Αγνοούν οι τράπεζες την παράταση λήξης επιταγών

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2020 8:20

Για την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες στο θέμα της διαχείρισης των επιταγών διαμαρτύρεται ο εμπορικός κόσμος ζητώντας από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών αυστηρή εφαρμογή των κανόνων που ορίζει ο νόμος και άμεση επίλυση όλων των επιμέρους

προβλημάτων που προέκυψαν από τη μη έγκαιρη εφαρμογή του.
Όπως επισημαίνεται σε επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών προς τον πρόεδρο της ΕΕΤ «πολλά μέλη που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, αλλά και συνάδελφοι από όλη τη χώρα, μας πληροφόρησαν ότι τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στην αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων, όπως αυτή αναφέρεται στο ΦΕΚ 4753, άρθρο 35 που εκδόθηκε στις 18-11-2020. Η πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη για τη λειτουργία της αγοράς, παρέχει το δικαίωμα αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων αξιογράφων κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου, για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού. Τα κατά τόπους τραπεζικά ιδρύματα με την δικαιολογία ότι τα στελέχη τους δεν έχουν ενημερωθεί για το θέμα ή με το πρόσχημα ότι δεν έχει ακόμα λειτουργήσει η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, «αναγκάζουν» τους επιχειρηματίες, εμμέσως πλην σαφώς, να καταβάλλουν το αντίτιμο των επιταγών που έχουν λήξει ή τους φέρνουν σε πραγματικά δύσκολη θέση συνεχίζοντας να λειτουργούν με το προηγούμενο καθεστώς, αγνοώντας τους κανόνες εφαρμογής της νέας διάταξης».
Διαμαρτυρόμαστε για αυτή την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες και ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για οριστική επίλυση του θέματος, με αυστηρή εφαρμογή των κανόνων που ορίζει ο νόμος και άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν από τη μη έγκαιρη εφαρμογή του.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Στο μεταξύ με αφορμή τη δημοσίευση του ΦΕΚ 5223/25-11-2020 και της απόφασης Α.1254 από το υπουργείο Οικονομικών, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε έγγραφο αίτημα στον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας να συμπεριληφθεί στην απόφαση αναστολής των φορολογικών οφειλών του Νοεμβρίου το χονδρικό εμπόριο και πλήθος άλλων συναφών κωδικών δραστηριότητας, όπως είχε συμβεί στις αντίστοιχες αποφάσεις του μηνός Απριλίου. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή σημειώνεται: «Με ανακούφιση ακούσαμε τις εξαγγελίες σας για αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους μετά από κρατική εντολή καθώς και των πληττόμενων επιχειρήσεων από την πανδημία, για τον Νοέμβριο. Ακολούθησε όμως η δημοσίευση στο ΦΕΚ 5223/25-11-2020 της απόφασης Α.1254, όπου με έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι στον επισυναπτόμενο πίνακα ΚΑΔ δεν έχουν συμπεριληφθεί το χονδρικό εμπόριο και πλήθος άλλοι συναφείς κωδικοί δραστηριότητας. Το χονδρεμπόριο και άλλοι κλάδοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη λιανική πώληση και τα κλειστά καταστήματα μηδενίζουν ουσιαστικά και τον δικό τους τζίρο. Οι έμποροι θεωρούν επιτακτική ανάγκη να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες ΚΑΔ όλοι οι κωδικοί δραστηριότητας του χονδρικού εμπορίου και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, που είχαν συμπεριληφθεί στις αντίστοιχες αποφάσεις Α.1072 & Α.1073/2-4-2020, που αφορούσαν την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τον Απρίλιο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass