Μπλόκο σε κακοπληρωτές εργοδότες

Ο ΕΦΚΑ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΔ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δημοσίευση: 09 Νοε 2019 15:35

Με μήνυμα στον υπολογιστή τους θα ενημερώνονται οι εργοδότες που, ενώ υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στον ΕΦΚΑ, δεν καταβάλλουν το ποσό των εισφορών που αντιστοιχούν στο σύνολο των εργαζόμενων που απασχολούν, ότι μπλοκάρεται η διαδικασία και θα πρέπει να προσέλθουν στο ταμείο για να πληρώσουν.

Το «μπλόκο» στην ηλεκτρονική πρόσβαση των κακοπληρωτών εργοδοτών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ενεργοποιεί υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε εκτέλεση του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Με την ίδια απόφαση μάλιστα, δίνεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) η δυνατότητα να προβαίνει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών -«αγγίζοντας» πλέον την περιουσία των στρατηγικών οφειλετών- μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος του υπουργείου είναι, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, να κλείσει κάθε «παράθυρο» εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής στους συστηματικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους εργοδότες που βρίσκοντας «ανοίγματα» στο νομικό πλαίσιο απέφευγαν συστηματικά την εκπλήρωση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο αυτό δεν είναι καινούργιο. Είχε ψηφιστεί και ενεργοποιηθεί το 2013 και καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2019 (με το άρθρο 66 του ν.4603/2019) από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βρούτση, αποτέλεσμα της κατάργησης της σχετικής διάταξης, εάν δεν ακολουθούσε η επανανομοθέτηση του μέτρου, θα ήταν να στερηθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε ετήσια βάση έσοδα που θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αυτό δίνει στο ΚΕΑΟ ένα χρήσιμο όπλο στην καταπολέμηση των παραβατικών μεθόδων εργοδοτών που δεν πληρώνουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η δυνατότητα αναστολής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ δίνεται στο ΚΕΑΟ, παράλληλα με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

- Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω ΑΠΔ χωρίς να καταβάλλει τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.

- Δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις οφειλών τις οποίες στη συνέχεια δεν εξυπηρετεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό της οφειλής.

 Μετά την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι ΑΠΔ θα πρέπει να υποβληθούν με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο, στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του ΕΦΚΑ. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass