Απέχουν από την υποβολή δηλώσεων οι Λαρισαίοι

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ - ΟΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ - ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - 589 ΕΥΡΩ Ο ΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2020 19:25 | Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουν 2020 20:08

Υποτονικός, 17 ημέρες πριν από λήξη της προθεσμίας, εξακολουθεί να είναι ο ρυθμός προσέλευσης των φορολογουμένων στο ετήσιο ραντεβού με την εφορία. Με την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου, μέχρι σήμερα από τα λογιστικά γραφεία της Λάρισας δεν έχει υποβληθεί ούτε το 1/2 των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ ελάχιστες επαγγελματιών, αγροτών και Νομικών Προσώπων, λόγω των εκκρεμοτήτων με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, έχουν μέχρι στιγμής διεκπεραιωθεί.
Ανάλογη είναι εικόνα σε όλη τη χώρα καθώς τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως από τις 15 Απριλίου που ξεκίνησε η διαδικασία, επί συνόλου 6,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων μέχρι και χθες οριστικοποιήθηκε η υποβολή μόλις 3,05 εκατ. Δηλαδή περίπου 3,45 εκατ. φορολογούμενοι το αναβάλουν για αργότερα...


Με τα δεδομένα αυτά, όπως εκτιμούν οι φοροτεχνικοί, η παράταση για το Υπ. Οικονομικών είναι μονόδρομος. "Θα είναι αναπόφευκτο επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος των Λαρισαίων φοροτεχνικών Νικ. Νάτσιος. Η παράταση της προθεσμίας είναι αναμενόμενη και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Λόγω του κορονοϊού και της καραντίνας, τα λογιστικά γραφεία έχουν επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας με τις υποβολές δηλώσεων στην ΕΡΓΑΝΗ, για τις αναστολές συμβάσεων τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης από χιλιάδες πελάτες τους".
Πάντως στο μέτωπο των προθεσμιών, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα και δεν αναμένονται ανακοινώσεις πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η καταληκτική προθεσμία θα είναι η 31η Ιουλίου, η οποία είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Παράλληλα ως πρόσθετη διευκόλυνση εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο νόμος προβλέπει καταβολή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου, ωστόσο σχεδιάζεται να δοθούν 8 μηνιαίες άτοκες δόσεις (από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο του 2021) μιας και δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Και αυτό γιατί φόροι που εισπράττονται μέσα στο πρώτο 2μηνο της επόμενης χρονιάς, καταλογίζονται στα έσοδα της προηγούμενης.
Πάντως, όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΛ κάθε χρόνο, από τους πρώτους που έσπευσαν για την υποβολή δηλώσεων ήταν όσοι δεν έχουν να περιμένουν ούτε έξτρα φόρο, ούτε επιστροφή, ενώ όσοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθυστερούν όσο μπορούν το μοιραίο «ραντεβού». Φέτος, η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων δεν κρύβει εκπλήξεις και αλλαγές, αν και τα εκκαθαριστικά σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι λιγότερο φορτωμένα με έξτρα φόρους, είτε λόγω μειώσεων συντελεστών (επιχειρήσεις) είτε εξαιτίας έκτακτων εκπτώσεων και συμψηφισμών λόγω πανδημίας. Επιπρόσθετα οι περισσότεροι κωδικοί και ειδικά αυτοί που αφορούν τα εισοδήματα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί και τα τεκμήρια είναι προσυμπληρωμένα.
Μια σημαντική αλλαγή της φετινής χρονιάς είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων από μισθούς του ιδιωτικού τομέα προσυμπληρώνεται στις φορολογικές δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία, που η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της από τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.). Περαιτέρω, οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων ζητείται η συμπλήρωση νέων πεδίων, τα οποία απαιτούνται για τις διασταυρώσεις που διενεργούνται με βάση τις πληροφορίες εισοδημάτων, που λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών στο πλαίσιο εφαρμογής της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας.
Να επισημανθεί επίσης πως δεν απαιτείται η αναγραφή από τους φορολογουμένους του αριθμού IBAN για την επιστροφή φόρου σε κάθε δήλωση, που υποβάλλουν, καθώς η γνωστοποίηση του λογαριασμού πληρωμών (του αριθμού ΙΒΑΝ) στη φορολογική διοίκηση διενεργείται μέσω ηλεκτρονικής αίτησης του δικαιούχου στο Taxisnet.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ
Όσο για το ποιοι προσδοκούν μικρότερο φόρο, «καθαρά» ή εμμέσως, αυτοί είναι:
* Ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι. Όσοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου, τον Απρίλιο, θα μπορούν να συμψηφίσουν το 25% του ποσού που κατέβαλαν με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
* Ιδιοκτήτες ακινήτων. Συμψηφισμό με τον φόρο εισοδήματος θα μπορέσουν να κάνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το 30% της χασούρας που υπέστησαν εξαιτίας της δια νόμου μείωσης των ενοικίων κατά 40%, λόγω πανδημίας. Οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί δίνουν τη δυνατότητα από τις 31 Ιουλίου και μετά και αφού θα έχει γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου που θα αντιστοιχεί στο 30% των χαμένων ενοικίων με τον φόρο εισοδήματος του εκκαθαριστικού ή στη συνέχεια και με τον ΕΝΦΙΑ (αν δεν φτάνει ο φόρος εισοδήματος).
* Επιχειρήσεις: Τα κέρδη του 2019 θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% έναντι 28% της προηγούμενης χρήσης ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η μείωση της προκαταβολής φόρου, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η μείωση του συντελεστή ψηφίστηκε πέρυσι και εφαρμόζεται κανονικά.

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.111.347 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 2.907.705 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
* Το 30% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 915.458 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 539,1 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 588,8ευρώ.
* Το 56,53% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 3.051.979 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 1.725.367 είναι μηδενικά.
* Για το 13,47% των φορολογουμένων ή 411.154 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 252,3 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 103,7 εκατ. ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass