον τρόπο εφαρμογής τού έτσι και αλλιώς απαράδεκτου μνημονιακού νόμου 4172/2013 (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου) και ειδικά για το θέμα των τριετιών.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη η τότε υπουργός Εργασίας Αχτσιόγλου, με εγκύκλιό της έθεσε σε εφαρμογή τον εμβληματικό μνημονιακό νόμο 4172/2013 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση, με κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Πατώντας πάνω σ’ αυτό ακριβώς το αντεργατικό πλαίσιο, ήρθαν ο ΣΕΒ και συνολικότερα οι καπιταλιστές και αμφισβητούν τις τριετίες και πριν από τον Φλεβάρη του 2012, επιχειρώντας να «σβήσουν» την όποια αύξηση προβλέπεται στον κατώτατο μισθό και για εργαζόμενους με τέτοια προϋπηρεσία.

Αν γίνει δεκτή αυτή η αξίωση, της συνολικής αμφισβήτησης των τριετιών με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, ειδικά οι εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και μέχρι τον Φλεβάρη του 2012 είχαν συμπληρώσει δεύτερη και τρίτη τριετία, που προσαύξανε τον μισθό τους μέχρι και 30%, κινδυνεύουν όχι μόνο να μην δούνε αύξηση στον μισθό τους, αλλά να έχουν ακόμα και μείωση στις αποδοχές τους!

Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων μένει έξω από οποιαδήποτε προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε ανέγγιχτη τη διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012 που προβλέπει το «πάγωμα» των τριετιών από τον Φλεβάρη του 2012 και μετά και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%! Έτσι, ο χρόνος προϋπηρεσίας μετά το 2012, δηλαδή μέχρι και σήμερα, δεν προσμετράται και άρα συνεχίζει να μην επιφέρει καμία αύξηση στον κατώτερο μισθό.

Διεκδικούμε :

Να καταργηθεί όλο το ήδη υπάρχον αντεργατικό πλαίσιο που αφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.

Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Οι ΣΣΕ να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.

Δώσαμε μια πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς αυτούς με τις Απεργίες στις 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη και συνεχίζουμε με την κλιμάκωση του αγώνα».

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass