Σε «μπελάδες» οι λογιστές για τις δηλώσεις

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2014 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:49

  Από σήμερα αναμένεται να ξανανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα taxis προκειμένου να υποβάλουν οι περίπου 100.000  φορολογούμενοι τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχασαν τις προθεσμίες και πλέον θα υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση καταβάλλοντας και τα πρόστιμα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. 

Το μεγάλο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι  που εμφανίζονται ότι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση τους, είναι ότι είχαν αναθέσει σε λογιστικά γραφεία την υποβολή των δηλώσεών τους.

Κάποια λογιστικά γραφεία λόγω φόρτου εργασίας δεν κατάφεραν να καταθέσουν τις δηλώσεις αυτές και τώρα οι φορολογούμενοι επιρρίπτουν σ΄ αυτά την ευθύνη. Ωστόσο, υπόχρεοι στη φορολογική δήλωση είναι οι φορολογούμενοι και όχι τα λογιστικά γραφεία, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα και τις πρόσθετες φορολογικές να πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι. 

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα καταβάλουν επιπλέον φόρο, δεδομένου ότι θα χάσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων.

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΦΕΕ

Στο μεταξύ οι προσπάθειες για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα οι φορολογούμενοι συνεχίζονται… Την ερχόμενη εβδομάδα που θα ανοίξει η Βουλή βουλευτές της ΝΔ πρόκειται να καταθέσουν τροπολογία για παράταση ολίγων ημερών για αυτό η ΠΟΦΕΕ ενημερώνει τα μέλη της να έχουν έτοιμες τις δηλώσεις για άμεση αποστολή...

Να θυμίσουμε πως ήδη ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε πως με το άνοιγμα της Βουλής θα καταθέσει τροπολογία, η οποία θα προβλέπει την ακύρωση των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής για τις δηλώσεις.  Πάντως οι λογιστές επισημαίνουν πως η εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων φέρνει στο φως για πολλοστή φορά, μία ακόμη κατάφωρη αδικία. Και αυτή σχετίζεται με τις αποδείξεις για όσους δεν κατόρθωσαν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις.

ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΠΟΙΝΗ

Να σημειώσουμε πως βάσει των σχετικών διατάξεων το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό 25%. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί γίνονται αποδεκτές μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση. Αν η δήλωση δεν είναι εμπρόθεσμη οι αποδείξεις δεν υπολογίζονται..

Παράδειγμα: Έστω ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ. Εφόσον υπέβαλε εμπρόθεσμα τη δήλωση του δεν θα πληρώσει φόρο καθώς οι αναγκαίες αποδείξεις (200 ευρώ) του εξασφαλίσουν την έκπτωση. Τώρα όμως που ο ίδιος φορολογούμενος θα υποβάλει τη δήλωση εκπρόθεσμα έστω και για μία ημέρα, τότε θα καταβάλει φόρο 467,50 ευρώ! Και εδώ εγείρεται το εύλογο ρώτημα: Είναι δίκαιο ένας φορολογούμενος που έκανε έξοδα και έχει στην κατοχή του τις αποδείξεις να τιμωρείται τόσο αυστηρά από τον νομοθέτη επειδή δεν υπέβαλε τη δήλωσή του εμπρόθεσμα; Ποιος ο λόγος μιας τέτοιας ποινής;

Βεβαίως αν υπολογιστεί και ο πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης και τα 100 ευρώ ως ποινή για την καθυστέρηση γίνεται αντιληπτό το πόσο θα επιβαρυνθούν όσοι δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς με την προθεσμία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass