«Ανάσα» για χιλιάδες Λαρισαίους δανειολήπτες

ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΕΦΥΡΑ» - ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ Η ΠΛΗΡΩΜΗ - ΤΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2020 21:15

Άρχισε από χθες η πληρωμή του 90% της επιδότησης της δόσης των δανείων στους πρώτους 26.059 δανειολήπτες της χώρας και του ν.Λάρισας, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Οι πληρωμές που ανέρχονται συνολικά στα 9,9 εκατ. ευρώ σε αυτήν

την, πρώτη, φάση και αντιστοιχούν στην επιδότηση 42.449 δανείων αφορούν σε δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής.
Αυτή η κρατική επιδότηση καλύπτει χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα. Ηδη οι τράπεζες χρεώνουν δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια και χωρίς αναστολή πληρωμών, χρεώνουν μόλις το 10% της μηνιαίας δόσης τους για τον Νοέμβριο. Ουσιαστικά, το δάνειο εμφανίζεται να εξυπηρετείται κανονικά και το 90% της δόσης θα μεταφέρεται από το δημόσιο σε ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα έχει πρόσβαση μόνο η τράπεζα για να εισπράττει τα χρήματά της.
Έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Όσον αφορά στους δανειολήπτες που έλαβαν ειδοποίηση ότι εγκρίθηκε η επιδότηση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Αφού συμφωνηθεί η ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και με μακροχρόνιο χαρακτήρα, εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η καταβολή της κρατικής επιδότησης.
Η ημερομηνία πληρωμής δεν είναι κοινή για όλους καθώς εξαρτάται τόσο από την κατάσταση του κάθε δανείου, δηλαδή αν είναι εξυπηρετούμενο ή μη, αν έχει «παγώσει» ή όχι μέχρι το τέλος του χρόνου όσο και από το στάδιο που βρίσκεται η αίτηση. Σύμφωνα με τους ελέγχους του Υπ. Οικονομικών ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων που φθάνει τις 12.000 δεν έχουν αποδεχθεί την άρση του απορρήτου για τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα μέλη και εφόσον δεν το πράξουν τις προσεχείς ημέρες, η αίτησή τους θα απορριφθεί από το σύστημα.
Ο «κύκλος του χρήματος» λειτουργεί ως εξής:
* Ο δανειολήπτης έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πληρώνεται κάθε μήνα η δόση του στεγαστικού δανείου με πάγια εντολή. Για τα πράσινα δάνεια, από αυτόν τον λογαριασμό, η τράπεζα θα απορροφά το 10% της συνολικής δόσης για το πρώτο τρίμηνο, το 20% της δόσης για το δεύτερο τρίμηνο και το 30% της δόσης για το τρίτο τρίμηνο.
* Παρά το γεγονός ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει ποσοστό 10-30% της δόσης για το δάνειό του, αυτό θα εμφανίζεται να αποπληρώνεται κανονικά σε ποσοστό 100%.
* Κάθε μήνα, -αρχής γενομένης από χθες- το δημόσιο θα καταβάλλει τα ποσοστά που του αναλογούν, στις τράπεζες. Τα χρήματα θα μπαίνουν (ανά δανειολήπτη) σε ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό που θα ανοίγει στο όνομα κάθε δανειολήπτη. Σε αυτόν τον τραπεζικό λογαριασμό, ο δανειολήπτης δεν θα έχει πρόσβαση. Ναι μεν τα χρήματα θα κατατίθενται στο όνομά του, αλλά ουσιαστικά θα τα απορροφά η τράπεζα.
* Δεν υπάρχει κοινό χρονοδιάγραμμα για όλα τα δάνεια, όπως προαναφέραμε. Όσοι έχουν αναζητήσει αναστολή της δόσης μέχρι το τέλος του χρόνου, θα ξεκινήσουν να επιδοτούνται από τις αρχές του χρόνου. Όσοι έχουν κόκκινο δάνειο, θα ξεκινήσουν να επιδοτούνται μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη ρύθμιση του δανείου.
Θυμίζουμε η επιδότηση, θα διαρκέσει για 9 μήνες και χαρακτηριστικό της επιτυχίας του προγράμματος στους 3 μήνες λειτουργίας του (από τις 3 Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου) ήταν πως υποβλήθηκε 23 φορές μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων, συνολικά 160.467 αιτήσεων, σε σύγκριση με πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο διήρκεσε 13 μήνες.
Σημειώνουμε επίσης πως η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή. Ενώ η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή. Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει στο 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
Οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:
- 6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020.
- 12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί.
- 18 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020, τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.
- 12 μηνών, για δάνεια οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειολήπτες θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass