Με διευρυμένο ωράριο από χθες η Εφορία Λάρισας

ΕΩΣ ΤΙΣ 5 μ.μ. Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΛΛA ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ - ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ LOCKDOWN

Δημοσίευση: 24 Νοε 2020 20:44

Με διευρυμένο ωράριο, τουλάχιστον όσο διαρκεί η καραντίνα, λειτουργεί από χθες η εφορία Λάρισας για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενου κοινού, τόσο στις περιπτώσεις όπου απαιτείται η φυσική παρουσία όσο και για τη διεκπεραίωση

των αιτημάτων που αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ηλεκτρονικά.
Η εφορία συγκεκριμένα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα μόνο για τις προγραμματισμένες συναντήσεις και φυσικά για τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Για τις ταμειακές συναλλαγές η εξυπηρέτηση ολοκληρώνεται στις 3 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι φορολογούμενοι προσέρχονται στις ΔΟΥ μόνο με ραντεβού και εφόσον το αίτημά τους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο. Η εφορία θα λειτουργεί μέχρι τις 7 το απόγευμα, αλλά από τις 5 και μέχρι τις 7 το απόγευμα θα εξυπηρετούνται μόνο κλήσεις προς τη γραμματεία των ΔΟΥ για τον προγραμματισμό των συναντήσεων.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Να σημειώσουμε πως η ΑΑΔΕ, λόγω της πανδημίας και του lockdown έχει εισάγει περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην καθημερινότητα των πολιτών και στις συναλλαγές τους με τις εφορίες. Με αυτόν τον τρόπο και οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται γρηγορότερα και δεν χρειάζεται να προσέρχονται στην εφορία για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους ή για την παραλαβή κάποιου εγγράφου. Επίσης, απελευθερώνεται ένας αριθμός υπαλλήλων, οι οποίοι μπορούν να ασχοληθούν με το καθαρά φορολογικό αντικείμενο αντί άλλων γραφειοκρατικών εργασιών.
Ενδεικτικά οι συναλλαγές που μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά είτε μέσω ενός υπολογιστή ή μέσω του κινητού τηλεφώνου ενδεικτικά είναι:
* Οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου καθώς και οι όποιες μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση συλλέγονται απευθείας από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και έτσι δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να αναζητούν έγγραφα από τα ΚΕΠ προκειμένου να μεταβούν στις Δ.Ο.Υ. και να δηλώσουν αυτές τις μεταβολές.
* Η χορήγηση ΑΦΜ, η έναρξη ατομικής επιχείρησης, η πληρωμή και η των οφειλών, η υποβολή δηλώσεων, η αγορά παραβόλων, η κατάθεση μισθωτηρίων συμβολαίων, υποβολές δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών μέσω mail, courier ή με συστημένη επιστολή κ.ά.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Στο μεταξύ αντιμέτωπη με έναν τεράστιο φόρτο εργασίας μέσα σε ειδικές συνθήκες λειτουργίας, βρίσκεται εδώ και μήνες η φορολογική διοίκηση με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καταγράφονται καθυστερήσεις τόσο στην επιστροφή όσο και στους συμψηφισμούς φόρων. Η πλέον ενδεικτική περίπτωση καθυστερήσεων αφορά στους συμψηφισμούς οφειλών των επιχειρήσεων που προχώρησαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου σε εφάπαξ πληρωμή των οφειλών τους και κατοχύρωσαν έτσι την έκπτωση φόρου 25%, η οποία θα συμψηφιζόταν με μελλοντικές οφειλές. Σε αρκετές περιπτώσεις οι συμψηφισμοί φορολογικών οφειλών με την προαναφερόμενη έκπτωση δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Θυμίζουμε πως η σχετική ρύθμιση προέβλεπε πως συμψηφίζεται ποσοστό 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών (μη ληξιπρόθεσμων) καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από τις 31/07/2020 και μετά. Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την έκπτωση του 25% είναι να έχει εξοφλήσει τους φόρους του εμπρόθεσμα από τις 11/03/2020 μέχρι και τις 30/6/2020.
Αλλά εκτός από τους προαναφερόμενους συμψηφισμούς καθυστερήσεις καταγράφονται και στην επιστροφή οφειλόμενου φόρου. Αυτές αφορούν κυρίως στην επιστροφή ΦΠΑ σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες. Αν και στην πλειοψηφία τους οι υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο καταγράφονται και περιπτώσεις λόγω των μεγάλων ποσών φόρου που πρέπει να επιστραφούν που καθυστερούν χαρακτηριστικά...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass