"Αλαλούμ" με το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων

ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ - ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ - ΜΟΝΙΜΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ 13η ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2020 22:10

Εν αναμονή διευκρινίσεων για τα ποσοστά απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, για όσους χαμηλοσυνταξιούχους έχασαν το ΕΚΑΣ βρίσκεται οι τοπικές υπηρεσίες το ΕΦΚΑ.

Με δεδομένο ότι το σχετικό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αποτελεί από τη νέα χρονιά παρελθόν, το αλαλούμ που επικρατεί είναι απίστευτο... Οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων της πόλης επειδή δεν έχουν ενημέρωση και κοινή στάση για το ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους συνταξιούχους έχασαν το βοήθημα, σημειώνουν κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση διαφορετικά ποσοστά. Σε κάποιους συνταξιούχους βάζουν 25%, σε άλλους 10%, σε άλλους μηδενική, ενώ από κάποιους ζητούν βεβαιώσεις από το ΕΦΚΑ που να αποδεικνύουν ότι παίρνουν το ΕΚΑΣ.

Το όλο ζήτημα είναι σοβαρό καθώς τέτοιες βεβαιώσεις δεν μπορεί να δώσει το ΕΦΚΑ, μιας και το ΕΚΑΣ δεν υφίσταται πλέον. Την ίδια στιγμή έχουν πάψει να ισχύουν και όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη, που ίσχυαν για όσους είχαν χάσει το ΕΚΑΣ τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά πέρυσι για όσους είχαν χάσει το βοήθημα προβλεπόταν απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Πλέον όλοι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν τα φάρμακά τους με 25% συμμετοχή. Παράλληλα σε πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείτο έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε. Από τη νέα χρονιά δεν την έχουν. Οι ειδικές αυτές πρόνοιες ίσχυαν μέχρι και την πλήρη κατάργηση του επιδόματος που πραγματοποιήθηκε στις 31/12/2019. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως το ΕΚΑΣ πρωτοεφαρμόστηκε το 1996 ως προνοιακή παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους, και το 2015 μπήκε στο μάτι των δανειστών, οι οποίοι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το 3ο Μνημόνιο απαίτησαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργησή του. Όπερ και εγένετο...

 Το αλαλούμ πάντως δεν τελειώνει εδώ. Το επίδομα μπορεί να καταργήθηκε αλλά υπάρχουν ακόμη δεκάδες περιπτώσεις Λαρισαίων συνταξιούχων, για τους οποίους εκκρεμούν οι αιτήσεις για το 2019. Δηλαδή δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη από τον περασμένο Μάιο οι αιτήσεις τους ώστε να πάρουν το ποσό του ΕΚΑΣ που δικαιούνται!

ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Στο μεταξύ, η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων προβλέπεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στο προωθούμενο σχέδιο θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να αποδεικνύεται ότι δικαιούχοι θα είναι μόνο αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Κερδισμένοι από το μέτρο αναμένεται πως θα είναι οι περισσότεροι συνταξιούχοι, αν και τα ποσά που θα λαμβάνουν θα είναι σε συνάρτηση με το συνολικό τους εισόδημα. Μάλιστα, ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει ότι τα ποσά αυτά θα γνωστοποιούνται νωρίτερα, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να τα εντάξουν στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Σημειώνεται πως το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που δόθηκε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση ως “13η σύνταξη “θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2020 πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η μορφή του επιδόματος όμως αναμένεται διαφορετική και προσαρμοσμένη στα δεδομένα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια μόνιμη στήριξη, ένας μηχανισμός στήριξης όλων των χαμηλοσυνταξιούχων, προκειμένου να μην καταβάλλεται με τη μορφή του επιδόματος, ούτε με τη μορφή που είχε το ΕΚΑΣ.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass