ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ – Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ

«Κόλλησε» στην εκκαθάριση ο φόρος ακινήτων

* Στην Εφορία στέλνει η ΔΕΗ το απλήρωτο «χαράτσι» του 2013 – Προθεσμία για εξόφληση έως 25 Ιουλίου...

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2014 20:22 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:26
 
 
 
Του Γιώργου Νούλη
Σε σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να τινάξει τον προγραμματισμό των δημοσίων εσόδων στον αέρα, με άμεσες επιπτώσεις στην τσέπη των φορολογουμένων, εξελίσσεται το θέμα με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ο νόμος αν και ορίζει ότι η 1η δόση πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιουλίου, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του εντύπου Ε9 ώστε να προκύψει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες της Λάρισας.
Το πρακτικό αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν ακόμα την παραμικρή ιδέα για το μέγεθος του «κοστουμιού» που ετοιμάζεται να τους ράψει το υπ. Οικονομικών και θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι δόσεις έως το τέλος Ιουλίου.
Το πρόβλημα με την έγκαιρη έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ έχει ανακύψει εξαιτίας ελλείψεων που διαπιστώθηκαν στα πληροφοριακά στοιχεία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του υπ. Οικονομικών. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι στα έντυπα Ε9 παλαιότερων χρήσεων δεν υπήρξε πρόβλεψη για την καταχώριση ορισμένων δεδομένων απαραίτητων για τον ορθό υπολογισμό του φόρου των κτισμάτων, όπως για παράδειγμα τους έτους ανέγερσης, βάσει του οποίου προσδιορίζεται η παλαιότητα.
Για να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος «σκόπελος» έχει αποφασιστεί να εκδοθεί, , υπουργική απόφαση, με την οποία οι ελλείψεις στοιχείων για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με συγκεκριμένες «παραδοχές», δηλαδή να μπουν κάποια «φίλτρα». Η υπουργική απόφαση όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ παραμένει στον «αέρα».
Πάντως όσο καθυστερεί η απόφαση τόσο καθυστερεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και τόσο πιο κοντά έρχεται η ψυχρολουσία των φορολογουμένων που θα λάβουν μέσα στον Ιούλιο το εκκαθαριστικό και θα κληθούν να πληρώσουν και την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα. Το αν θα πληρωθεί η δόση στην ώρα της ή θα αυξηθούν επικίνδυνα τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη μένει να φανεί… Άλλωστε να μη ξεχνάμε ότι στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του φόρου ακινήτων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 18 Ιουνίου, ώστε να δοθεί χρόνος στους φορολογούμενους για να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Ιουλίου. Πλέον λόγω των καθυστερήσεων η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να εκκαθαριστεί μετά τις 15 Ιουλίου με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις λάβουν το ηλεκτρονικό μήνυμα για την εκκαθάριση να πρέπει να σπεύσουν άμεσα στις τράπεζες για την πληρωμή της πρώτης δόσης.
Να τονιστεί ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα ταχυδρομήσει κανένα εκκαθαριστικών σημείωμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η όλη διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και θα πρέπει οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς πρόσβασης να τα τυπώσουν από το Taxisnet. Η μόνη ενημέρωση, όπως προαναφέραμε, θα είναι η αποστολή e-mail με το οποίο θα τους γνωστοποιείται ότι η εκκαθάριση έγινε και μπορούν να την βρουν στην προσωπική ιστοσελίδα του Taxisnet.
Ο νέος φόρος ακινήτων αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν τα έσοδα να είναι τελικά κατά πολύ υψηλότερα. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων κατά τον σχεδιασμό του φόρου είχε υποεκτιμηθεί. Ο νέος φόρος θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.
ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
Στο μεταξύ η Εφορία θα αναλάβει να εισπράξει το «χαράτσι» του 2013 που δεν πληρώθηκε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η Επιχείρηση επιστρέψει όλα τα ανεξόφλητα ποσά του ΕΕΤΑ στο Υπ. Οικονομικών. Η Εφορία στη συνέχεια θα στείλει email στους υπόχρεους, οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στο taxisnet για να πάρουν την ταυτότητα οφειλής και να το πληρώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να στέλνονται από τον Σεπτέμβριο και θα δίνουν περιθώριο ενός μήνα για την εξόφληση της οφειλής χωρίς πρόστιμο και από εκεί και πέρα θα αρχίζουν οι προσαυξήσεις.
Οφειλέτες μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση του ποσού σε 12 μήνες, κάνοντας αίτηση για να μπουν στην πάγια ρύθμιση, ωστόσο οι δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν είναι δεδομένες καθώς ήδη θα τρέχει και το νέο χαράτσι το οποίος πληρώνεται σε έξι δόσεις.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΩΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
Πάντως όπως διευκρίνισε η ΔΕΗ:
* Όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν, δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία. Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στον λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».
* Αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας ένα πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα - ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο. Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες - πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ - είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass