Μετρά τις αντοχές του το λιανεμπόριο της Λάρισας...

ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ -ΥΣΤΑΤΗ ΕΛΠΙΔΑ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2020 21:10
Πολύτιμος ο χρόνος για την  προετοιμασία της εορταστικής  περιόδου τονίζει ο πρόεδρος  του ΕΣΛ Χαρ. Παπαδόπουλος Πολύτιμος ο χρόνος για την προετοιμασία της εορταστικής περιόδου τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαρ. Παπαδόπουλος

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown και καθώς η 1η Δεκεμβρίου πλησιάζει χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση ότι τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν, οι μικρομεσαίες επιχειρηματίες του λιανεμπορίου στη Λάρισα μετρούν

τις αντοχές τους. Ελπίζοντας πως το απαγορευτικό θα αρθεί στις 30 Νοεμβρίου μιας και σε ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου ισχύος των μέτρων η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για τους μεγάλους της αγοράς, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη της επαναλειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων καθώς ο μηδενικός τους τζίρος επί τρεις εβδομάδες και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις απειλούν την επιβίωσή τους και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Τη μεγάλη δοκιμασία πάντως την περνούν οι μικρές επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα έχει επιδεινωθεί λόγω της μειωμένης κατανάλωσης μετά το πρώτο lockdown. Πολλές από αυτές εκτός των φυσικών καταστημάτων δε διαθέτουν εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων και αν και το lockdown συνεπάγεται χαμένο τζίρο για όλους, ειδικά για ορισμένες από αυτές, που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, η ζημιά θα είναι μη διαχειρίσιμη.
Μεγάλες αλυσίδες και ισχυρά σήματα του λιανεμπορίου προσβλέπουν σε ενίσχυση πωλήσεών τους στα e-shops, καθώς από σήμερα ξεκινά το "δεκαήμερο" της Black Friday και έχουν προετοιμαστεί από νωρίς για αυτό. Όμως με δεδομένο πως ο τζίρος του Νοεμβρίου είναι χαμένος το μεγάλο στοίχημα για τον εμπορικό κόσμο είναι ο Δεκέμβριος και η χριστουγεννιάτικη αγορά.
«Αυτό είναι το στοίχημα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαρ. Παπαδόπουλος προσβλέποντας στο καλό σενάριο, που τα μέτρα θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού μέχρι το τέλος του μήνα και οι επιχειρηματίες θα επιστρέψουν σε κανονική δραστηριότητα για τα Χριστούγεννα.
Και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες της πανδημίας έχουν συσσωρεύσει υποχρεώσεις και χρέη σε τράπεζες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια για δαπάνες που θα δώσουν "ανάσα" στα καταστήματα του λιανεμπορίου, εφόσον τα μέτρα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλάζοντας την ψυχολογία των καταναλωτών λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Προς το παρόν, πάντως, η κατάσταση δεν εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία στους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, οι οποίοι άλλωστε δεν έχουν επενδύσει σε καμπάνιες και ενίσχυση αποθεμάτων όπως άλλες χρονιές. Ας σημειωθεί επίσης ότι αντλούν πάνω από το 1/4 του ετήσιου τζίρου τους το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, που τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί πέρα από τα Χριστούγεννα και με το εμπορικό γεγονός της Black Friday.
ΠΙΕΖΕΙ Η ΕΣΕΕ
Εξάλλου την επείγουσα ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αμέσως μετά τις 30 Νοεμβρίου επισημαίνει και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης.
Η ΕΣΕΕ στην επιστολή της τονίζει πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, όπως επανειλημμένως έχει καταγραφεί στις επιδημιολογικές μετρήσεις και έχει αναγνωρίσει η ίδια η κυβέρνηση, δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας. Την ίδια στιγμή όμως η μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα - με μοναδική εξαίρεση την Επιστρεπτέα Προκαταβολή - ασφυκτιά από παντελή έλλειψη ρευστότητας και χωρίς πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση για το 85% των ΜμΕ.
Για τους λόγους αυτούς, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει τη σταδιακή επαναφορά της αγοράς σε πλήρη λειτουργία μετά την 1η Δεκεμβρίου, η ΕΣΕΕ εισηγείται να ανοίξουν πρώτα τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, καθώς αυτά έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της αποτελεσματικής εποπτείας χώρων και πελατών, λόγω της ελεγχόμενης προσέλευσης των καταναλωτών.
"Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν αποδείξει πως η τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας στα καταστήματά τους ήταν υποδειγματική. Σήμερα όμως πέραν της μάχης της πανδημίας δίνεται και η μάχη για την επιβίωση του ελληνικού εμπορίου, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το παρόν και το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. Συνυπογράφουμε το εύλογο αίτημα της ΕΣΕΕ και θεωρούμε πως αποδοχή του αιτήματός της είναι απαραίτητο συν τοις άλλοις, για να μη χάσουν κι άλλο πολύτιμο χρόνο τα εμπορικά καταστήματα στην προετοιμασία τους για την εορταστική περίοδο» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Μειωμένο το δώρο Χριστουγέννων

Στο μεταξύ θέμα έχει προκύψει και με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, με την πλευρά των εργοδοτών και κυρίως των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή να ζητεί από την κυβέρνηση στήριξη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι εύκολο να καταβάλουν έως τις 21 Δεκεμβρίου την παροχή, όταν μάλιστα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα αρθεί το lockdown.
Αλλά και από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχουν αντιδράσεις για τον τρόπο υπολογισμού του δώρου, καθώς σύμφωνα με τις χθεσινές διευκρινίσεις Βρούτση, το τελικό ποσό θα καταβληθεί από τον εργοδότη στις 21 Δεκεμβρίου, θα υπολογιστεί όμως για τους μήνες κατά τους οποίους οι συμβάσεις των εργαζομένων ήταν σε αναστολή με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό αλλά το ύψος της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ.
Στη συνέχεια, το Δημόσιο θα καταβάλει στις επιχειρήσεις το ποσό που αντιστοιχεί στη δική του συμμετοχή, ήτοι στους μήνες αναστολής ή της ένταξης στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass