Προσλήψεις 1.500 ανέργων σε Δήμους και Περιφέρεια

 ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  ΕΚΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ  ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ, ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΜΕΣΩ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2020 21:27

Στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και χωρίς να έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι ωφελούμενοι των δύο προηγούμενων δράσεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την απασχόληση 1.500 περίπου ανέργων στους δήμους του ν. Λάρισας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε φορείς του Δημοσίου, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.


Η συγκεκριμένη δράση, που προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον δικαιούχων, σημειώνοντας κάθε φορά ρεκόρ αιτήσεων, αφορά σε 36.500 άτομα, από όλη τη χώρα και παράλληλα με την 8μηνη απασχόληση που θα προσφέρει, θα παρέχει υποχρεωτική κατάρτιση και πιστοποίηση δεξιοτήτων στους ωφελούμενους.
Την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση και πλέον αναμένεται η σχετική προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της σχετικής διαδικασίας. Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος, η "Ε" μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων επισημαίνει βασικά σημεία της δράσης, τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτουν οι ενδιαφερόμενοι, αναφέρεται στα κριτήρια επιλογής και καταγράφει όσα χρειάζεται να ξέρει όποιος σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως το νέο πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό ωφελουμένων από όσα είχαν «τρέξει» στο παρελθόν και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και το τελευταίο που θα έχει πανελλαδική εμβέλεια με τα χαρακτηριστικά της κοινωφελούς εργασίας.

* Πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων;
- Έχοντας υπογραφεί η υπουργική απόφαση, επίκειται η προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ και η έγκρισή της από το ΑΣΕΠ. Λογικά η διαδικασία θα ξεκινήσει το β’ δεκαπενθήμερο του μήνα.

* Πόσο θα διαρκέσει η υποβολή των αιτήσεων και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις;
- Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει περίπου 15 - 20 ημέρες. Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να καταρτιστεί ο προσωρινός πίνακας ωφελουμένων για να ξεκινήσουν οι ενστάσεις και εντός του Μαΐου θα αναρτηθεί ο οριστικός πίνακας. Η τοποθέτηση των ωφελουμένων στους φορείς υπολογίζεται στα τέλη Μαΐου.

* Πού θα υποβάλλεται η αίτηση και για πόσους δήμους;
- Η αίτηση θα υποβληθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Η αίτηση θα αφορά σε προκηρυσσόμενη θέση, για έναν έως τρεις Δήμους της επιλογής και για μία μόνο ειδικότητα. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, οπότε ο δυνητικά ωφελούμενος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσής της.

* Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι και συνεπώς οι δικαιούχοι που μπορούν να υποβάλουν αίτηση;
- Ωφελούμενοι είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., Βορειοηπειρώτες, ομογενείς κ.ά. και θα πρέπει να ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
δ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα,
ε) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
στ) εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και άνεργοι δικαιούχοι «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

* Όσοι έχασαν προσωρινά την ιδιότητα ανέργου μπορούν να συμμετάσχουν;
- Όχι, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όσοι απώλεσαν προσωρινά την ιδιότητα του ανέργου λόγω μη ανανέωσης του δελτίου ανεργίας τους. Πρέπει δε, να είναι άνεργοι τόσο κατά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής της αίτησης, όσο και κατά την πρόσληψή τους.

* Έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δράση οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στα προηγούμενα μεγάλα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του 2018 και του 2019;
- Όχι, δεν έχουν και δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση. Στην ΚΥΑ αναφέρεται πως δικαίωμα συμμετοχής στη δράση δεν έχουν οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις με αριθ. 8/2018 και 3/2019 Δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ. Αυτές οι προσκλήσεις είναι το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα για 8.933 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε 56 Δήμους και 37 υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος / Φορείς Διαχείρισης» και το "Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας για 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης".
* Ωφελούμενοι όμως άλλων προγραμμάτων μπορούν;
- Μπορούν, αρκεί να έχουν τα απαιτούμενα μόρια. Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι οι ωφελούμενοι που είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν θα πάρουν τα 20 μόρια που θα έπαιρνε κάποιος αν δεν συμμετείχε στις εν λόγω δράσεις.

* Τι περιλαμβάνει συνολικά η δράση;
- Η δράση, πέρα από την 8ημη απασχόληση, περιλαμβάνει ατομική συνεδρία επαγγελματικής συμβουλευτικής, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες των ωφελουμένων και πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 150 ωρών, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης, το οποίο υποχρεωτικά θα παρακολουθεί το σύνολο των ωφελουμένων.

* Πόσοι θα προσληφθούν στους δήμους του ν. Λάρισας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας;
- Συνολικά οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι 36.500. Στους επτά δήμους του νομού θα προσληφθούν 1.060 άτομα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε στον Δήμο Λαρισαίων θα απασχοληθούν 609 άτομα, στον Δήμο Αγιάς 46, στον Δήμο Ελασσόνας 96, στον Δήμο Κιλελέρ 82, στον Δήμο Τεμπών 54, στον Δήμο Τυρνάβου 100 και στον Δήμο Φαρσάλων 73. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι θέσεις υπολογίζονται πάνω από τις 400.

* Σε ποιες ειδικότητες θα απασχοληθούν και πόση θα είναι η διάρκεια της απασχόλησης;
- Το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας και θα απασχοληθούν όπου υπάρχουν ανάγκες. Στην προκήρυξη θα υπάρχουν ειδικότητες που θα αφορούν σε θέσεις διοικητικού, οικονομκού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, οικοδόμων, οδηγών, κηπουρών, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, πρώτων βοηθειών, πρόληψης φυσικών καταστροφών, διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου κ.ά.

* Ποιες θα είναι οι μισθολογικές απολαβές τους και ποιος θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος;
- Ο ΟΑΕΔ θα καλύψει τόσο το μισθολογικό κόστος όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, για κάθε ωφελούμενο που θα τοποθετηθεί από τον επιβλέποντα φορέα, το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε 21,84 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 546 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Εν ολίγοις θα πληρώνονται με τον βασικό μισθό των 650 ευρώ μεικτά.
Αν πάντως το καλοκαίρι ο κατώτατος μισθός αυξηθεί, θα πάρουν την επιπλέον διαφορά. Εννοείται επίσης πως όσοι θα ασκούν εργασίες ενταγμένες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ειδικότητες θα έχουν προσαύξηση εισφορών.
* Για πόσες ημέρες θα ασφαλίζονται οι ωφελούμενοι;
- Θα ασφαλίζονται για 25 ημέρες και δεν επιτρέπεται να απασχολούνται σε ημέρες ή ώρες που δημιουργούν πρόσθετο μισθολογικό κόστος, ενώ θα έχουν ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

* Πώς γίνεται η επιλογή τους, υπάρχει μοριοδότηση και συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια;
- Ναι, υπάρχουν. Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης:
α) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
β) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των άνεργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα,
γ) αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω: 15 μόρια,
δ) 10 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο
ε) γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: 10 μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων,
ζ) δικαιούχοι του ΚΕΑ: 35 μόρια και ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα την προηγούμενη περίοδο: 20 μόρια, εντοπιότητα βάσει της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου: 20 μόρια.

* Υπάρχει ηλικιακό κριτήριο και πώς μοριοδοτείται;
- Ναι, υπάρχει. Κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (και να διανύουν το 19ο έτος). Τα μόρια κυμαίνονται από 15 για τους νέους 18 έως 29 ετών και έως 45 μόρια για τους 55 ετών και άνω.

* Πώς μοριοδοτείται το ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου και ποιο είναι το όριο που δίνει μόρια;
- Οι άνεργοι μοριοδοτούνται και με βάση το ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2018, ατομικό ή οικογενειακό ως εξής: Με ατομικό 0-3.500 ευρώ και οικογενειακό έως 7.000 ευρώ: 30 μόρια. Ατομικό 3.501-5.000 ευρώ και οικογενειακό από 7.001 - 10.000: 25 μόρια. Ατομικό 5.001-8.000 ευρώ και οικογενειακό 10.001-16.000 ευρώ: 20 μόρια. Ατομικό 8.001- 12.000 ευρώ και οικογενειακό 16.001 - 26.000 ευρώ: 10 μόρια. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ και οικογενειακό πάνω από 26.000 δεν θα λάβουν μόρια.

* Υπάρχει υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικών υποχρεώσεων;
- Για τους άνδρες υποψηφίους δεν απαιτείται εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Σε περίπτωση όμως στράτευσης κατά τη διάρκεια της εργασιακής σύμβασης, η σύμβαση εργασίας λύνεται αυτοδικαίως.

* Θα επιτρέπεται η απουσία των ωφελουμένων από το πρόγραμμα χωρίς περικοπή των αποδοχών;
- Θα επιτρέπεται με έγγραφη αίτηση στην υπηρεσία τους για 2 ημέρες τον μήνα που μεταφέρονται στον επόμενο αν δεν χρησιμοποιηθούν. Απουσία επιτρέπεται επίσης λόγω αναρρωτικής άδειας έως 13 ημέρες, λόγω κύησης και λοχείας, λόγω επίβλεψης παιδιών και συζύγων με αναπηρία άνω του 50%, 67% και 80%. Δικαιολογείται επίσης απουσία δύο ημερών για τη σχολική βαθμολογία των παιδιών (ως 16 ετών), επιτρέπεται μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα σε γονείς με νεογέννητο τέκνο ως 30 μηνών, ενώ χορηγείται 5νθήμερη άδεια λόγω γάμου και 2ήμερη λόγω θανάτου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass