Πετρέλαιο: Εκτίναξη κοντά στο 20% μετά τις δηλώσεις Τραμπ για επικείμενη συμφωνία Σ. Αραβίας - Ρωσίας

Δημοσίευση: 02 Απρ 2020 21:37

Άλμα στα "ουράνια" για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό δίκτυο CNBC και στη συνέχεια ανάλογο tweet του, σύμφωνα με το οποίο Σαουδική Αραβία και Ρωσία βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύναψη συμφωνίας για μαζική περικοπή της παραγωγής "μαύρου χρυσού" κατά τουλάχιστον 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να αναστρέψουν την πτωτική του πορεία.

Μετά από μια σύντομη εκτίναξη άνω του 30%, το πλέον ενεργό συμβόλαιο του παγκόσμιου σημείου αναφοράς, πετρελαίου τύπου Brent, σημειώνει μεγάλη άνοδο της τάξης του 19,5% ή 4,83 δολ., στα 29,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI σημειώνει άνοδο 21,2% ή 4,29 δολ., στα 23,60 δολ. το βαρέλι.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο, μιλώντας στο CNBC, για επικείμενη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για περικοπή της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή πετρελαίου.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους έκανε μεν λόγο για 10 εκατ. βαρέλια, ωστόσο σημείωσε ότι η περικοπή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης των 15 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ προχώρησε σε ανάλογες ανακοινώσεις και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

"Μόλις μίλησα με τον φίλο μου MBS (πρίγκιπα διάδοχο) της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μίλησε με τον Πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας - αναμένω και ελπίζω ότι θα περικόψουν την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια και ίσως ακόμη περισσότερο, κάτι που, εάν συμβεί, θα είναι ΕΞΑΙΣΙΟ για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου!", ανέφερε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI σημείωνε άλμα 25% μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ενώ το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent σημείωνε ακόμη μεγαλύτερη ανοδική κίνηση, κατά 35%.

"Ποιος έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα; Οι Σαουδάραβες και η Ρωσία. Η Σαουδική Αραβία πριν απ' όλους", αναφέρει ο αναλυτής της Mizuho, Paul Sankey, σε σημείωμά του προς τους πελάτες της.

Η απόρριψη από πλευράς της Ρωσίας, στο πλαίσιο του OPEC+, της πρότασης των χωρών του OPEC για περικοπή της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οδήγησε στις 31 Μαρτίου στη λήξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τα επίπεδα της παραγωγής, επιτρέποντας σε όλες τις χώρες του κόσμου να παράγουν κατά βούληση και οδηγώντας σε κατάρρευση των τιμών του "μαύρου χρυσού".

Το πρώτο τρίμηνο ήταν βάναυσο για τις αγορές, με το πετρέλαιο να δέχεται μεγάλο πλήγμα από έναν πόλεμο τιμων που πλημμυρίζει τις αγορές με προσφερόμενη ποσότητα και από μια πανδημία που συρρικνώνει δραματικά τη ζήτηση παγκοσμίως.

Η τιμή του αμερικανικού αργού κατρακύλησε 66,5% στο πρώτο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 1983. Η τιμη του brent υποχώρησε 65,6% στο τρίμηνο - στη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 1988.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις δηλώσεις του Τραμπ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία το τελευταίο διάστημα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμέντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Όχι, τέτοια συνομιλία δεν υπήρξε", δήλωσε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας στο ερώτημα αν το λάθος αυτό που έκανε ο Τραμπ σε ανάρτηση του στο Twitter ήταν σκόπιμο, είπε: "Μου είναι δύσκολο να απαντήσω".

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου, η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου , όταν ο Πούτιν είχε συνομιλήσει με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ.

Ρωσία: "Έτοιμοι για νέες συνομιλίες με τη Σ. Αραβία"
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξάντρ Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό "Echo Moskvi" δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου συνομιλίες με την Σαουδική Αραβία σε σχέση με συμφωνία στο πλαίσιο του OPEC+, όπως επίσης και να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στις αγορές πετρελαίου που ξεκίνησαν μετά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα δήλωσε ότι σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει νόημα να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass