Πάνω από 67.000 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2020 21:15
Από την ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Επιμελητηρίου με τον κ. Φωτ. Κουρμούση Από την ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Επιμελητηρίου με τον κ. Φωτ. Κουρμούση

Προστασία πρώτης κατοικίας, μειωμένη (έως και 90%) εξοφλητική δόση δανείου για εννέα μήνες και σειρά μέτρων υποστήριξης των δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημία, περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Γέφυρα» που τρέχει ήδη με μεγάλη επιτυχία. Οι όροι και το περιεχόμενο του προγράμματος αναλύθηκαν από τον καθ’ ύλην αρμόδιο γενικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές το Επιμελητήριο Λάρισας για τα μέλη του.


Όπως τόνισε ο κ. Κουρμούσης, έως τώρα έχουν υποβληθεί πάνω από 67.000 αιτήσεις, ενώ δεν θα δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία, που είναι η 30ή Σεπτεμβρίου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Το πρόγραμμα αφορά ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν λάβει δάνειο με υποθήκη ακινήτου τους και έχουν πληγεί από την κρίση του Covid-19. Δηλαδή είτε ως επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι είχαν πτώση στον τζίρο τους, ή ανέστειλαν τη λειτουργία της εταιρείας τους, είτε ως υπάλληλοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, είτε μειώθηκαν οι απολαβές τους, όπως εξήγησε ο κ. Κουρμούσης.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κουρμούσης επισήμανε ακόμα ότι σε περίπου έναν μήνα αναμένεται να ψηφιστεί ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, που θα ενεργοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2021 και καταργεί όλους τους προηγούμενους νόμους για τη διαχείριση όλων των χρεών (νόμος Κατσέλη, πτωχευτικός κώδικας κ.λπ.). Ο κ. Κουρμούσης υπενθύμισε ότι ο νόμος λειτουργεί με βάση τρεις άξονες: πρώτον, την πρόληψη (μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, όπου τα επιμελητήρια θα έχουν ενεργό συμβουλευτικό ρόλο προς τις επιχειρήσεις). Δεύτερον, τη ρύθμιση (ο υπόχρεος έχει στη διάθεσή του 20 χρόνια για την πληρωμή των χρεών του προς τράπεζες και δημόσιο, σε 240 δόσεις, τη μεγαλύτερη χρονική επιμήκυνση που έχει ποτέ δοθεί). Και, τρίτον, την ήπια και γρήγορη πτώχευση, ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας να «καθαρίσει» γρήγορα και να μην κρατιέται όμηρος, με πλήρη διαγραφή των χρεών του σε ένα έτος. Η πτώχευση συνοδεύεται μεν από απώλεια περιουσιακών στοιχείων, αλλά ταυτόχρονα δίδεται η δυνατότητα να μπορεί να μισθώσει την πρώτη κατοικία του -«τις πρώτες κατοικίες θα τις αγοράζει ένας φορέας, ώστε οι άνθρωποι να μη βρεθούν στον δρόμο και θα τις δίνει μόνο σε αυτούς, όπως και τη δυνατότητα να τις ξαναγοράσουν στο μέλλον»- και τα παραγωγικά του ακίνητα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σωτ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το ΕΒΕΛ πιστό στον ρόλο του για τη με κάθε τρόπο στήριξη των μελών του, προχώρησε στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής εκδήλωσης, γιατί το θέμα της απασχολεί πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερωθούν με τον πλέον έγκυρο τρόπο. «Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Ένα πρόβλημα που ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Υπάρχει, λοιπόν, ζωτική ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αλλά και ενός σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα. Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει ανάσα σε συνεπείς οφειλέτες, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass