Μας «έκλεψαν» 88 δισ. και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΔΙΣΥ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2020 8:36

Με μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη απαντούν οι συνταξιούχοι στην κυβερνητική απόφαση να επιστρέψει τα αναδρομικά των παράνομων περικοπών του 2012 μόνο στους δικαιούχους των κύριων συντάξεων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και δη το υπουργείο

Εργασίας ετοιμάζονται για την πληρωμή ποσών ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους.
Την περασμένη εβδομάδα ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε πως η τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών ποσών των κύριων συντάξεων στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα για το ενδεκάμηνο 2015-2016 θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι πληρωμές να γίνουν εντός του Οκτωβρίου σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους. Τα 892 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στους αντίστοιχους δικαιούχους του δημοσίου τομέα.
ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Στο μεταξύ εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έκαναν γνωστό πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα κάλεσαν την κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα στο σύνολο των δικαιούχων, καθώς, όπως επισήμαναν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ
Όπως επισημαίνεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση το ΕΝΔΙΣΥ «από το 2014 το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είχε επισημάνει ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να διεκδικήσουν τα αναδρομικά που μας έκλεψαν από το 2010 και μετά, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο. Οι περικοπές ανέρχονται σε 88 δισ. ευρώ και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ. Τόσο η αρμόδια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο αρμόδιος υπουργός της ΝΔ συνιστούσαν στους συνταξιούχους να μην καταθέτουν αγωγές, διότι θα σεβόντουσαν τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησαν να φρενάρουν τους συνταξιούχους, ώστε να μη διεκδικήσουν τα χρήματα τα οποία τους έκλεψαν-υπεξαίρεσαν οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι σήμερα. Πρόταση του ΕΝΔΙΣΥ είναι ότι όλοι οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν τίποτα από τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή όσοι είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. πρέπει εδώ και τώρα να κάνουν αγωγές. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές. Εν αναμονή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, οι συνταξιούχοι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα.
Όσοι δεν λαμβάνουν τίποτα από τα αναδρομικά, είναι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι. Άρα πρόκειται για όλους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και όλους εκείνους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και για τους κληρονόμους που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί του κληρονομικού δικαιώματος. Όλοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι το τέλος του έτους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass