Θετικά τα μέτρα αλλά δεν επαρκούν...

ΜΕ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ - ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΥΦΕΣΗ

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2020 21:09

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και περιορισμένη ικανοποίηση, χωρίς εγγυήσεις για την επιβίωση και ασφάλεια του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, αντέδρασε η επιχειρηματική κοινότητα, μετά την εξαγγελία των μέτρων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη

ΔΕΘ. Θετικά και με στόχευση, αναγνωρίζονται τα μέτρα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, η επέκτασης της επιστρεπτέας προκαταβολής, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης έστω και για ένα έτος, η μετάθεση εξόφλησης των υποχρεώσεων, η επιδότηση νέων θέσεων εργασίας, η επιστροφή των αναδρομικών. Όλα θα συμβάλλουν στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης της μεσαίας τάξης, θα δώσουν κάποια ώθηση στην οικονομία, αλλά δεν επαρκούν καθώς έλειψαν στοχευμένες προτάσεις, με άξονες την κλαδική παραγωγική πολιτική και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης. Δεν έγινε αναφορά όπως λένε ως ενδεχόμενο, σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης, για συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους βιοτεχνίας, μεταποίησης, που έχουν πληγεί.
Το θετικό μέτρο της επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, στη δεδομένη συγκυρία, ίσως αποδειχτεί χωρίς περιεχόμενο, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για απώλεια πάνω από 100.000 θέσεων, την επόμενη χρονιά. Απουσιάζουν μέτρα, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η επέκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα των νομικών προσώπων, η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ενεργοποίηση πιστώσεων για την αντιμετώπιση της ελλιπούς ρευστότητας, η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, που αποτελεί συνολική απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου.

NTABELHS.jpg

ΣΘΕΒ
Το ενισχυμένο πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό ικανοποιούν τις προσδοκίες και τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας, σχολιάζει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβάλης. «Δίνει «ανάσες, τονίζει, προσωρινές μεν, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά προσδίδει και μια προοπτική μόνιμων ελαφρύνσεων, καθώς έχουν διπλό όφελος, για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Τόσο γιατί πρόκειται για μέτρα ούτως ή άλλως αναγκαία για να ελαφρύνουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, όσο και γιατί έρχονται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας. Η βιομηχανία, η μεταποίηση και η παραγωγή αποτελούν τη βασική ατμομηχανή της οικονομίας, η οποία πρέπει άμεσα να στηριχθεί. Πρέπει να επιστρέψουμε στην πρόοδο, στην κερδοφορία και την ανάπτυξη του βιοτικού και επιχειρηματικού μας επιπέδου. Αυτό πάντως που απαιτείται άμεσα είναι μια ολοκληρωμένη επεξεργασία για το συνολικό πακέτο των 72 δισ. ευρώ που θα έρθει στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δημιουργήσει συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας και των αναγκαίων παραγωγικών μετασχηματισμών της».

KOTSIMPOGIORGOS.jpg

ΟΙΚ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
«Δικαιωνόμαστε ως Οικονομικό Επιμελητήριο, διότι, οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει και η πάγια θέση μας από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ήταν η φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση των φορολογουμένων που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους τα τελευταία χρόνια όλα τα οικονομικά βάρη, καθώς και η στήριξη της απασχόλησης και όχι η επιδότηση της ανεργίας». Αυτό σχολιάζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, προσθέτοντας πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στον σωστό δρόμο για την οχύρωση της οικονομίας, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την ανεργία. Προσμένουμε το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε δικαιοσύνη, παιδεία και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, να αλλάξει η αντίληψη για τον τρόπο λειτουργείας του Δημοσίου και να γίνει πιο φιλικό προς τον πολίτη».

GIANNAKOPOYLOS.jpg

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη μας αφήνουν μία γλυκόπικρη γεύση. Περιμέναμε ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη τόλμη και μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης, σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος .
«Όταν αναμένουμε ύφεση πάνω από 10% και απώλεια περίπου 250.000 θέσεων εργασίας, απαιτούνται πιο τολμηρές πρωτοβουλίες. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της κυβέρνησης να τονωθεί η απασχόληση μέσω της επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας για 6 μήνες, όμως προτεραιότητα έχει η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων, μέσω της επιβίωσης των επιχειρήσεων. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για έναν χρόνο θα δώσει μία ανάσα, όμως δεν είναι το μέτρο που θα κάνει τη διαφορά. Ενδεικτικά δεν ακούσαμε τίποτα για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ούτε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα επαγγελματικά ακίνητα. Δεν υπήρξε αναφορά για συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης κλάδων που έχουν πληγεί, όπως είναι η εστίαση ή ο τουρισμός. Ούτε καν για το μειωμένο ωράριο των επιχειρήσεων στην εστίαση που περιορίζει σημαντικά τους τζίρους τους»...

PALHIOGIANNHS.jpg

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και να δίνει οξυγόνο στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Υπ’ αυτό το πρίσμα εκτιμούμε πως τα μέτρα έρχονται σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο σχολίασε στην «Ε» ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού Δημήτρης Παληογιάννης. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, δημιουργούν συνθήκες για αύξηση της απασχόλησης, όπου αυτό είναι εφικτό, αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα και γενικά αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την ταχύτερη ώθηση της οικονομίας. Όμως η ύφεση που θα δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτά που ακούσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα δίνουν προοπτικές βιωσιμότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

PAPADOPOYLOS.JPG

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
«Θετικά, αλλά όχι αρκετά, δείχνουν τα μέτρα» σημειώνει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαρ. Παπαδόπουλος. «Θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία και θα βοηθήσουν πολλούς συμπολίτες μας στη δύσκολη καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης αλλά δεν επαρκούν να δώσουν το απαραίτητο «οξυγόνο» στην αγορά. Αφενός μεν η διστακτικότητα στην άμεση εφαρμογή μιας γενναίας ρύθμισης όλων των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και αφετέρου η απροθυμία υιοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων που θα υποχρεώσουν το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα εντείνουν το ήδη τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους χωρίς να ακούσουμε ούτε μία φορά τη λέξη εμπόριο ή έμποροι. Από την αρχή της κρίσης «βάλαμε πλάτη» και υποστηρίξαμε τη δίκαιη μοιρασιά της ζημιάς και τώρα διεκδικούμε τη δίκαιη μοιρασιά της ελπίδας και της προοπτικής.
Θα συνεχίσουμε καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε να συμπεριληφθούν στον στρατηγικό σχεδιασμό, ισάξια μικροί και μεγάλοι προερχόμενοι από όλους τους κλάδους και κάθε οικονομική δραστηριότητα».
Απαιτείται επίσης μείωση φορολογικών συντελεστών, απορρόφηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, υποχρεωτική μείωση των ενοικίων με ισοβαρή ανταποδοτικά οφέλη στους ιδιοκτήτες. Θα επιμείνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί είναι προτιμότερο «το προλαμβάνειν από το θερεπαύειν».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass