Σύντομες Οικονομικές Ειδήσεις

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2020 8:30

Νωρίτερα οι επιταγές αγοράς βιβλίων

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεκινά νωρίτερα φέτος η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων έτους 2020, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, από σήμερα στις 12:00 και μέχρι την Τρίτη 23 Ιουνίου, στις 23:59, θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτησή τους και οι πάροχοι να δηλώνουν τη συμμετοχή τους.
Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των επιχειρήσεων στον χώρο του βιβλίου. Επίσης, το φετινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα, στις 24 Αυγούστου 2020, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι επιταγές, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Συνολικά, θα εκδοθούν 150.000 επιταγές, αξίας 20 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του μητρώου παρόχων. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες οι οποίοι/ες το έτος 2019: είχαν τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας) ή συμπληρώνουν τουλάχιστον τέσσερις συνεχείς μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, καθώς και τα παιδιά των δικαιούχων, ηλικίας άνω των πέντε ετών, με την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ιδίων ή του άλλου γονέα.
Πάροχοι του προγράμματος είναι τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας. Η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και η δήλωση συμμετοχής από τους παρόχους γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Δικαιούχοι https://www.gov.gr/ipiresies/       ergasia-kai-asphalise/ apozemioseis-kai-parokhes/aitese-khoregeses-epitagon-agoras-biblion.
Πάροχοι https://www.gov.gr/ipiresies/   ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-      kai-parokhes/aitese-parokhou-khoregeses-epitagon-agoras-biblion.

Σημειώνεται ότι οι πάροχοι που θέλουν να κάνουν αίτηση για πολλά υποκαταστήματα, πρέπει να έχουν κωδικούς ΟΑΕΔ. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών και η προσέλευση στην υπηρεσία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις που απαιτούνται δικαιολογητικά, αυτά επισυνάπτονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των δικαιούχων με βάση το εισόδημά τους και τη σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησής τους. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/deltia-bibliou.

 

Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για τον συμψηφισμό ΦΠΑ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Με αφορμή το θέμα του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου και πρώτου τρίμηνου 2020 για διπλογραφικές και απλογραφικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, με μελλοντικές οφειλές, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρίνισε ότι, με βάση τον προγραμματισμό των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικής Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αυτό θα γίνει με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές, οι οποίες μετά την αναστολή των οφειλών Μαΐου για 30 Σεπτεμβρίου, είναι οι οφειλές Ιουνίου.
Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές από δόσεις μέχρι και τον Μάιο, θα είναι εφικτός ο συμψηφισμός και σε οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων Ιουνίου και επόμενων μηνών. Ειδικά για τις οφειλές ΦΠΑ Απριλίου, για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δήλωσης στις 29 Μαΐου ο συμψηφισμός θα είναι εφικτός στα μέσα Ιουνίου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τον συμψηφισμό αυτό είναι η οριστικοποίηση των οφειλών από τις ως άνω φορολογικές υποχρεώσεις, η οποία συντελείται με την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, έως τότε, αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet τα ποσά προς συμψηφισμό (25%).
Για να γίνει ο συμψηφισμός, πρέπει οι φορολογούμενοι, με την εμφάνιση του ως άνω ποσού στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, να δηλώσουν σχετικά με e-mail στη ΔΟΥ τους τη βούλησή τους για τον παραπάνω συμψηφισμό, όπως προβλέπεται και στην εγκύκλιο Ε. 2056/2020.

 

Αύξηση στις τιμές ακινήτων το πρώτο τρίμηνο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ

Συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2020 η άνοδος στις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία προέρχονται από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις τράπεζες, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Για το σύνολο του 2019, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,3%, έναντι αύξησης 1,8% το 2018.
Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 7,9% για τα “νέα” διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 6,3% για τα “παλαιά”, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το α΄τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 10,6% στην Αθήνα, 5,5% στη Θεσσαλονίκη, 2,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

 

Εκλογές συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΣΑ

Εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών οργάνων θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 14 Ιουνίου τα μέλη των συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΣΑ Λάρισας.
Συγκεκριμένα θα εκλέξουν νέο διοικητικό συμβούλιο, ελεγκτική επιτροπή και τους εκπροσώπους στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί στα γραφεία του σωματείου, που στεγάζεται στο Υπεραστικό ΚΛΕΛ Λάρισας (Ολύμπου και Γεωργιάδου).

 

Εξ αποστάσεως η ταυτοποίηση πελατών από τις τράπεζες

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Σε αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση πελατών από τις τράπεζες, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά από αυτήν την αλλαγή, για να γίνετε πελάτης σε μία τράπεζα, δεν θα χρειάζεται να επισκεφθείτε το κατάστημά της. Η ταυτοποίηση θα πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης (video conference) με εκπαιδευμένο υπάλληλο ή μέσω λήψης δυναμικού αυτοπορτρέτου (dynamic-selfie).
Η σχετική πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, περιλαμβάνει ένα συνδυασμό οργανωτικών, τεχνικών και διαδικαστικών μέτρων που διασφαλίζουν την αξιόπιστη εξακρίβωση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων.
 Ειδικότερα προβλέπονται δύο μέθοδοι για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ταυτοποίηση νέου πελάτη: α) τηλεδιάσκεψη (video conference) με εκπαιδευμένο υπάλληλο, η οποία παρέχει τα υψηλότερα εχέγγυα αξιοπιστίας, και β) αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω λήψης δυναμικού αυτοπορτρέτου (dynamic selfie), υπό την προϋπόθεση εφαρμογής πρόσθετων δικλίδων ασφαλείας.
Και στις δύο περιπτώσεις τα έγγραφα ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που γίνονται αποδεκτά είναι αυτά που φέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το διαβατήριο. Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να γίνεται αποδεκτό και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες, μόνο κατά τη χρήση της τηλεδιάσκεψης και κατόπιν ελέγχου της εγκυρότητάς του μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

 

Εκσυγχρονίζονται οι υποδομές του ΕΦΚΑ

ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

Στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) μεταφέρει το τριήμερο 6-8 Ιουνίου τις βασικές εφαρμογές του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος στις υποδομές του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντικαθίστανται οι υφιστάμενες υποδομές 20ετίας με σύγχρονες, αυξάνοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προετοιμασίες για τη μετάπτωση των δεδομένων, οι εφαρμογές στα υποκαταστήματα μισθωτών του e-ΕΦΚΑ και ορισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, απενεργοποιήθηκαν από χθες στις 13:00 έως και τη Δευτέρα 8/6/2020.
Όπως είναι επόμενο η ανωτέρω διαδικασία θα επηρεάσει και τον προγραμματισμό των ραντεβού για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργοδοτών, σήμερα και την ερχόμενη Τρίτη 9/6 τόσο στον νομό Λάρισας όσο και σε όλη τη χώρα. Η διαδικασία επανέναρξης των Συστημάτων στο G-Cloud θα ξεκινήσει από το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass