Και τώρα … «αποσωλήνωση»!

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΩΡΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ * ΕΜΠΟΡΟΙ: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2021 8:26

ΑΘΗΝΑ
Τα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας του κορονοϊού και η βελτιστοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, θέματα που συνδέονται μεταξύ τους, έχοντας ως «κοινό παρονομαστή» τα κονδύλια από το Ταμείο

Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η «οξυγόνωση» της αγοράς εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την «αποσωλήνωσή» της από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.
«Πρόκειται για θέμα που θα τα δούμε οριζόντια ως κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Yπουργείο Οικονομικών, το Yπουργείο Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία. Βαρύνουσα θέση στο σχεδιασμό του Yπουργείου Εργασίας για την επόμενη ημέρα έχουν τα προγράμματα κατάρτισης, όπου ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την αποτελεσματικότητα. Μιλάμε για στοχευμένα προγράμματα που να «πιάνουν τόπο», με θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για την πιστοποίηση των φορέων, αλλά και σωστή παρακολούθηση και αξιολόγηση, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την προστιθέμενη αξία των προγραμμάτων τόσο για τους ανέργους και τους εργαζομένους, όσο και για τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν στην ΕΣΕΕ οι βασικοί άξονες του υπό κατάρτιση εργασιακού νομοσχεδίου και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους, με τον αρμόδιο υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου να τονίζει - μεταξύ άλλων - ότι σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ήταν η πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» με τον υπουργό και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γ. Καρανίκας εστίασε στην ανάγκη το υπουργείο και ο ΟΑΕΔ να επικεντρωθούν άμεσα με στοχευμένες δράσεις και επιδοτούμενα προγράμματα στην προστασία των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας, τουλάχιστον έως το τέλος του 2021.
Όπως εξήγησε, το εμπόριο είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ελληνική οικονομία, με 720 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η αναμενόμενη λήξη των προγραμμάτων αναστολής εργασίας και η συσσώρευση τεράστιου όγκου ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, μετά από μια μακρά περίοδο υποτονικού ή και μηδενικού τζίρου για την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, υποθηκεύουν άμεσα την ικανότητα τους να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ως εκ τούτου, μοναδική λύση και πρόταση της ΕΣΕΕ αποτελεί να θεσπίσει η πολιτεία σοβαρά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πεδίο των εργασιακών θεμάτων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανέκαθεν υποστηρίζει την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση στη διαδικασία διαβούλευσης για το ύψος του κατώτατου μισθού. Υπογράμμισε όμως πως, λόγω και της πανδημίας, η διασφάλιση και διεύρυνση του κεκτημένου των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Πολιτείας, ως το κατεξοχήν μέσο προστασίας της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήθηκε να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στους κοινωνικούς εταίρους η αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στα ζητήματα της κατάρτισης ο κ. Καρανίκας επεσήμανε ότι η «επόμενη μέρα» της πανδημίας, απαιτεί αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, γι αυτό και είναι απαραίτητη η θεσμική ενίσχυση των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών τους ινστιτούτων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημείωσε μάλιστα πως το ΚΑΕΛΕ, που είναι ο εκπαιδευτικός βραχίονας της ΕΣΕΕ, διαθέτει αποδεδειγμένα υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία σε έργα ψηφιακής κατάρτισης εργαζομένων, εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass