ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑ

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2014 14:13 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:07

«Αγώνα δρόμου» θα δώσει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, να μεταβεί, στις 7 Ιουλίου, στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, έχοντας «κλεισμένα» τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα μέτρα για την υπο-δόση του 1 δισεκ. ευρώ.  Εν συνεχεία, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη επαφή επί ελληνικού εδάφους με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στις 8 Ιουλίου στην Αθήνα, για ένα διάστημα 7- 10 ημερών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών (παραμένουν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, ενώ τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, αντικατέστησε ο Ντέκλαν Κοστέλο), αναμένεται να επικεντρωθούν στην πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων μέτρων συνολικά, και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όμως, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων για τα μισθολογικά των ένστολων (πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται) και το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν προκύψουν αποφάσεις και για τα άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, ιατροί).

 Στίγμα των προθέσεων της τρόικας, αναμένεται να δοθεί δημοσίως στις 9 και 10 Ιουλίου, ημέρες κατά τις οποίες, οι Πολ Τόμσεν και Ντέκλαν Κοστέλο, θα είναι ομιλητές αντίστοιχα, στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. Στο συγκεκριμένο συνέδριο, στις 9 του μηνός, αναμένεται να βρεθούν στο ίδιο πάνελ, ο κ. Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

 Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η εκπλήρωση των 12 προαπαιτούμενων δράσεων έχει διττή σημασία για την κυβέρνηση. Η υλοποίησή τους,

-αφ' ενός θα στείλει «μήνυμα αξιοπιστίας», εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η επόμενη αναθεώρηση του Μνημονίου (5η κατά σειρά) θα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των τριών φθινοπωρινών συνεδριάσεων της Ευρωομάδας. Θα είναι το 3ο θέμα στην Ευρωομάδα της 12ης Σεπτεμβρίου και το 2ο θέμα στη συνεδρίαση της 13ης Οκτωβρίου και θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση στις 6 Νοεμβρίου. Με δεδομένο, ότι μια θετική πορεία στις τότε διαπραγματεύσεις, ανοίγει και τον δρόμο για τη νέα διευθέτηση του χρέους

-αφ' ετέρου θα «ξεκλειδώσει» τα 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τα άλλα 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτά τα ποσά είναι αναγκαία για το Δημόσιο, το οποίο καλείται να καταβάλει 623 εκατ. ευρώ εντός του Ιουλίου για λήξεις ομολόγων, και επιπλέον 2,17 δισεκ. ευρώ στις 20 Αυγούστου για λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Επίσης, τον Αύγουστο πρέπει να καταβληθούν 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα.

 

Οι ένστολοι

 Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης για τα μισθολογικά των ένστολων, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας. Στόχος είναι η επίτευξη μια πολιτικής συμφωνίας, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών που έγιναν στους ένστολους το 2012.

 Η κυβέρνηση έχει μεν δεσμευτεί ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων που περικόπηκαν, όμως στη συμφωνία με την τρόικα δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για το 2014 για τους ένστολους (είχε προβλεφθεί μόνον για τους δικαστικούς). Και οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 φαίνεται ότι καλύπτουν μόνον ένα μέρος του κόστους, ενώ για το 2015 προβλέπεται ήδη (στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ.

 Επιζητείται να μειωθεί το κόστος του Δημοσίου για τα αναδρομικά που θα καταβάλλει σταδιακά, κατά 170 εκατ. ευρώ (από τα 550 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ). Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και κατανέμεται σε 420 εκατ. ευρώ για τους εν ενεργεία και σε 130 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Παράλληλα, στο ΓΛΚ υπολογίζουν και το μόνιμο κόστος των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τις μισθολογικές αυξήσεις.

 Σημειώνεται, ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν σε 268.500 ένστολους συνολικά: σε 80.000 εν ενεργεία στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε 53.000 στην ΕΛΑΣ, σε 8.000 πυροσβέστες, σε 7.500 λιμενικούς και σε περίπου 120.000 απόστρατους όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ποιος είναι ο Ντέκλαν Κοστέλο

 Ο νέος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, είναι ο διάδοχος του Ματίας Μορς, ο οποίος αναβαθμίστηκε στις Βρυξέλλες και εγκαταλείπει την τρόικα. Ο- Ιρλανδός στην καταγωγή-, 47χρονος Ντέκλαν Κοστέλο, είναι διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εργάζεται στην Κομισιόν ως οικονομολόγος από το 1991 και είχε συμμετάσχει στις προετοιμασίες για την υιοθέτηση του ευρώ και την κατάρτιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ειδικεύεται στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στα εργασιακά ζητήματα και τις δημοσιονομικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις της πληθυσμιακής γήρανσης.

 Ο κ. Κοστέλο έχει μετάσχει στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ενώ από τον περασμένο Μάιο είναι διευθυντής της Διεύθυνσης F της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση, ασχολείται με προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις σε εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία και Ισπανία), ενώ παράλληλα ελέγχει τη συμμόρφωσή τους με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass