«Μας φορτώνουν χρέος μέχρι το 2040!»

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΑΤΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2020 15:22

Η ελάφρυνση δόσεων δεν συνιστά και ελάφρυνση χρέους. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Και στον Δήμο Ελασσόνας η πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση των δανείων του θα προσθέσει νέο χρέος της τάξης των 286.000 ευρώ στο ήδη υφιστάμενο.

Αυτό σημειώνει σε επιστολή του προς την «Ε» ο πρώην δήμαρχος κ. Ν. Ευαγγέλου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η παράταξή του αντιτίθεται και δεν ψηφίζει την πρόταση της δημοτικής αρχής. Όπως αναφέρει, η ρύθμιση γίνεται για να υπάρξει πρόσκαιρα ρευστότητα στη δημοτική ομάδα του κ. Γάτσα για να εξυπηρετηθούν προεκλογικά γραμμάτια…

Πιο αναλυτικά ο κ. Ευαγγέλου αναφέρει:

«Αλληλοσυγχαίρονται στη συμπαράταξη του Δήμου Ελασσόνας για το «φέσι» των 286.574,26 ευρώ που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Ελασσόνας αναφορικά με την περίφημη «ρύθμιση και ελάφρυνση του χρέους» και την αναχρηματοδότηση των δανείων του.

Η Δημοτική Αρχή καταβάλλει μια όχι και τόσο επιτυχημένη προσπάθεια να μας πείσει πως οι επιπλέον τόκοι που θα πληρωθούν από τον Δήμο είναι ελάφρυνση του χρέους και όχι αύξηση.

Πρόσφατα ωστόσο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναγκάστηκε στην εισήγησή του να παραδεχτεί, την επιβάρυνση που θα έχει ο Δήμος Ελασσόνας με την πρότασή τους για την αναχρηματοδότηση των δανείων.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να το αποκρύψει, αφού με την τοποθέτησή μας στην Οικονομική Επιτροπή όπως φαίνεται και στο πρακτικό 7/2020 την 15η Απριλίου (ΑΔΑ: ΟΧΦΩΩΡΟ-57Ψ) αποδεικνύαμε πως για την περιβόητη ρύθμιση των δανείων ο Δήμος θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον τόκους 286.574,26 ευρώ.

Από πότε το επιπλέον ποσό των 286.574,26 ευρώ θεωρείται ελάφρυνση του δημοτικού χρέους;

Η Δημοτική Αρχή επικαλείται διόρθωση των τωρινών μεγάλων επιτοκίων.

Είναι παντελώς παράδοξο, αφού το επιτόκιο 7,02% αφορά σε δάνεια που λήγουν το 2023!. Δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα και με την πρότασή της νυν Δημοτικής Αρχής μεταφέρονται στο 2040!

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι κανείς δεν μπορεί να επικαλείται μείωση επιτοκίου, είναι απλά μαθηματικά και δείχνουν την ξεκάθαρη επιβάρυνση για αυτά τα δάνεια που αγγίζουν το ποσό των 76.515,02€ με τους επιπλέον τόκους.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να γνωρίζει ότι οι τελευταίες δόσεις ενός δανείου συμπεριλαμβάνουν σε συντριπτικό ποσοστό κεφάλαιο και ελάχιστους τόκους.

Μάλιστα αποσιωπάται εντελώς η πιθανότητα αύξησης της τιμής του euribor που, ναι μεν σήμερα είναι αρνητικό, κανείς όμως δεν μπορεί να μαντέψει τι θα γίνει σε πέντε ή δέκα χρόνια και αν η τιμή του επανέλθει στα επίπεδα του 2008 ή του 2009 (που είναι πολύ πιθανό), σύμφωνα με έγκριτους οικονομικούς αναλυτές, δηλαδή πέραν του 4,3% θα προστεθεί και ένα επιπλέον επιτόκιο από 3% έως 4%.

Αυτό σημαίνει μια επιπλέον επιβάρυνση σε τόκους της τάξης των 220.000,00 ευρώ και με βάση την αναχρηματοδότηση που εισηγείται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Συμπαράταξης θα στοιχήσει στον Δήμο και τους Δημότες περισσότερο από 500.000 ευρώ.

Πώς είναι δυνατόν να αποκρύπτεται από τους δημότες μας αυτή η πιθανότητα;

Οι λόγοι που οδηγούν τη νυν Δημοτική Αρχή σ’ αυτή την απόφαση είναι προφανείς:

Η πρόσκαιρη ρευστότητα προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες και προεκλογικά γραμμάτια. Με τη ρευστότητα που επιδιώκει η Συμπαράταξη θα προσπαθήσει εκτός από διαχείριση να κάνει και «λίγο» έργο για να ρίξει προεκλογικά στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους δημότες της Ελασσόνας ότι δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση του χρέους, παρά μόνο αύξηση.

Δεν συμφωνούμε και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε επιπλέον επιβάρυνση των κατοίκων της Ελασσόνας, ειδικά σε τέτοιες δύσκολες περιόδους και με τις πληγές ακόμη ανοιχτές από την πρόσφατη οικονομική κρίση.

Παραλάβαμε έναν Δήμο με χρέη παλαιότερων ετών, δεν πήραμε κανένα επιπλέον δάνειο και μειώσαμε τα χρέη, κάνοντας ταυτόχρονα έργο το οποίο φαίνεται καθημερινά στους κατοίκους της περιοχής μας.

Το μόνο λοιπόν που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας είναι δάνεια τα οποία θα πρέπει να κουβαλούν στις πλάτες τους οι Ελασσονίτες μέχρι το 2040, όλα τ’ άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass