Πιέζουν οι λογιστές για νέα παράταση στις δηλώσεις

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ 2,4 ΕΚΑΤ. - ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΤΑ 744 ΕΥΡΩ Ο ΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ - ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2020 20:50

Την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει, καθώς απομένει ένα ακόμη 15νθήμερο από την καταληκτική ημερομηνία, όλα δείχνουν πως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα

κληθεί να λάβει εκ νέου απόφαση για την παράτασή τους. Ήδη στα λογιστικά γραφεία της Λάρισας οι πληροφορίες πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινώσει νέα παράταση έχουν ενταθεί, καθώς ΟΕΕ και ΠΟΦΕΕ πιέζουν το ΥΠΟΙΚ να δώσει λύση και παράταση οπωσδήποτε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μιας και ο όγκος εργασίας τους είναι τεράστιος και το taxis to το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει αρρυθμίες...
"Οι αντοχές μας έχουν φτάσει στα όριά τους όπως και οι αντοχές του πληροφοριακού συστήματος. Πρέπει σήμερα κιόλας να δοθεί παράταση μέχρι 30/9/2020 και αυτό θα είναι το χειροκρότημα για όλους εμάς που δουλεύουμε σκληρά εν μέσω πανδημίας και σταθήκαμε δίπλα στην δοκιμαζόμενη Κοινωνία" σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Πάντως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 2.400.000 δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει πως στις επόμενες ημέρες μέχρι στις 29 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως περί τις 160.000. Ωστόσο όπως μαθαίνουν οι λογιστές το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί να παραταθεί η διαδικασία, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, ενώ θα καθυστερήσει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και ενδεχομένως να παραταθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης κατά ένα μήνα. Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πρόσφορες λύσεις και τις προσεχείς μέρες αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις καθώς στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια:
* ‘Η να ανακοινωθεί προς το τέλος Ιουλίου μια νέα παράταση 10 ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
* ‘Η να ανασταλούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα υποστούν συνέπειες. Η μόνη συνέπεια που θα έχουν σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις πάντοτε χωρίς πρόσθετες προσαυξήσεις.
Στο μεταξύ μέχρι και χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, είχαν υποβληθεί από τις 15 Απριλίου που ξεκίνησε η διαδικασία, 4.172.212 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 5.753.994 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
* Το 33,03% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.900.665 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 744 ευρώ.
* Το 54,01% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.753.994 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 3.107.808 είναι μηδενικά.
* Για το 12,96% των φορολογουμένων ή 745.521 φυσικών προσώπων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 269 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 200 περίπου εκατ. ευρώ.
Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΟΥ
Σημειώνεται ότι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για όλους τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα τύχουν έκπτωσης 2%. Όσοι λοιπόν παίρνουν χρεωστικό σημείωμα, είναι φυσικά πρόσωπα είτε νομικά, μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις η πρώτη των οποίων λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021. Υπάρχουν όμως και ακόμη δύο επιλογές με περισσότερες δόσεις:
Να εντάξουν την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 12 ή 24 δόσεις. Όσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 4,5% ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι πιο αλμυρό καθώς είναι της τάξης του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων.
Η δεύτερη επιλογή αφορά στους κατόχους των πιστωτικών καρτών, που προσφέρουν πληρωμή του φόρου έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass