ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ 1 ΕΚ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Έξι αλλαγές στο ασφαλιστικό φέρνει ο Ιούλιος

* Ποιες ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται και ποιες καταργούνται…

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2014 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:07
 Έξι αλλαγές στο ασφαλιστικό έρχονται μέσα στον Ιούλιο, φέρνοντας ανατροπές σε εισφορές, επικουρικές συντάξεις και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οι αλλαγές αφορούν το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση. Τον Ιούλιο θα γίνει μάλιστα το πρώτο βήμα στο μέτωπο των ενοποιήσεων, καθώς παραδίδεται στο υπουργείο Εργασίας η σχετική μελέτη.
Οι αλλαγές του Ιουλίου περιλαμβάνουν:
1. Μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
2. Μείωση κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑ σε 1 εκ. δικαιούχους. Από τη νέα χρονιά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
3. Ολοκλήρωση της μελέτης του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων, με στόχο τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών φορέων, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει δημιουργηθεί «Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων».
4. Κλείδωμα των αλλαγών για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Για το σκοπό αυτό θα παραδοθεί πόρισμα στον υπουργό Εργασίας από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
5. Κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους. Πλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται στον ΟΓΑ για την αντίστοιχη παροχή.
6. Καθιέρωση της προσωρινής σύνταξης στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Για το θέμα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας, η οποία θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Σχετικά με τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων να σημειώσουμε πως από χθες χαμηλότερες εισφορές θα καταβάλουν οι εργοδότες κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και οι εργαζόμενοι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. 
Οι εισφορές που καταργούνται από την 1η Ιουλίου είναι:
* Η εργοδοτική εισφορά 1% και η αντίστοιχη εισφορά 1% των εργαζομένων υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) υπέρ του ΔΛΟΕΜ. Από την 1/7/2014 καταργείται ο Διανεμητικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών και ειδικά για φέτος προβλέπεται να καταβληθεί για τελευταία φορά το 50% του «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ.
* Η εργοδοτική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.
Οι εισφορές που μειώνονται είναι:
* Η εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%. Στο εξής η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,24%, η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) στο 0,12% ενώ η εργατική εισφορά υπέρ του ΕΚΛΑ θα είναι 0,10%.
* Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας από 0,80% σε 0,25%.
Να σημειωθεί ότι η συνολική μείωση των εισφορών (από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.) θα είναι της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, αν συνυπολογιστεί η κατάργηση που έγινε στα τέλη του 2012, ενώ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει την εξέταση της δυνατότητας περαιτέρω μείωσης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο του 2015.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass