Σε δύο δόσεις το φετινό Δώρο των Χριστουγέννων

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 21/12 Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ - ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2020 8:15

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου έχουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να καταβάλουν στους εργαζόμενους το Δώρο Χριστουγέννων, για τους μήνες που τους αναλογεί, καθώς το δημόσιο θα καλύψει τα διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις των εργαζόμενων ήταν σε

αναστολή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκέλος αυτό του δημοσίου που αντιστοιχεί στις αναστολές Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί με έκτακτη πληρωμή εντός του Ιανουαρίου.
Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Γιάννης Βρούτσης, στις 21 Δεκεμβρίου όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν (ή για την ακρίβεια πρέπει να λάβουν) το ποσό που δικαιούνται από τον εργοδότη τους για τον χρόνο που δούλεψαν από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Αυτοί που εντός του διαστήματος μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ής Νοεμβρίου βρίσκονταν σε αναστολή, θα λάβουν την ίδια μέρα, από το δημόσιο, την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το χρονικό αυτό διάστημα.
Όσο για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπολογιστεί κατά τον Ιανουάριο, και τότε θα γίνει και η τελική εκκαθάριση και θα πληρωθεί στους εργαζόμενους το υπόλοιπο ποσό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, αν θα λήξει ή όχι δηλαδή το lockdown στις 14 ή τις 21 του μήνα και για ποιες επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί εδώ ότι ενώ ο εργοδότης θα υπολογίσει το Δώρο Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου, ήτοι τον μισθό της σύμβασης του κάθε μισθωτού, το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό υπολογισμένο με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, ο Νοέμβριος θα υπολογιστεί με βάση τα 800 ευρώ και ο Δεκέμβριος ξανά με βάση τα 534.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν έχουν τεθεί σε αναστολή τον Δεκέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος. Μάλιστα, ο υπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Open TV, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, ειδικά για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, να πληρωθεί το σύνολο του Δώρου που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κράτους, στις 21 Δεκεμβρίου.
Έτσι, για παράδειγμα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, που τέθηκε σε αναστολή τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο καθώς και το διάστημα μεταξύ 1-20 Δεκεμβρίου, θα λάβει στις 21 Δεκεμβρίου 644 ευρώ από τον εργοδότη του, 169 ευρώ από το κράτος την ίδια μέρα καθώς και 45 ευρώ από το κράτος εντός του Ιανουαρίου 2021. Βάσει των υπολογισμών που κάνουν οι ειδικοί, οι απώλειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο θα είναι της τάξης του 2% για χαμηλόμισθους και 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ.
Πάντως σημαντικά μειωμένο Δώρο αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις πάγωσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. δυόμισι μήνες και πάνω, καθώς οι χαμηλόμισθοι υπολογίζεται ότι θα έχουν απώλεια της τάξης του 10% και οι υψηλόμισθοι με 1.560 ευρώ ονομαστικό μισθό, κοντά στο 20%.
aΥψηλόμισθοι με παγωμένες συμβάσεις από τον Μάιο θα χάσουν ακόμη και το μισό του Δώρου, ενώ στον αντίποδα, εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και μισθό κάτω των 534 ευρώ, θα λάβουν κατά τι, αυξημένο Δώρο Χριστουγέννων.

 

Από Δευτέρα το Δώρο σε ανέργους

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η προπληρωμή επιδομάτων και η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020 από τον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass