ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΕΥΡΩ

Η ώρα για την εξόφληση του λογαριασμού έφτασε…

Οι δόσεις για την πληρωμή του και τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2014 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:46

 

Η «αυλαία» των φορολογικών δηλώσεων έπεσε και η ώρα για την εξόφληση του λογαριασμού πλησιάζει… Χθες το Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε επισήμως τη λήξη της διαδικασίας ενημερώνοντας πως οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν με ηλεκτρονικό τρόπο τη δήλωσή τους, ανέρχονται σε 5,67 εκ. Συνεπώς όσοι εξ αυτών είναι υπόχρεοι σε φόρο θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Οι υπόλοιποι 100.000 περίπου που δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους είναι άγνωστο πώς θα αντιμετωπιστούν από τις φορολογικές αρχές. Δηλαδή, δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν οι δηλώσεις, εφόσον αυτές υποβληθούν τα επόμενα 24ωρα, θα γίνουν δεκτές ως εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες...

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, περίπου 2,5 εκ. φορολογούμενοι επιβαρύνονται με 200 ευρώ επιπλέον καθώς ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών από τα 1.300 ευρώ πέρυσι, ανήλθε φέτος στα 1.503 ευρώ.

Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, τα εκκαθαριστικά «έκαψαν» κυρίως φορολογουμένους, που έχουν χαμηλά εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια, ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο. Η μεγαλύτερη φορολογική «παγίδα» ήταν στη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων τα οποία έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τη φορο-επιβάρυνση και ειδικά των επαγγελματιών, οι οποίοι φορολογήθηκαν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:

*  Οι εμπρόθεσμες δηλώσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά ανήλθαν σε 5.811.933 και ήταν 277.136 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.

* Από τις 5.725.773 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί χρεωστικές είναι οι 2.493.241 ή το 43,54% του συνόλου, πιστωτικές 1.153.917 δηλώσεις ή το 20,15% του συνόλου και μηδενικές οι 2.078.615 δηλώσεις, ή το 36,3% του συνόλου. Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε 2.493.241 και αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 3,74 δισ. ευρώ ή μέσο φόρο 1.503 ευρώ, ενώ ο μέσος φόρος επιστροφής 272 ευρώ.

Συνεπώς περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου...

«ΣΦΥΡΙΞΕ» ΤΗ ΛΗΞΗ

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύοντας εμμέσως πως δεν θα δοθεί παράταση, ενημέρωσε πως η φετινή διαδικασία υποβολής δηλώσεων ολοκληρώθηκε και ευχαριστεί τους φορολογούμενους για την ανταπόκρισή τους, τους υπαλλήλους του Υπουργείου που εργάστηκαν για την ομαλή πορεία της διαδικασίας και τους λογιστές για την προσπάθεια και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν.

Δίνοντας επίσης κάποια στοιχεία για τον αριθμό των δηλώσεων, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως: 

* Κατά την προχθεσινή τελευταία ημέρα υποβλήθηκαν 276.000 φορολογικές δηλώσεις με το σύνολό τους να διαμορφώνεται στις 5.812.000. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε μια εβδομάδα υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 90.000 τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ αντίστοιχα το 2013 το ίδιο πλήθος δηλώσεων υποβλήθηκε χειρόγραφα και εκκαθαρίστηκε από τις Δ.Ο.Υ. μετά τον Οκτώβριο του 2013. Με την παράταση των 14 ημερών που δόθηκε εκτιμάται ότι το 99% περίπου των φορολογούμενων υπέβαλαν εμπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση.

Σε ό,τι αφορά τη ροή των δηλώσεων επισημαίνεται ότι την πρώτη ημέρα υποδοχής δηλώσεων, δηλαδή στις 20 Μαρτίου 2014, υπέβαλαν δήλωση 78 φορολογούμενοι και την τελευταία ημέρα 276.000.

- Ένας στους πέντε φορολογούμενους υπέβαλε δήλωση την τελευταία εβδομάδα.

- Έξι στους δέκα φορολογούμενους υπέβαλαν δήλωση τον τελευταίο μήνα.

ΕΩΣ 14 /10 ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Εφόσον λοιπόν θεωρείται οριστική η ημερομηνία λήξης των δηλώσεων, παρενθετικά να σημειώσουμε πως στις 14 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή του πόθεν έσχες από τους υπόχρεους (δικαστικούς, κρατικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους κ.ά.).

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως αν και η εφαρμογή για την υποβολή των εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων άνοιξε στις 7 Ιουλίου και έκλεισε στις 14 Ιουλίου συνολικά μέσα σε μια εβδομάδα κατατέθηκαν 89.499 δηλώσεις όταν πέρυσι είχαν υποβληθεί 105.499 τροποποιητικές δηλώσεις μέσα σε διάστημα 7μηνου. Σημειώνεται πως ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης ανακοίνωσε πως, το Taxis για τις εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις θα ανοίξει ξανά αύριο την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Δ. οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις επισύρουν τα πρόστιμα 100 ή 250 ευρώ κατά περίπτωση.

Η ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ

Εννοείται πως οι φορολογούμενοι που δεν «πρόλαβαν» να υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ ( εφόσον δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει επιστροφή φόρου), ενώ όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα καταβάλουν περισσότερο φόρο, αφού θα «χάσουν» την έκπτωση των 2.100 ευρώ από τις αποδείξεις. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο 5,5% επί του εισοδήματός τους από μισθωτές υπηρεσίες.

Επίσης η καθυστέρηση πληρωμής επισύρει πρόσθετο φόρο 1% επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.

Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ

Σε κάθε περίπτωση ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%.

Όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, αλλά το ποσό είναι κάτω από 300 ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ, έχουν περιθώριο να καταβάλουν τον φόρο μέχρι το τέλος Αυγούστου χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

«ΑΝΑΣΑ» ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πάντως και οι φέτος οι τράπεζες παρέχουν στους κατόχους πιστωτικών καρτών τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος μέχρι και 12 δόσεις άτοκα. Ειδικότερα όπως είναι γνωστό αν ο φορολογούμενος πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό, τυγχάνει έκπτωσης σε 1,5% του φόρου, ενώ αν χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα, «σπάζοντας» το ποσό σε  μηνιαίες δόσεις, και έκπτωση έχει, αλλά και μπορεί να αποπληρώσει τμηματικά και άτοκα (αν είναι συνεπής) τον φόρο του. 

 Ενδεικτικά η Τράπεζα Πειραιώς επιτρέπει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, η Εθνική, η Eurobank και η Alpha Bank σε 9 και η Attica Bank σε έξι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα με την τράπεζα, η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά, μέσω web banking, είτε αποκλειστικά από το κατάστημα προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας να πληρώσει με αυτήν και τον φόρο άλλων (π.χ. συζύγων, συγγενών κ.λπ.), έχοντας κανονικά την έκπτωση αλλά και τα προνόμια που φέρνει η κίνηση αυτή.

 Εντούτοις όσοι επιλέξουν να κάνουν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μια και αν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις των καρτών τους θα επιβαρυνθούν με τσουχτερό επιτόκιο, το οποίο φθάνει στο 20%. Δηλαδή, αν κάποιος δεν πληρώνει την κάρτα επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλότερους τόκους σε σχέση με το να μην πληρώνει το Δημόσιο εξαρχής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass