ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΕΝΩ ΤΟ Δ.Ν.Τ. ΧΤΥΠΑ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ

Επί τάπητος τα «κόκκινα» δάνεια

* Μηχανισμός θα εξετάσει τα προβλήματα κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, κρίνοντας που και αν πρέπει να δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία»

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2014 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:32
 
 
 
ΑΘΗΝΑ
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ήταν ο βασικός άξονας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.
«Υπό αυτό το φως συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και οι προοπτικές του στη λογική της περαιτέρω ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Οι συζητήσεις θα είναι πιο συχνές, με στόχο οι τράπεζες με δεδομένη τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους να συνδράμουν ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών» ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπ.Οικ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό και τη δυνατότητα τραπεζών να βοηθήσουν την οικονομία και πως, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος τόνισε ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν από λίγο καιρό, για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό αλλά ελεγχόμενο και συνδέεται στενά με την πορεία ανάπτυξης του τόπου και την έξοδο από την κρίση.
Επίσης προανήγγειλε νέα «εργαλεία» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες είναι ισχυρά ανακεφαλαιοποιημένες.
Από τα 77 δισ ευρώ που φτάνουν σήμερα τα κόκκινα δάνεια, τα 42 δισ., δηλαδή πάνω από το 50% είναι επιχειρηματικά, τα 25 στεγαστικά και τα 10 δισ προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια που έχουν κοκκινίσει.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Στη δημιουργία μηχανισμού ώστε να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση τα κόκκινα δάνεια προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία πάντα με τις τράπεζες, όπως προέκυψε από όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση του Ν.Δένδια με την ΕΕΤ.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και των τεχνικών κλιμακίων τρόικας.
Ο μηχανισμός αυτός θα αποφαίνεται, καθιστώντας το σαφές και για το τραπεζικό σύστημα, ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης ώστε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα «καλάθι χρηματοπιστωτικών προϊόντων» στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που υπάρχει σήμερα, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, αλλά και με επιπλέον δικλείδες ασφαλείας.
Το σχέδιο που υπάρχει είναι η εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Ανάλογα λοιπόν με την επιχείρηση, το ύψος δανεισμού της και τις προοπτικές της, θα λαμβάνονται και τα κατάλληλα μέτρα.
Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου τον Σεπτέμβριο στην καλύτερη περίπτωση να αρχίσει να τρέχει ο μηχανισμός.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης «εάν δεν εξυγιανθούν κάποια σχήματα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις, το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει», ενώ το ίδιο στέλεχος συμπλήρωσε ότι η συνεργασία υπουργείου τραπεζών είναι σημαντική καθώς: το τραπεζικό σύστημα μόνο με τα δικά του κριτήρια δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
ΤΟ Δ.Ν.Τ.
«Σήμα κινδύνου» για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, απέστειλε εκ νέου το ΔΝΤ, με την επισήμανση ότι «εάν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα». 
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ (Rishi Goyal), ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΔΝΤ παραμένει αφοσιωμένο στη συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας και όσα έχει δεσμευτεί». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και να προβεί στο άνοιγμα των υπηρεσιών.
Σχετικά με τον χρηματοοικονομικό τομέα, ο κ. Γκογιάλ εξέφρασε την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «η ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοήσουν την επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση, κατά την οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται».
Παρότι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα και υπάρχει σταθερότητα, επισημαίνοντας ότι «οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια», έσπευσε να διευκρινίσει πως εάν το πρόβλημα των κακών ισολογισμών συνεχιστεί, αυτό θα έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη. «Εάν αντιμετωπιστεί το θέμα των "κόκκινων δανείων", τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα» κατέληξε. 
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ESM
«Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Όπως ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, «τα τελευταία τρία χρόνια ο EFSF έχει χορηγήσει περισσότερα από 141 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και "έχει στους ώμους του" το 43% του ελληνικού χρέους».
Δεδομένου ότι ο μέσος όρος των δανείων είναι τα 32 έτη, ενώ οι όροι δανεισμού (χαμηλότοκα δάνεια μακράς ωρίμανσης) εξοικονομούν άνω των 8,5 δισ. ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του EFSF έκανε λόγο για επένδυση στο μέλλον της χώρας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι πάνω από το 60% της βοήθειας που έχει δώσει ο EFSF στις χώρες της Ευρώπης έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα και πως το όφελος από τους όρους δανεισμού είναι περίπου 3.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «επικροτώ τη σημαντική προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζω ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν δύσκολες και επώδυνες για πολλούς, αλλά θα ήθελα να παροτρύνω τους Έλληνες πολίτες να στρέψουν το βλέμμα τους και στα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Η Ελλάδα γίνεται σιγά- σιγά εκ νέου ανταγωνιστική και παρά τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας, σιγά- σιγά η ανεργία μειώνεται και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν».
«Απαντώντας» ο κ. Χαρδούβελης, δήλωσε ότι «εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, θα κάνουν το χρέος τους».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass