Καμπανάκι της Eurobank για την αγορά εργασίας

ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2020 8:28

Τη διατήρηση του δείκτη ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και πριν την κρίση της πανδημίας του κορoνοϊού, υπενθυμίζει η Eurobank, στην εβδομαδιαία έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.


«Προτού ακόμη ξεσπάσει η πανδημία του κορoνοϊού COVID-19, προτού χειροτερεύσουν οι μακροοικονομικές προβλέψεις και προτού ξεκινήσει η φάση της κάμψης του τρέχοντος οικονομικού κύκλου, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, παρά τη συνεχή πτώση των τελευταίων 6,5 ετών, παρέμενε σε υψηλά επίπεδα (το μεγαλύτερο ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.-27)» τονίζει, χαρακτηριστικά.
Αυτό, προσθέτει η Eurobank, ήταν αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης και της ήπιας ανάκαμψης των τελευταίων 10 ετών. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο 2020, το 16,0% του εργατικού δυναμικού, ήτοι 739.100 άτομα, ταξινομούνταν στο υποσύνολο των ανέργων. Τα αντίστοιχα μεγέθη στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη ήταν 6,5% και 7,3%, αντίστοιχα.
Η υγειονομική κρίση, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, διέκοψε την καθοδική πορεία του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο 18,3% τον Ιούνιο του 2020 από 16,0% τον Φεβρουάριο του 2020. Στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 3,8% ή κατά 149.900 άτομα, ενώ των ανέργων αυξήθηκε κατά 13,2% ή κατά 97.500 άτομα.
Στο σημείο αυτό, η Eurobank υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στον κλάδο της εργασίας (π.χ. αναστολή συμβάσεων εργασίας, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κ.ά.) κατάφεραν να συγκρατήσουν σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό συρρίκνωσης της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με την απασχόληση να μειώνεται μόλις κατά 3,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 3,4% σε ετήσιο επίπεδο, το β’ τρίμηνο του 2020. Με αυτόν τον τρόπο, σχολιάζει η τράπεζα, απετράπη ένα κύμα μεγάλων απωλειών σε όρους θέσεων εργασίας και συγκρατήθηκε σε έναν βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Το τελευταίο ωστόσο, δεν συνεπάγεται και αντίστοιχη συγκράτηση της εγχώριας ζήτησης (π.χ. ιδιωτική κατανάλωση) καθότι η υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενεργοποιεί κίνητρα αποταμίευσης για σκοπούς προφύλαξης. Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των ωρών εργασίας μειώθηκε κατά -19,0% σε τριμηνιαίο επίπεδο και -27,4% σε ετήσιο επίπεδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass